Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğinizin dünyaya gelmesi, hayatınızda yepyeni bir sayfa açar. Onun sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümesi için gerekenleri yapmak, anne ve babalar için en büyük önceliktir. Bebeğinizi büyütürken dikkatli olmanız gereken noktaları bilmek, hem sizin hem de bebeğinizin hayatını kolaylaştıracaktır. İşte ay ay bebek bakımı hakkında bilmeniz gerekenler.

Bir Aylık Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

İlk ay, bebeğinizle tanışmak isteyen birçok ziyaretçiniz olacaktır. Ziyaretçilerinizi, bebeğinizi öpmemeleri ve kucaklarına almak istiyorlarsa ellerini yıkamaları konusunda uyarın. Sakallı ve bıyıklı kimselere ve ilkokul çocuklarına bebeğinizi öptürmeyin. Çekilen fotoğraflar ve patlayan flaşlar nedeniyle bebeğinizin gözleri rahatsız olabilir. Hava uygun olduğunda, bebeğinizi uygun şekilde giydirerek dışarı çıkarabilirsiniz ancak kalabalık ve kapalı mekânlardan kaçının.

İki Aylık Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Bu ay, bebeğinizin aşı ayıdır. Aşı yapıldıktan sonra bazı bebeklerde ateş ve hafif bir halsizlik hali görülebilir. Doktorunuza aşı sonrası oluşabilecek reaksiyonlar ve yapılması gerekenler hakkında danışın.

Üç Aylık Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Bu aylarda çalışma hayatına geri dönen annelerin sütleri yorgunluk ve süt sağmama gibi nedenlerle azalabilir. Sütünüzü düzenli olarak sağıp mümkün olduğunca emzirmeye devam ederseniz, sütünüzün azalmasını engelleyebilirsiniz.

Dört Aylık Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Bu ayda, bebeğinizin önüne ve yanına yastık koyarak destekli bir şekilde oturmasını sağlayabilirsiniz.

Beş Aylık Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Bebeğiniz bu aya kadar yalnız başına problemsiz olarak yatmış olabilir. Ancak bu ay itibariyle dönmeye başlayabileceği için dikkatli olmalısınız.

Altı Aylık Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Bu ay, bebekten kan alınarak kansızlık için değerlendirmelerin yapıldığı bir aydır. Bebeğinizde yanlış beslenme nedeniyle demir eksikliği olabilir. Demir eksikliği varsa, D vitamini yanında demir takviyesi de yapılması gerekebilir. Bu konuda doktorunuza danışmanız gerekir.

Yedi Aylık Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Bu ay, bebeğinizin desteksiz oturma ayıdır. Halının üzerine bir çarşaf serip bebeği oyuncakları ile serbest bırakabilirsiniz. Bebeğiniz kaçan oyuncağını almaya çalışırken emeklemeyi de öğrenecektir.

Sekiz Aylık Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Bebeğinizle birlikte oynadığınız oyunların süresini uzatın. Günlük bacak ve kol kaslarını güçlendirecek hareketlere ağırlık verin.

Dokuz Aylık Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Bu ay, bebeğinizin tutunup kalkma çabaları başlar. Evde sizin için maddi ve manevi değeri olan ya da bebeğe zarar verebilecek eşyalarınızı bebeğin gözünün önünden kaldırın. Eline geçirdiği nesneleri yere atma eğilimleri başlayacağı için kendine ya da eşyalara zarar verebilir.

On Aylık Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Bebeğiniz küçük nesneleri parmakları ile yakalayabilir. Bu ince hareketler, sağlıklı gelişiminin bir göstergesidir.

On Bir Aylık Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Bebeğiniz artık hareketlendiği için evinizde tedbir almanın zamanı gelmiştir. Mobilyaların sivri köşelerini plastik koruyucularla kaplayabilirsiniz. Ocaktaki tavaların saplarını ulaşamayacağı bir şekilde tutmalı, sıcak içeceklere ulaşıp üzerine dökmesine engel olmalısınız. Mutfakta, balkonda, tuvalet ve banyoda yalnız bırakmamalısınız.

On İki Aylık Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Bebeğiniz artık özgürlüğünü ilan ederek yürümeye başlayabilir. Öncelikle parmak uçlarında, zaman içinde tabanına basarak yürür. Bu evrim sürecinin bir parçasıdır. Tehlikeyi bilmediği için hızlı hareket eder ve sıklıkla düşebilir. Altında bezi olduğu için bacaklarını açarak yürür ve dengede problemler yaratır. Bunlar doğal süreçlerdir. Telaşa kapılmayın. Ayrıca bu ay, bebeğinizin ilk yaşını kutlayacağınız aydır ve sonradan kutlama yapacağınız tüm yaşlardan özeldir. Dilerseniz bir parti yapıp bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

Kaynaklar:

Hasret Yağcı

Almanya doğumlu, İzmir'de yaşayan, ev hanımı ve üç çocuk sahibi bir anne. Özellikle çocuk bakımı, yemek tarifleri, moda ve kadınca gibi konularda bilgi ve deneyim sahibi biri.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir