Yeni anne olan kadınlar için bebeklerini emzirirken dikkat etmeleri gereken bazı noktalar vardır çünkü yanlış emzirme yüzünden bebeğinizi öldürebilirsiniz. Deneyimli anneler değil belki ama yeni anne olanlar için bu bilgiler eminim yararlı olacaktır.
Bebek Nasıl Emzirilir? Videolu ve Resimli Anlatım
Özellikle ilk annelik dönemini yaşayan kişilerin bilgi eksikliği ve emzirme sırasında yaptıkları hatalar yüzünden bebekleri hayatını kaybediyor.
Yazımız içerisinde bebek nasıl emzirilmeli, bebeği emzirirken nasıl tutmalı ve emmek istemeyen bebek nasıl emzirilmeli gibi sorularınıza cevaplar bulacaksınız. Ayrıca doğruları ve yanlışları ile emzirmenin nasıl yapılması gerektiği konusunda da bilgilerimiz olacaktır.
Araştırmalara göre yılda, yanlış emzirildiği için servise getirilen ve hayatını kaybeden yaklaşık 10 bebek vakası görülmektedir.
Özellikle annelerin bebeklerini yatırarak emzirmesinin yaygın olan hatalı bir uygulama olduğuna dikkat çekilmiştir.
Emzirmenin zamanlarını, kendiniz için en uygun ve dinlendirici olan saatlere göre programlayın. Bebeğinizi emzirirken size en rahat gelen duruşu benimseyin. İlk bir kaç gün, yana doğru yatıp bebeğinizi kolunuz üzerine yaslayıp emzirmek size rahat gelebilir.
Daha sonra bir koltukta oturarak sırtınızı yumuşak bir yastığa, ayaklarınızı da bir tabureye dayanarak bebeği emzirmeniz daha çok hoşunuza gidecektir. Bebeğinizi emzirmeye başlamadan önce ellerinizi sıcak suyla yıkayın. Göğüs uçlarınızı temizleyin. Bebeğe önce bir memenizi verin ve 10 dakika daha emzirin. Bir sonraki emzirmeyi, bebeğin en son emdiği göğüsten başlatın.
Bebeğiniz, süt gereksinmesinin önemli bir bölümünü emzirmenin ilk bir kaç dakikasında alacaktır. Fakat sütün devamlı oluşabilmesi için bebeğin her iki göğüsle de emzirilmesi şarttır .
Yeni doğan bebekler içgüdüsel olarak meme emmeyi bilirler. Ama ilk günler meme ucunu bulmakta güçlük çekebilirler.
Göğsünüzün ucunu başparmağınızla orta parmağınız arasına alıp bebeğin ağzına vererek ona yardımcı olun. İyi beslenebilmesi için bebeğin, ağzını tamamen açması ve sadece göğüs ucunu değil göğsün koyu renkli bölgesinin tümünü dudakları ile kavrayarak meme emmesi gerekir.
Meme verirken göğsünüzün bebeğin nefes almasını engellememesine dikkat edin.
Bebeğinizi 20 dakikadan fazla emzirmeyin. Bebeğinizin memenizi bırakmasını sağlamak için parmağınızı, meme ucuna ve bebeğinizin ağzının köşesine aynı anda hafifçe bastırın. Genellikle bebeğiniz doyduğuna kendisi karar verip memenizi bırakacaktır.
Her emzirmeden sonra gerekiyorsa emzirme sırasında bebeğinizin gaz çıkarmasını sağlayın. Bunun en kolay yolu, onu midesi omzunuza değecek nazlim.net biçimde yatırmak ve hafifçe sırtına vurmaktır. Bebeğiniz gaz çıkarırken, emdiği sütün birazını da kusabileceğinden omzunuza ufak bir havlu veya temiz bez koymayı unutmayın.
Bebeğinizi her emzirmeden önce ve sonra tartmanız gerekmez. Kilosunu haftada bir kontrol etmeniz yeterlidir.
Bebeğinizi emzirdikten sonra meme uçlarınızı sıcak su ile silin. Sabun kullanmaktan kaçının. Meme uçlarının temiz havada tamamen kurumasını bekleyin. Sızabilecek sütü emmesi için sütyeninizin içine temiz bir tampon koyun. Emzirmeye başladığınız ilk günlerde göğüs uçlarınız biraz acırsa hafif bir krem veya losyonla yumuşak bir biçimde ovun.
Nazlim.net / Anne Bebek