Bebek Yatağı Nasıl Olmalı?
Bebek için sağlıklı yatak seçilmesi, onun uyuyabilmesi ve gelişimi için çok önemlidir. Bebeğin yatacağı yeri seçerken neye dikkat etmeliyiz? Bebek yatağının özellikleri nasıl olmalıdır?
Sizde yenidoğan bebeğime yatak alacağım ama ölçüleri, boyutları konusunda fikrim yok diyorsanız tem yerindesiniz demektir. İşte bebek yatakları için tavsiye niteliğindeki yazımız.
Yenidoğan Bebek Yatağı Nasıl Olmalı?
Büyüme hormonu en fazla uykuda salgılanır. Yani sağlıklı büyümenin birinci şartı sağlıklı bir uyku uyumaktan geçer. Bu nedenle de bebeğimizin en fazla zaman dilimini geçireceği yatağının da belli koşulları temin edecek şekilde düzenlenmesi çok önemlidir.
Bebeğinizin yatağını seçerken karyolanın belli özelliklere sahip olmasına dikkat etmek gerekir. Öncelikle karyola devrilmeyecek kadar ağır ve sağlam olmalı, küçük yaramazın atlama ve zıplamalarına direnç gösterebilmelidir.
Parmaklıkların arası 2.5 cm’den dar, 6 cm’den geniş olmamalıdır. Bu çocuğunuzun el-kol ve bacaklarının sıkışmasını ve bacaklarını rahatlıkla parmaklıklardan sarkıtmasını önleyecektir. Parmaklıkların açılma mekanizması mutlaka iki taraftan açılmaya uygun olmalı, tek taraftan müdahale ile açılmamalıdır. Açma mekanizmasının bebeğin kolayca ulaşamayacağı yerde, altta olması daha uygundur. Yatağın parmaklıkları bebeğiniz büyüdüğünde atlayamayacağı yükseklikte en az 60 cm olmalıdır. Karyolada keskin-sivri köşeler veya bebeğe batıp zarar verecek kıymıklar olmamasına dikkat edilmelidir.
Arada kalacak boşluklara bebeğin başı, kolu veya bacağının sıkışmaması için yatak seçerken her şeyden önce karyolaya uygun boyda olmasına dikkat etmek gerekir.
Yatak ne çok sert ne çok yumuşak olmamalıdır. Çok sert bir yatak bebeğin kaslarını yorarak uykuya dalmasını zorlaştırırken, çok yumuşak bir yatak da ağız ve burnun içeri gömülerek nefes almasını zorlaştırabilir. En uygunu orta sertlikte yarı ortopedik bir yataktır.
Yatağın daha temiz kalması açısından yıkanabilir yatak koruyucu kullanılabilir. Çarşaf ile yatak arasına sıvı geçirgenliğini önleyecek bir koruyucu takılmalıdır. Böylece kusma, çiş gibi sızıntıların yatağa geçmesini önleriz, bu da temizlendiği halde oluşacak kokuya ve bakterilere engel olur.
Karyolanın içine, kenarına koruyucu olarak konanlar hariç çok ince bile olsa yastık konmamalıdır. Çünkü bu yastıklar kolaylıkla bebeğin boğulmasına yol açabilir.
Bebek Yatağı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yeni doğan bebekler için bebek yatağı alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda başlıklar halinde madde madde sizlere tavsiyeler verecek olan bu yazımız işinize yarayacaktır.
- Örneğin, yatak zemini sert olmalı, parmaklıklar arası mesafe 7 cm’den fazla olmamalıdır.
- Parmaklıklar arası geniş olursa bebeğin başı bunlar arasına sıkışabilir.
- Sert pamuklu veya yünlü döşekler yeğlenmelidir.
- Yastık kullanılmaz.
- Yorgan seçiminde elyaflı ya da kuş tüyü ile doldurulmuş yorganlar yerine pamuklu ve yünlüler kullanılmalıdır.
- Bebekler yan ya da sırtüstü yatırılabilir.
- Beslendikten hemen sonra bir müddet yan yatması daha uygundur.
- Başın yatış pozisyonu sık sık değiştirilmelidir.
- Hep aynı tarafa yatarsa başta şekil bozukluğu oluşabilir.
- Yenidoğan bebek yatak ölçüsü de önemli. Bu süreç için genellikle 60×120 bebek yatağı modelleri tercih ediliyor.