Bebekler Hangi Ayda Neler Yapar?

Bebeğinizin gelişim sürecinde hangi aylarda neler yapabileceğini bilmek, onun sağlıklı büyümesine yardımcı olacaktır. Bu rehber, bebeğinizin aylara göre gelişim basamaklarını anlamanıza ve ona uygun şekilde destek olmanıza yardımcı olacaktır. İşte ay ay bebek gelişimi hakkında bilmeniz gerekenler.

1. Ay: Bebek Neler Yapar?

    Bebeğiniz ilk ayında genellikle uyur. Uyanık olduğu zamanlarda ise başını kaldırabilir. Arama, emme ve yakalama refleksleri ile Moro ve Babinski refleksleri görülebilir. Bu refleksler bir iki ay içinde kaybolur. Ellerini ve kollarını, ardından da ayaklarını ve bacaklarını hareket ettirmeye başlar. Yakındaki nesneleri görebilir ve annesinin yüzünü diğer yüzlerden ayırt edebilir. İnsan seslerini diğer seslere tercih eder, konuşmalarınızı dinler. Kokuları ayırt etmeye başlar ve gözlere bakarak sosyal bağ gelişimine katkıda bulunur. Ellerini yumuk ve hafif açık tutar, sık sık hıçkırır ve hapşırır. Duymaya başlar ancak seslerin kaynağını bulamaz.

    2. Ay: Bebek Neler Yapar?

      Bebeğinizin uyanık kalma süresi artar. Etrafına neşeli gülücükler saçmaya, bir yerlere uzanmaya, ellerini açıp kapatmaya ve ebeveynlerini tanımaya başlar. Duyduğu seslere tepki verir.

      3. Ay: Bebek Neler Yapar?

        Etrafındaki değişiklikleri algılamaya başlar. Ellerini birleştirir ve nesneleri uzun süre takip eder. Annesinin sesine doğru döner, karnının üzerinde yatarken başını kaldırabilir. Yüksek sesle güler.

        4. Ay: Bebek Neler Yapar?

          Daha iyi görmeye ve renkleri fark etmeye başlar. Aynı davranışı sıkılmadan tekrar eder. Destekle oturabilir ve bazı nesnelere ulaşmaya çalışır. Objeleri bir elinden diğerine geçirebilir. Ellerinden tutup kendinize doğru çektiğinizde başını tutabilir. Mimikler ve mırıldanmalarla iletişim kurar. Çeşitli sesler çıkarabilir ve oyuncaklarını elinden aldığınızda itiraz edebilir.

          5. Ay: Bebek Neler Yapar?

            Kucağa oturup nesneleri yakalar. Yüzler arasında ayırım yapabilir. Objeleri ağzına götürerek keşfeder. Sıklıkla gördüğü kişileri tanır. İsmi söylendiğinde dönüp bakar. Çeşitli seslendirmelere başlar.

            6. Ay: Bebek Neler Yapar?

              Arama davranışlarını gösterir. Nesneleri tüm duyularıyla inceleyerek zevk alır. Oyun davranışının başlangıcıdır. Yetişkinlerin hareketlerini taklit eder. Uykudan uyandığında korkup ağlayabilir. İlk dişini çıkarabilir.

              7. Ay: Bebek Neler Yapar?

                Desteksiz oturmaya başlar ve mama sandalyesinde oturabilir. Kendi çıkardığı sesleri ve başkalarının seslerini dinler. “Babba” ve “dedde” gibi kelimeler söyleyebilir. Sürünerek hareket eder. Düşen objelere dikkat eder. El çırpar.

                8. Ay: Bebek Neler Yapar?

                  Kanepeye tutunup ayağa kalkabilir. Sesli ifade ile duygularını açığa vurur. Yetişkin davranışlarını taklit eder. Ayakta tutarsanız ağırlığını ayaklarına verebilir. Oyuncaklarını tanır ve kendi kendine oturma pozisyonuna geçer. Yatarken masalları dinler.

                  9. Ay: Bebek Neler Yapar?

                    Yürümeye yönelik çalışmalara başlar. Oturur durumdan ayağa kalkabilir, yüzüstü pozisyondan oturur duruma geçebilir. Kendini çekerek ayağa kalkabilir ve bir şeye tutunarak ayakta durabilir. Objeleri işaret ve başparmağı ile tutar. Aile sofrasına oturur ve yiyecekleri ısırarak yer. Oyuncaklarına vurarak ses çıkarır. “Hayır” kelimesini anlar. “Anne” ve “baba” demeye başlar.

                    10. Ay: Bebek Neler Yapar?

                      Ayakta durma yeteneği artar, ellerinizi tutarak yürüyebilir. İşittiği sesleri taklit eder. Sıralar ve kendi kendine yemek yeme konusunda ısrarcı olur. “Anne” ve “baba” kelimelerini bilinçli olarak söyleyebilir. Basit emirleri anlayabilir.

                      11. Ay: Bebek Neler Yapar?

                        “Hayır” kelimesinin anlamını iyice öğrenir. Anne ve baba dışında birkaç kelime daha söyleyebilir. Karşılıklı oyun oynamaya başlar. Sevdiği oyuncakları gösterebilir ve yetişkinin çıkardığı sesleri tekrar eder.

                        12. Ay: Bebek Neler Yapar?

                          Bebeğiniz tek başına ilk adımını atabilir, ancak başarılı yürüme için tecrübe kazanması gerekecektir. Hareketlerinizi taklit eder ve yemeklerde masanıza oturmak ister. Bir yaşın sonunda kendi başına ayağa kalkıp yürür ve iki kelimeden fazla söyleyebilir.

                          Kaynaklar

                          Hasret Yağcı

                          Almanya doğumlu, İzmir'de yaşayan, ev hanımı ve üç çocuk sahibi bir anne. Özellikle çocuk bakımı, yemek tarifleri, moda ve kadınca gibi konularda bilgi ve deneyim sahibi biri.

                          İlgili Makaleler

                          Bir yanıt yazın

                          E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir