Bebeklerde ateşlenme ve ateş ölçümü
Bebeklerde ateşlenme ve ateş ölçümü
Bebeklerde ateş çogu zaman bir hastalığın belirtisidir. Bebeklerde ateş ölçümü nasıl yapılır ne gibi önlemler alınır yazımızda bulabilirsiniz…
Kış aylarının girmesiyle birlikte bebeklerde-çocuklarda ateş anne babalar için önemle dikkate alınması gereken bir hastalık belirtisidir.Genelde sıradan bir rahatsızlığın uyarıcısı olmakla birlikte bazen de bie çocuk hastalığının habercisi olabilir.
Çocuklar hastalandığında fark ettiğimiz ilk belirtilerden biri yüksek ateştir.Ateş bir çok hastalığın belirtisidir.Ateşin derecesi her zaman hastalığın şiddetini göstermeye bilir beraberinde görülen belirtiler önemlidir.
Çocuğun ateşini ölçerken akılda tutulması gereken bazı kurallar vardır :
Ateş ölçeri(termometre) makata/koltuk altına/ağıza koymadan önce derecesini 35.5-36`ya getirmeliyiz.
Çocuğun ateşini hem makattan hem ağızdan hem koltuk altından ölçebiliriz.Ancak 4-5 yaşından küçük çocukların ateşini ağızdan ölçmek zordur.Bebeklerde ateşi dereceyi 2cm içeri sokup makatan ölçmek daha sağlıklıdır.Ancak doktora çocuğun ateşini söylerken ateşi nereden ölçtüğümüzüde söylemeliyiz.
* Ateş ölçerken termometreyi 3-5 dakika tutmalıyız.
* Sabah erken ve akşam geç saatler ateş ölçmek için en uygun zamanlardır
* Normal vücud ısısı 36.5-37 derece arasındadır.Bunun üzerindeki sıcaklık hastalık işaretidir.Makattan ölçtüğümüzde 38 derecenin üzerini ateş kabul etmeliyiz.
* Ateşölçeri kullandıktan sonra ılık su ve sabunla yıkayıp alkolle temizlemeli ve kutusunda saklmalıyız.