Bebeklerde beslenme: Ay ay bebek beslenme tablosu
Bu sayfada
Sevgili hanımlar bebeğinizin ay ay neler yemesi gerektiğini biliyor musunuz? Ona hem besleyici hem de sağlıklı yiyecekler hazırlamak bizim işimiz.
Özellikle ilk 6 ay anne sütü bebeğin tüm besin ihtiyacını karşılar. Normal şartlar devam ettiği sürece başka hiçbir ek bir besine ihtiyaç duyulmaz. Ek gıdalara 6. aydan sonra başlanmalıdır. Bebeğinize yalnızca anne sütüyle beslendiği dönemde su vermenize gerek yoktur. İshal gibi mutlaka su verilmesi gereken bir durum olursa verdiğiniz su öncesinde kaynatılmış olmalıdır.
Elma ve/veya şeftali püresi, pirinç unu ile hazırlanmış muhallebi, yoğurt, sebze püresi ilk başlanacak ek besinlerdir.
Sebze püresini başlangıçta havuç, patates, pirinç ve yağ ekleyerek hazırlamalısınız. Zaman içinde maydanoz, kabak, ıspanak, kereviz, karnabahar gibi sebzeler ekleyebilirsiniz. Pırasa ve taze fasulye gibi sebzeler, püre haline getirilmeleri zor olduğu için erken dönemde sebze püresinde kullanılmayabilir. Bekletilme süresine bağlı olarak sebzelerde vitamin kaybı olduğu için sebze püresini günlük hazırlamanız ve tüketmeniz önemlidir. Patlıcan vitamin ve mineral içermediğinden bebeğiniz için uygun bir besin değildir.
Sağlıklı bebek gelişimi için bebeğin demir gereksiniminin düzgün karşılanması gerekir. 6-12 aylar arasında bebeğinizin demir gereksinimi artar. Bu nedenle ek besinlerin içeriğinin demirden zengin olmasına dikkat etmelisiniz. Demirden zengin ve demir yararlanımı yüksek besinler karaciğer, kırmızı et, tavuk etinin beyaz olmayan kısımları ile demirden zenginleştirilmiş tahıllı bebek mamalarıdır. Yumurta sarısı, kuru baklagiller demirden zengindir ancak emilimi düşüktür. Bunlarda var olan demirden yararlanmak için, C vitamininden zengin domates, turunçgiller, sivri biber gibi besinlerle birlikte hazırlanmalıdır. Yeşil yapraklı sebzeler de iyi demir kaynaklarıdır.
Bebekler nasıl beslenmeli?
0-6 Ay | Anne sütü |
---|---|
6-7 Ay | Anne sütü Yoğurt (ilk başlanacak ek gıda) Meyve püresi Pirinç unu |
7-8 Ay | Anne sütü Yumurta sarısı (Azdan başlayıp bir hafta içinde tama çıkılır.) Meyve püresi Yoğurt Et (tavuk eti, dana eti) Sebze püresi veya sebze çorba Pekmez |
8-9 Ay | Anne sütü Kıymalı, sebzeli hafif ezilmiş ev yemekleri Kahvaltıda tam yumurta veya pastörize peynir (tuzu alınmış) Kurubaklagil (Kuru fasulye, nohut, mercimek) çorbaları veya ezmeleri Meyve suyu veya meyve püresi Pekmez Yoğurt |
9 Ay ve Üstü | Anne sütü Ev yemekleri Tarhana, mercimek çorbası, unlu ve yoğurtlu çorbalar Yoğurt Pastörize peynir Yumurta Etler (tavuk eti, balık eti, dana eti) Taze meyve veya meyve suyu |
Bebek 9. ayı dolunca aile sofrasına, çocuğa uygun kaşık, çatal kullanarak oturabilir. Ancak günlük menüsünde yukarıda saydıklarımız mutlaka olmalıdır.
Bebek Beslenmesi
0-1 yaş çocuklara verilecek yiyeceklerin hazırlanması yetişkinler için hazırlanan yiyeceklerden farklılık gösterir. Yeni doğan bebeklerin emme ve yutma refleksi daha fazladır. Ancak altıncı aydan sonra besinleri ağzından çevirerek kısmen çiğner. Esas çiğneme dişlerin çıkmasından sonra yani, 1 yaşından sonra başlar. Bu nedenlerle ilk bir yaşına kadar besinler, sulu, ezilerek, yumuşak şekilde verilir.
1 yaşından sonrada kemikli, büyük parçalı etler, kızartma, kavurma türü ve acılı besinler verilmez. Sindirim sistemi enzimleri bazı besinlerin sindirimi için yeterli değildir. Özellikle unlu besinlerin sindirimi dördüncü aydan sonra başlar ve yaşına kadar giderek normale ulaşır. Bu nedenle unlu besinler dördüncü aydan sonra verilmelidir.
Yağ sindirimi normal olmakla birlikte fazla yağlı yiyecekler çocukların ishal olmasına sebep olur. İshal yağdan eriyen vitaminlerin kullanılmasını engeller. Fazla şeker ve şekerli besinler de ishale neden olduğu gibi, dişlerin sağlığı için de önemlidir.
Ay ay bebek beslenme tablosu
0-3 Aylık | Her 3-4 saatte bir anne sütü. Anne sütü azaldıysa 1-2 öğün formül mama. |
---|---|
4-5 Aylık | 4-5 öğün anne sütü + 1 öğün yoğurt + 1 öğün 150-200 gram kadar sebze püresi + 1 öğün meyve püresi. |
6-9 Aylık | Sabah 8.00: Anne sütü ( ya da 1 bardak devam formülü veya inek sütü) + 1-2 bisküvi + 1 yumurta sarısı veya 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir. Saat 10.00: Meyve püresi + 1 bisküvi. Saat 13.00: Etli sebze çorbası yada püresi (evdeki dolma ve benzeri sebze yemekleri). Saat 16.00: Anne sütü (ya da 150 ml devam formülü veya inek sütü) ya da yoğurt (şekerli veya sade). Saat 20.00: 150 ml süt(devam formülü ya da inek sütü) veya muhallebi yada anne sütü (4 öğün alan bebeklerde saat 13.00′ deki sebze çorbasından sonra meyve püresi verilir). Gerekiyorsa gece anne sütü verilebilir. |
10-11 Aylık | Saat 8.00: Anne sütü (veya devam formülü ya da 1 su bardağı inek sütü) + bal veya pekmez + 1 tam yumurta (gün aşırı yerine beyaz peynir) + ince bir dilim ekmek + 1 çay kaşığı tereyağı. Saat 12.00: Sebze püresi + püreye karıştırılmış 2 tatlı kaşığı haşlanmış karaciğer rendesi, tavuk veya köfte. Sebze püresi yerine normal ev yemekleri ezilerek verilebilir. Sabah ekmek almadıysa bu öğünde verilir. Saat 16.00: 150-200 gram muhallebi veya yoğurt ile birlikte meyve püresi. Saat 20.00: Muhallebi veya yoğurt (1-2 kaşık hamur işi. Örneğin; makarna ile karıştırılabilir) + 2-3 çorba kaşığı sebze püresi. Yoğurt yemeyen bebeğe süt verilebilir. |
12 Aylık | Sabah: 150 ml süt + 30 gram beyaz peynir yada yumurta + 1-2 bisküvi veya ince bir dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı reçel, bal ya da pekmez. Öğle: Evdeki etli sebze yemeği veya sebze püresi, yoksa bir köfte + makarna veya meyve püresi. İkindi: 150 ml devam formülü ya da inek sütü veya yoğurt ya da sütlaç + 2 bisküvi. Akşam: 2-3 çorba kaşığı sebze püresi + ezilmiş makarna veya pilav + yoğurt (ya da aile fertleri için hazırlanan diğer çorba ve sebze yemekleri). |
Süt alerjisi olan bebekler ne yemeli?
Bebeğiniz sürekli ağlıyor, gaz sancısı nedeniyle sıkıntılı anlar yaşıyor ve kilo alamıyorsa süt alerjisi olabilir. Süt alerjisi olan bebeklerin beslenmesinde nelere dikkat etmek gerekir bu başlığımız içinde bulabilirsiniz.
Belirtiler bebeğe ve alerjinin ağırlık derecesine göre değişkenlik göstermektedir. Bazı bebeklerde tek bir belirti olurken, bazılarında birden fazla belirti birlikte olabilmektedir. Klinik bulgular genellikle ilk 6 ayda başlamakla birlikte, bazen daha geç yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir.
- İnek sütü alerjisi olan bebeklerde soya proteini ve keçi sütü alerjisi de birlikte olabileceğinden annenin diyetinden bu grup ürünlerde çıkarılmalıdır.
- Tereyağı ve margarin yerine bitkisel yağlar tercih edilmeli, krema, süt tozu, sütlü bisküviler, sütlü makarnalardan kaçınılmalıdır.
- Pirinç sütü, yulaf sütü ve hindistancevizi sütü, inek sütü yerine kullanılabilir.
Diş Çıkaran Bebeklerde Beslenme
Diş çıkarmaya başlayan bebek huzursuzdur. Ağrısı vardır, ateş, ishal gibi rahatsızlıklarda görülür. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi birde yemeden içmeden kesilir ki anne için tam bir işkence dönemi başlamış demektir. İşte böyle bir durumla karşılaştığınızda yapmanızı önereceğimiz birkaç şey;
Bayat bir cins küçük ekmek (bagel) yada donmuş bir muz parçası diş çıkarması için dişetlerine yardımcı olabilir. Ayrıca, marketlerde seçebileceğiniz “diş çıkarma” krakerleri mevcuttur veya evinizde yapabileceğiniz yaklaşık 20 dakikada ve 150 ila 200 sıcaklıkta sertleşmiş ekmekleri basit tariflerle yapabilirsiniz.
Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri
Çocuğunuzun sağlıklı bir birey olması için öncelikle sağlıklı beslenmesi şarttır. Çocuklar sağlıklı büyüyebilmek ve sağlıklı kalabilmek için gerekli besinleri ancak değişik yiyecek gruplarından alabilirler. Ne yazık ki, gerekli bütün besinlerin hepsini içinde barındıran tek bir yiyecek yoktur. Yiyecekler; tahıllar, sebze ve meyveler, süt ve süt ürünleri, et ürünleri ve baklagiller, yağ ve şekerler olmak üzere beş gruba ayrılırlar. Ve çocukların dengeli beslenmek için bu grupların hepsinden tüketmeleri gerekir.
1 İle 5 Yaş Arasındaki Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Önerileri
- Her gün et ve baklagillerden 1-2 çeşit beslenme listesinde bulunmalıdır.
- Her gün 1 tane yumurta mutlaka yedirilmelidir. Her gün et yiyen çocuklar 2 günde bir yiyebilir.
- Günde 1 yada 2 kez sebze verilmelidir.
- Günde 1-2 defa meyve yenmelidir. Fazladan 1 öğün fazla meyve vermek sebzenin yerini tutabilir.
- Günde 1-2 kez nişastalı besinler ve 3 dilim ekmek beslenme listesinde olmalıdır.
- Her gün yarım litre süt veya 25 gr. peynir verilmelidir.