Bu sayfada
Bebekler diş çıkarırken, annelerin bebek bakımında en zor zamanlarının başladığını söylemek gerekir. Ateş, balgam öksürük ve kaka gibi sayamayacağımız sorunla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.
Sevgili hanımlar bebeğinizin dişlerinin çıkması hem özel hemde sorunlu günler demektir. Bazı bebekler ağrı acı hissetmezken maalesef bazılarında çok sancılı bir dönem olabiliyor. Biz bu dönemi nasıl karşılarız neler yapabiliriz beraber öğrenelim?
Süt dişleri çıkarken bazı bebekler çok rahat bir dönem geçirirken bazı bebeklerde de huzursuzluk ve ağrı olabilir bunlar; hafif ateş, gece ağlamaları, hafif ishal, iştahsızlık ve kilo kaybı, hafif öksürük, salyada artma şeklin de kedini gösterir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Ne Kadar Sürer ve Ne Zaman Biter?
Bebeklerde ortalama 6. aydan itibaren çıkan süt dişlerinin 2,5 yaşında tamamlandığını söyleyen uzmanlar, 10 tane üst çenede 10 tane alt çenede toplam 20 tane olması gerektiğini belirtmişlerdir.
Bazı bebeklerde 4. ayda süt dişinin çıkması normaldir. Bazı bebeklerde 12 – 16 ay diş çıkması başlayabilir. Bu durumlar daha nadiren görülür ama normaldir.
Çok nadir olarak bebeğin dişli doğabileceğini ve bu durumun merak edilecek bir durum olmadığını söyleyen uzmanlar, süt dişlerinin çıkması düzgün konuşma ve düzgün beslenmeye yardımcı olduğu gibi ileride çıkacak daimi dişlere de rehberlik eder. Diş çıkarma döneminde bebekler daha hassas bir dönemde olduğu için başka hastalıklara yakalanma olasılığı daha fazladır.
Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Neler Olur?
BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİNDE ATEŞ
38 den fazla ise başka hastalık habercisi olabileceğinden doktor ile görüşülmelidir. Gece ağlamaları; diş etinde kızarıklık ve ağrı nedeni ile olur. Hafif bir ağrı kesici verilerek bebek rahatlatılabilir. Yine bir gazlı bez soğuk suya batırılarak diş etine hafif kompres yapmak ağrıyı azaltabilir.
BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİNDE İSHAL
Bu dönemde ishal çok hafif seyreder ve kısa sürer sürekli bir hal alırsa yine hekime danışılmalıdır.
BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİNDE ÖKSÜRÜK
Diş çıkarma döneminde salya arttığı için tıkanıp öksürük görülebilir. Yine çok uzun olmayan bu öksürük kendiliğinden geçer. Öksürüğe nezle ve alerji gibi başka hastalıklar eşlik etmiyorsa merak edilmemelidir.
BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİNDE DUDAKTA KIZARIKLIK
Salya arttığı için salyanın yarattığı tahrişe bağlı olarak dudak ve yanak çevresinde kızarıklıklar hafif çatlaklıklar görülebilir. Yumuşak bir havlu yardımıyla salya kurulanmalı nemlendirici ile nemlendirilmelidir.
Salyanın artmasıyla birlikte diş etinde kaşınma ve kızarıklık görülür bebek ağzına aldığı her şeyi ısırmak ister.
Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Ne Yapmalı, Ne İyi Gelir?
Bu dönemde elma havuç gibi meyveler kesilerek bebeğin eline verilmelidir. Bu arada bebek dik oturtulmalı ve yanında bulunulmalıdır. Çünkü bunlardan kopardığı bir parçayı nefes borusuna kaçırabilir. Bu arada boyalı ve plastik olmayan yapay diş kaşıyıcılar da kullanılabilir. Bu kaşıma işlemi bebeği rahatlatacaktır.
Bazen diş çıkarken çevresinde kanamaya neden olur, diş eti mor bir leke olarak görülür. Endişelenecek bir durum değildir. Kendiliğinden düzelir. Tabii ki, bu dönemde biraz daha anne şefkatinin artırılması da en büyük ilaç olur.
Nazlim.net / Anne Bebek