Evde Anaokulu Eğitimi

Evde Anaokulu Eğitimi

Cogu anne baba cocugunu anasınıfına göndermek istemez yada fırsat bulamaz. Evde anasınıfı egitimi nasıl yapılır nelere dikkat etmek gerekir size yardımcı olmaya calıstık yazımızda;
Çocuk Kreşe Gitmeli Mi,Gitmeyenler Neler Yapabilir

Bu tür soruların evet mutlaka gitmeli, hayır gitmemeli diye kesin cevapları elbette olamaz. Birçok eğitimci çocukların apartman hayatında özellikle kış aylarında çok sıkıldığını, kreş veya anaokulunun iyi bir tercih olacağını söylüyor. Benim düşüncem çocuğun kreşe gitmesi gerçekten çok büyük gereklilik olmuşsa gitmesi şeklinde. Çok büyük gereklilik olmamışsa, anne babalar çocukların sıkıntılarını gidermek adına biraz daha gayret edip durumun üstesinden gelmeye çalışabilir.

Ayrıca kreşe göndermek, ailenin ekonomik planına da yansıyan bir şey olduğu için, apartman hayatında yaşayan her çocuğu kreşe göndermenin bir gereklilik olarak algılanmasını doğru bulmadığımı söylemeliyim. Ekonomik kaygılar yüzünden gerilen ve gerginliğini çocuğa da yansıtan bir anne baba yerine, ya da o kadar para verip seni okula gönderiyoruz modunda çocuğun başına kakan bir ebeveyn yerine, çocuğunu kreşe göndermeyip ilgi ve faaliyetlerle mutlu etmeye çalışan bir anne baba tablosunu tercih ederim.

Yaş konusunda ise 3 yaştan önce anneden ayrılmamalı diyor hemen her eğitimci. 3 yaşını doldurduktan sonra da 1 yıl beklenmesinin daha yerinde olduğunu düşünüyorum. Gerekiyorsa 4-5 yaş’ta gönderilebilir. 6 yaş için zaten devletin anaokulları var, gerçi 5 yaşta da çocuğu alıyor anaokulları ama bu sefer 6 yaşta ilk okula vermek gerekiyor.

Kreş veya anaokulu seçiminde dikkat edilmesi gereken birkaç şeyden sonra, daha çok anaokulu veya kreşe gitmeyen çocuklar için evde nasıl alternatifler düşünülebileceğinden bahs etmek istiyorum.

Kreş & Yuva Seçiminde:

– İşletmenin idarecisi olan kişinin veya kurumun eğitim anlayışı, işini severek yapıp yapmadığı,
– Bizzat çocuğun dersine girecek olan/ çocukla ilgilenecek olan öğretmenin çocuklara yaklaşımı, tecrübesi, eğitim anlayışı – (Zaman doldurmak için mi iş yapıyor yoksa işini seviyor mu, çocuklarla daha önce tecrübesi olmuş mu),
Ortamın çocuklar için cazip olup olmadığı (karanlık ve dar bir ortam mı, güneş alan bahçeli bir yer mi, içerideki materyallerin ilgi çekiciliği) gibi şeylere dikkat edilmeli.

Okulun programı, beslenmeyle ilgili şeyler zaten her anne babanın kendine göre takip edeceği dikkat edeceği şeyler.

Gelelim kreş & yuvaya gitmeyen çocuklar için düşünülebilecek şeylere:

Çocuğun ilgisini ne çeker? => yenilik + değişiklik

diye bir formül ürettim kendimce :) Değişiklik ve yenilik adına şunlar yapılabilir:

1. Eve çocuğun ilgisini çekecek değişik yayınlar sokmak: Gazetelerin verdiği bulmaca ve çocuk eklerini takip etmek, çocuk dergileri ve faaliyet dergilerinden yararlanmak. Çocuğu birden bire yayına boğmak , hepsini önüne koyuvermek şeklinde değil de; hafta hafta farklı yayınları alarak çocuğa değişiklik hissettirmek. Haftalık/ aylık dergilere abone olmak da, çocuğun derginin geleceği günü beklemesi gibi güzel bir heyecan oluşturabilir.

Gazete eki ve dergilerin çocukları heyecanlandıracak fonksiyonu da var. Çoğu çocukların yaptığı resimleri, şiirleri yayınlıyor. Bunu başarmak da çocuk için iyi bir motivasyon oluyor.

Dikkat Geliştirici Setler ve okul öncesi setler de çocukla beraber takip edilebilir.

2. Radyolardaki Çocuk Programlarını Takip Etmek: Bu programları arayarak çocuğun katılıp konuşmasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuz bunu istemezse, programa mektup, şiir, hikaye vs, gönderebilir çocuğunuz. Ya da birlikte email atabilirsiniz. Ya da sadece “programınız çok güzel, sizi her hafta dinliyorum. Ben 3 yaşındayım, adım şu, kardeşim var, şunları yapmayı seviyorum” gibi cümleler de iletebilirsiniz radyo programında yayınlanmak üzere. Bu kadarı bile çocuğunuzu eğlendirecektir.

3. Haftanın Müsait Bir Gününü Çocukla Birlikte Değişik Bir Yere Gitme Günü İlan Etmek: Seçtiğiniz bu günü özel olarak çocukla beraber planlayın, en az 2 saat geçireceğiniz bir yer olsun. Bu şekilde planlamanız çocuğu mutlu edecektir. Geçerken uğrayıp yarım saat çocuğu tatmin etmeden bitirmek şeklinde uygulamayın. Belediyelerin kültür merkezlerindeki tiyatrolar, sinemalar, Büyükşehirler deki hobi evleri, AVM’le deki çocuk oyun parkları tercih edilebilecek güzel yerler. Müze ve sergiler de takip edilebilir. Hiçbir şey bulamazsanız, çocuğu bir pastaneye götürüp ufak bir spangle gibi bir şey yiyebilirsiniz. Önemli olan o saati çocuğa ayırdığınızı göstermeniz. Hava yağmurlu, çok soğuk vs olduğunda, evde dışarı çıkmış gibi Evde Restoran Oyunu gibi oyunlar oynayabilir, ya da sinemaya gitmiş gibi film izleyebilirsiniz.

Hafta sonu babanın tatil gününde ailecek bir yere gitmek şeklinde de oluyor bu tür yerlere gitmek. Ailecek gezmelere artı olarak, hafta içi sadece anneyle özel olarak planlanıp yapılırsa, çocuk için olduğu daha belirgin olan ve çocuğu daha mutlu eden bir etkinlik olacaktır. Hem anneye de iyi gelir.

4. Çocuk Oyun Grubu Kurmak Veya Ev Okulu Organizesi: Aynı yaş gurubu çocuğu olan 7-8 anne, 2 yıl boyunca devam ettiğimiz ev okulu faaliyetimizi oğlum çok sevmişti. Her hafta bir annenin evine misafir oluyorduk, her 2 anne de farklı bir etkinliğin öğretmeni oluyordu. Anneler sırayla hikaye okuyor, kavramları vs. yi öğrenmeleri için aldığımız kitap setinden bölümler yaptırıyor, el becerilerini geliştirici faaliyetler –boyama, yapıştırma- yaptırıyordu. Çocuk için arkadaş ve yaşıt çok önemli, bu tür gruplar çocuk için çok gerekli.

Ya da yakın bir kreşte& yuvada, çocuklar için ayrılmış kısmı olan bir kafede, bilgi evinde, 5-6 anne belli bir gün ayarlayıp 2-3 saatliğine yönetimle anlaşabilir, haftanın bir gününü Oyun Grubu’na ayırabilirsiniz.

Ben bu sene Ümraniye Belediyesinden kültür merkezi veya bilgi evlerinde, 2-3 yaş çocuklar için oyun grubu organize etmeleri için teklifte bulunmayı düşünüyorum. 2 yaş kızımla gitmek için.

Oyun grubu günü ve çocukla değişik bir yere gitme günü imkan varsa 2 ayrı gün olarak yapılmalı. Biri var diye birinden vazgeçmeyin.

……

Anne ve çocukların, evde mutlu olmaları için aşağı yukarı haftalık bir plan, ve günlük bir planlarının olmasının iyi olacağını düşünüyorum. Saati saatine programlar yapmak hiçbir zaman uygulanabilir gelmemiştir bana, ama aşağı yukarı şunlar yapılacak şuraya gidilecek diye önceden belirlenmiş bir listeleri olursa anneler çok rahat eder. Buzdolabı ya da panonuzda her zaman hazır kağıdınız bulunsun.

Ayrıca günlük planları gerçekleştirmek ve gün için güzel planlar yapabilmek erken kalkmaya çok bağlı. Erken kalkmak mucize gibi bir şey.
Herkese kolay gelsin… Herkesin çocuklarıyla birlikte mutlu ve güzel zaman geçirmesini dilerim.

Nazlim

Universiteit Gent üniversitesinden 2003 yılında mezun oldum. İngilizce, Almanca ve Türkçe bilmekteyim. Çeşitli sitelerde yazılar yazarak başladığım gazetecilik serüvenini serbest gazeteci olarak devam ettirmekteyim. Okuyucuların dikkatini çekecek haberleri 2004 yılından beri Nazlim.NET sitesinde yazmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir