Yenidoğan bebeklerde en sık görülen rahatsızlıktır. www.Nazlim.net okurları bakın ne gibi önlemler alabiliriz……
Sarılık belirli nedenlerle bilirubin ismini verdiğimiz sarı-turuncu renkteki maddenin kanda artması ile, cilt ve göz aklarında birikmesi sonucu bu bölgelerin sarı görünmesi olarak tanımlanabilir.
Yenidoğan bebeklerde neden sarılık olur?
Zamanında doğan bebeklerin %60-70’inde hayatlarının ilk haftasında değişen derecelerde sarılık olur. Sarılık maddesi, yani bilirubinin üretimi ile karaciğerden atılması arasındaki dengenin bozulması sonucu sarılık ortaya çıkar. Yenidoğan bebeklerde bilirubinin kaynağı olan kırmızı kan hücrelerinin ömrü erişkinlerden daha kısadır, bu nedenle daha çok bilirubin ortaya çıkar; yendioğan bebeklerin karaciğeri bilirubin maddesini vücuttan atmak için henüz yeterince becerikli değildir. Sonuçş olarak hiçbir sağlık sorunu olmayan yenidoğan bebeklerde de sarılık gözlenir.
•Yukarıdaki durumların varlığında olay daha ciddi olabilir, bir an önce doktora başvurulması gerekir.
•Yenidoğan bebeklerdeki sarılık bulaşıcı mıdır?
•Yenidoğan bebek aileleri tarafından biz çocuk doktorlarına en sık sorulan sorulardan biridir. Hayır yendioğan sarılığı asla bulaşıcı bir durum değildir. Bulaşıcı olan Hepatit A , B ve C gibi hastalıkların bu durumla hiçbir ilgisi yoktur.
Sarılığın tedavisi
Sarılığın tedavisi bilüribin yüksekliğine yol açan sebebi ortadan kaldırmaya ve beyin harabiyetini önlemeye yöneliktir. Bilüribin düzeylerini belirlenen düzeylerin altında tutmak için öncelikle bebeğin yeterli sıvı ve kalori almasını sağlamak gerekir. En basit tedavi fototerapi dediğimiz, ultraviole ışığıyla tedavidir. Çok yüksek özellikle de kan uyuşmazlığının bulunduğu sarılıklarda kan değişimi veya bazen İVİG adlı çok pahalı ilaçların kullanıldığı tedaviler de gündeme gelebilir.