Sevgililer Günü Tarihçesi
Sevgililer Günü tarihçesi sayfamızda, her yıl 14 Şubat gününde kutlanan Sevgililer Günü’nün hikayesi, anlamı, kimin bulduğu ve nereden çıktığı hakkında bilgiler yazılmıştır.
Hemen herkes 14 Şubat tarihinde başka bir arayış içerisinde olur. Kimisi sevgilisi ile tatil planları yaparken kimileri de eğlence yerlerinde o geceyi geçirmeyi planlarlar. Bazıları ise sevgilisi ile baş başa bir gece geçirmek için hazırlıklara girişir. Peki herkes için önemli olan Sevgililer Gününün gerçek tarihi ve 14 Şubat nedir hep beraber inceleyelim.
Bu sayfada
14 Şubat Sevgililer Günü’nün Anlamı Nedir?
Yıllar hatta yüzyıllar boyunca “Sevgililer Günü” sırasıyla ifade etmek gerekirse, dini bir kutlama, eski bir ritüel ve ticari bir tatil olmuştur. Şimdiye kadar saydığımız bu üç şey içerisinde sizin içinde ne anlama geliyorsa odur. Bu günü kutlama yapmadan sevgilinize sadece çiçek yada bir hediye alarak da geçirebilirsiniz. Bazılarımıza göre “Sevgililer Günü” çok romantik anları ifade ederken içimizden bazıları da bu günden nefret ederler.
Kısaca ifade etmek gerekirse, her sene 14 Şubat gününde kutlanan ve insanların birbiriyle hediyeleşmesi yada bu güne özel kutlama yapmasıyla sonuçlanan güne “Sevgililer Günü” denir. Eşinizle yada sevgilinizle bu özel günü istediğini gibi kutlayabilirsiniz.
Sevgililer Günü Ne Zaman?
2022 yılında “Sevgililer Günü” 14 Şubat Pazartesi gününe denk gelmektedir. Daha açık bir ifadeyle böylesine özel bir gün her sene 14 Şubat’a denk gelse de günler değişmektedir. 2021 yılında Pazar günü iken 2023 yılında da Salı günü olacaktır.
Her sene aynı zamana denk gelen ve sevgililerin hediyeleşmesi, özel eğlenceler düzenlemesi yada tatile gitmesiyle sonuçlanan “Sevgililer Günü” bazıları için çok özeldir. Şimdi bu özel günle alakalı sizlere küçük bilgiler verelim.
- Sevgililer günü ilk ne zaman ortaya çıktı ve kutlandı?: 14 Şubat 270 yılında ölen Valentine’nin ölüm günü o günden sonra Sevgililer Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.
- 14 Şubat Sevgililer Gününü kim icat etti?: 14 Şubat 496 yılında, Papa Gelasius 14 Şubat’ı Sevgililer Günü ilan etti.
- Sevgililer Günü kimin ölüm yıldönümü?: Hristiyanlığı seçen ve bu sebeple öldürülen Romalı Aziz Valentine. 14 Şubat 270 yılında ölen Valentine’nin ölüm günü o günden sonra Sevgililer Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.
- Sevgililer Günü nereden çıkmıştır dini?: Romalı Aziz Valentine’nin evlenmek isteyenleri gizlice evlendirmesiyle ve Hristiyanlığı seçtiği için ölüm cezasıyla idam edilmesi sonucunda bu gün ortaya çıkmıştır.
14 Şubat Sevgililer Günü’nün Tarihçesi
Sevgiler Günü’nün başlangıç tarihi eski Roma zamanına uzanıyor. Eski Roma’da 14 Şubat günü bütün Roma halkı için önemli bir gündü. Nedeni ise bu günde Roma tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi sayılan Juno’ya duyulan saygıdan ötürü tatil yapılırdı. Juno ayrıca Roma halkı tarafından kadınlık ve evlilik tanrıçası olarak da biliniyordu. Bu günü takip eden 15 Şubat gününde ise Lupercalia Bayramı başlıyordu.
Bu bayram halkın genç nüfusu için büyük önem taşımaktaydı. Bunun nedeni ise yaşantıları kesin kurallar ile sınırlandırılmış, bunun doğal sonucu olarak bir birliktelik yaşama şansı olmayan bu gençler sadece bu bayram süresince bile olsa birbirlerinin partneri oluyorlardı.
Hangi genç bayanın hangi genç erkek ile bir çift oluşturacağı eski bir gelenek olan ve Lupercalia Bayramının arife günü yapılan bir çekiliş ile belli oluyordu. Romalı genç kızlar isimlerini küçük kağıt parçalarının üzerine yazıp bir kavanoza koyuyorlardı. Genç Romalı erkekler ise kavanozdan bu kağıtları çekerek üzerinde hangi kızın ismi yazıyorsa o kızla bayram eğlenceleri boyunca beraber oluyorlardı. Bu birliktelikler birbirine aşık olan çiftler için bayram süresinin dışına taşıp genellikle evlilikle sonlanıyordu.
O zamanın İmparatoru 2. Claudius, Roma’yı kendi katı kuralları ile zalimce yöneten bir hükümdardı. Onun için en büyük problem ordusunda savaşacak asker bulamamaktı. Ona göre bu durumun tek sebebi Romalı erkeklerin aşklarını ve ailelerini bırakmak istememeleriydi. İşte bu yüzden Roma’daki tüm nişan ve evlilikleri kaldırdı. Aziz Valentine de Claudius’un hükümdarlığı zamanında Roma’da yaşayan bir papazdı. Kendisi gibi papaz olan Aziz Marius ile birlikte Claudius’un yasağına rağmen gizlice çiftleri evlendirmeye devam etti. Ancak imparator bu durumu bir süre sonra öğrendi. Aziz Valentine insanları evlendirmeye devam ettiği için tutuklandı ve yaptıklarının cezası olarak sopa ile dövülerek öldürüldü. Milattan sonra 270 yılının 14 Şubatı Hristiyan şehitliğine gömüldü.
Aynı zamanlarda Roma’daki putperestler, şubat ayı içinde kutlanan Lupercalia Bayramı’nı kendi putperest tanrıları için kutluyorlardı. Bayram öncesi yapılan geleneksel çekilişi ise seremoniye bağlı kalarak kendileri için uygulamaya başladılar. Hristiyan Kilisesinin ilk kurulduğu yıllarda hizmet veren papazlar bu törenlerin, özellikle de evlenmemiş gençlerin putperestler ile birlikte anılmasından rahatsız oldukları için bir çözüm buldular. Bu gençlerin isimlerinin azizlerle birlikte anılmasını istedikleri için Lupercalia Bayramının başladığı günü Aziz Valentine Günü olarak kutlamaya başladılar. O gün bugündür her yılın 14 Şubatı Sevgililer Günü olarak kutlanmaya devam ediyor ve yeryüzünde kadın ve erkek beraber olduğu sürece de kutlanmaya devam edecek gibi.
14 Şubat Sevgililer Günü’nün Gerçek Hikayesi
Milattan sonra ilk yüzyıllardan beri her yıl şubat ayının on dördünde kutlanan Sevgililer Günü’nün başlangıcı ile ilgili o günden günümüze kadar gelmiş çeşitli efsane ve hikayeler var. Kesin olmamakla birlikte bazı kaynaklara göre bu özel günün kutlanma sebebi Hristiyanlığı seçtiği ve bu inancından vazgeçmediği için öldürülen Romalı Aziz Valentine. 14 Şubat 270 yılında ölen Valentine’nin ölüm günü o günden sonra Sevgililer Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Efsanenin başka bir yönü ise Aziz Valentine’nin İmparator Claudius hükümdarlığı ile aynı dönemde bir tapınakta papaz olarak hizmet vermesi ile ilgili. Claudius Valentine’i emirlerine uymadığı ve kendisine başkaldırdığı için tutuklatıp öldürdü. Bu olaydan 226 yıl sonra 496’da Papa Gelasius Aziz Valentine’i onurlandırmak için Şubat 14’ü Aziz Valentine Günü olarak belirlemiştir.
Yıllar 14 Şubat aşıkların birbirlerine aşk mesajları yolladığı, şiirler okuduğu, beraber vakit geçirdiği bir gün olarak günümüze kadar geldi. Bununla paralel olarak Aziz Valentine de bütün sevenlerin koruyucu azizi haline gelip böyle anılmaya başlandı. Sevgililer Günü, 1800 yıllardan sonra Amerika’da Esther Howland’ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana günümüzde daha çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay haline geldi.
Bunun doğal sonucu olarak olayın ticari yönü çok gelişti. Neredeyse herkes her yıl 14 Şubat’ta sevgililerine veya eşlerine bu günün ruhu ile bütünleşen, karşı tarafa sevgilerini anlatan hediyeler veriyor. Bu hediyelerin başında ise sade ama bir o kadar anlamlı çiçekler geliyor. Sevginizi anlatmanın bir çok yolu var fakat bir çiçekle de anlatabilirsiniz duygularınızı. Kısacası bu özel günde yanınızda gerçekten sevdiğiniz birisinin olması ve sevginizin karşılığının olduğunu bilmek herhalde hepsinden çok ama çok daha önemli olmakta.