Cilt Bakımı Nedir

Cilt Bakımı Nedir Nasıl Yapılır – Cilt Bakım teknikleri hakkında pek bilginiz yokmu arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere Cilt Bakımı Nedir anlatmaya çalışacağız.

Cildimiz vücutta bulunan en büyük organdır, tüm diğer organlarımızı sarar. Bu organın ana görevi dış etkenlere karşı koruyucu bir tabaka oluşturmaktır. Bunun yanı sıra büyük bir depodur. Vücut tüm vitamin, mineral ve önemli elementleri cilt altında depolar, iç organlar ihtiyaç duydukça bu organdan gerekli elementleri kendi yapımı için kullanır. Değişimler sonucu hava kirliliği, mevsim değişmeleri, hormonal değişmeler, aşırı stres, yaşam ve iş tarzı (bilgisayarlı ortamlar, televizyon, elektrikli aletler) sonucu vücut belirli bir stres ortamına girer, vücut bu stresi minimum zararla telafi etmek için ana rezervi olan cildimizden tüm vitamin ve faydalı elementleri karşılar, buna bağlı olarak ciltte bulunan rezerv zaman zaman azalır ve cilt organımız savunmasız kalır. Yaş ilerledikçe bu kayıplar sonucu cilt çabuk yaşlanmaya, kurumaya başlar ve telafi edilmesi zor sonuçlar oluşur.

Sağlıklı bir cilt yapısını korumak için cilt yapısına doğru ev ve profesyonel bakımların uygulanması gerekir. Cilt bakım rutinini ve özelliklerini belirleyen bir kaç faktör bulunur. Cilt sorunlarının nereden kaynaklandığını tespit edebilmek için önemlidir.

Yüz cildi vücudun diğer bölgelerine göre çok daha ince ve hassastır. Cildin sağlıklı ve genç kalabilmesi için bir takım extra bakımların uygulanması gerekir. Bu nedenle güzellik merkezimizde Guinot ürünleri ile yapılan cilt bakımı cildin canlılığını koruyup nefes almasını sağlarken kırışıklıkları da önleyerek cildin taze ve ipeksi kalmasını sağlar. Ayrıca sivilce ve leke tedavisi , lifting (cilt sıkılaştırma ve toparlama) bakımı da merkezimizde uygulanmaktadır.

CİLT DÜŞMANLARI
Şeker: Şeker hücrelerin gereksinim duyduğu besinleri çalan bir maddedir.Basit şekerler ciltte renk dengesizliklerine sebep olur ve yüzdeki kızarıkların,kahverengi lekelerin başlıca sebebi de şekerdir.Kalsiyum ve diğer minerallerin basit şekerler yüzünden tükenmesi vücudunuzda doku kaybına,bunun sonucu olarak da sarkık,gevşek bir cilde sahip olmanıza sebep olur.

Yağlar: Bilim adamlarına göre yaşlanmanın en büyük sebebi insan vücudundaki yağların oksidasyonudur. Kötü yağlardan uzak durmak cilt sağlığı için gereklidir. ( kırmızı et, mayonez, çikolata, çörekler, patates cipsi, fıstık ezmesi, margarin, fast-food ürünler.) Ancak beslenme programımızdan yağları tamamen çıkartmak da cildimiz için yapılacak en büyük kötülüklerden biridir.Cildin iyi yağlara ihtiyacı vardır( zeytinyağı,soya yağı,fındık,balık.)
Sigara: Sigara cildin oksijenlenmesini %30 azaltır ve cildi olması gerekenden %40 daha inceltir.Tüm bunlar cildin gevşemesi,sarkması ve kırışmasına neden olur.
Alkol: Alkol vücudu susuz bırakır ve B vitaminlerini çalar.B vitamini saç ve tırnakları güçlendiren,cildin ışıltılı ve temiz olmasını sağlayan bir vitamindir.
Kafein: Kafein cildi susuz bırakarak ve stres hormonlarının salgılanmasını arttırarak cildin kurumasına ve erken yaşlanmasına neden olur.
Güneş: Güneşin UV ışınları cildin üst tabakasına nüfus ettiğinde yaşlanmadan sorumlu olan serbest radikal üretimi artar,yeni hücre üretimi ve vücuttaki C vitamini stoku azalır.Bunun sonucu olarak ciltte lekeler, kırışıklıklar, pürüzlenmeler, kalınlaşmalar ve kılcal damar hassaslaşması görülür.
Uyku Pozisyonu:Yüzükoyun uyuma ciltte sarkma,kırışıklık ve torbalanmalara neden olur.
Yo-yo Diyetler: Hızlı kilo verdiren diyetler cildin en büyük düşmanlarından biridir.Kilo alındığında cilt gerilir;kilo verildiğinde ise eski haline dönemez,sarkar.
Stres: Aşırı stres durumunda kortizol denilen hormon yüksek düzeyde salgılanır:Kortizol erken yaşlanma hormonu olarak bilinmektedir.

CİLT TESTİ
Cilt tipini bilmeniz, doğru bir cilt bakımı yapmanız için son derece önemlidir.Çok basit bir test ile cildinizin tipini tespit etmeniz mümkün.Bunun için ihtiyacınız olan şey ince ve emici bir kağıttan hazırlayacağınız 2-3 cm eninde ve 5-6 cm boyundaki şeritler.

Yüzünüzü ılık su ve yumuşak bir sabun ile bastırmadan ve zorlamadan yıkayınız ve bol su ile çalkalayınız. Cildinizi kurulayın ancak herhangi bir krem, losyon veya kozmetik sürmeyin. Cildinizi yıkamak ile, cilt üzerindeki örtüyü kaldırmış oldunuz. Sağlıklı bir cilt bu örtüyü 1 saat içinde yeniden oluşturur.
Hazırlamış olduğunuz kağıt şeritlere ALIN, BURUN, ÇENE ve YANAK yazınız
Hazırladığınız kağıt şeritleri, üzerlerinde yazan yerlere göre alın, burun, çene ve yanak bölgelerine yapıştıracak gibi sıra ile tatbik edin ve 15-20 saniye bekleyin.
Değerlendirme:

Yağlı Cilt: Kağıt şeritler alın, burun, çene ve iç yanak bölgelerine yapışır ve meydana gelen yağ lekesi büyüktür.
Kuru Cilt: Kağıt şeritler hiç bir yere yapışmaz ve burun bölgesi dışındaki kağıtlarda yağ lekesi oluşmaz.
Karma Cilt: Kağıt şeritler alın, burun, çene bölgelerinde büyük yağ lekelerine sahip iken diğer bölgelerde kuru kalır.
CİLT BAKIMI NE KADAR ARALIKLARLA UYGULANMALIDIR?
Ortalama olarak 1-1,5 ay gibi aralıklarla uygulanmalıdır.
CİLT BAKIMI NE KADAR SÜRER?
Cilt bakımlarımız yaklaşık 90 dakika sürmektedir.
ÇOK HASSAS BİR CİLDİM VAR. BU TİP CİLTLERDE UYGULAMA YAPIYOR MUSUNUZ?
Her tür cilt tipinde uygulama yapılabilir. Hassasiyet azaltıcı ürünler kullanılır.
CİLT BAKIMI SONRASINDA MAKYAJ YAPILABİLİR Mİ?
Birkaç saat yapılmaması tavsiye edilir. Fakat yapılması halinde herhangi bir problem oluşmaz
VÜCUT BAKIMI NE KADAR ARALIKLARLA UYGULANMALIDIR?
Vücut Bakımı çoğunlukla bir kür programı olarak uygulanır ve haftada en az 2 kere uygulanması gerekir.
VÜCUT BAKIMI NE KADAR ZAMAN ALIR?
Ortalama olarak 1,5 saat gibi bir zaman alır.
Yaşlara göre nasıl bir cilt bakımı önerirsiniz ?

CEVAP: Yaşlara göre cilt 4 dönemde incelenebilir. Bebeklik, ergenlik, erişkin dönem, ileri dönem. Ergenlik döneminde, seks hormonlarının etkisiyle yağ bezeleri büyüyerek, yağ salgısı artar ve böylelikle cilt yağlı bir içerik kazanır. Komedon ve sivilcelerin oluşmasını önlemek için içerisinde düşük oranda meyve asitleri içeren kremler ve peelingler uygulanabilir. Ve bunlara ek olarak nemlendiriciler önemlidir. Erişkin dönemde ise, cilt elastikiyetini kaybedip kurumaya başladığı için cildin nem oranını düzenleyen C Vitamini ve protein içeren ürünlerin kullanılması gerekmektedir. İleri yaş dönemlerinde, cilt yağ salgısını kaybetmiş, yenilenme özelliğini yitirmiş ve nem oranı çok düşük seviyelere geldiği için içerisinde, C Vitamini bulunan kremlerin yanında kolajen, keratin, hidrolize proteinler, elastinler ve mukopolisakkaritler içeren ürünler eklenmesi gerekir. Tüm bu cilt tiplerinde mutlaka güneş korumu faktörü içeren güneşten koruyucu ürünlerin kullanılması çok önemlidir.

Cilt bakımında c vitamininin önemi nedir
CEVAP: C Vitamini vücutta oluşan serbestradikal hasarını önlemekle antioksidan özelliği ile öne çıkar. Cildin destek dokusunu oluşturan konnektif bağ dokuyu oluşturan kolajenin sentezinde çok önemli bir yeri vardır.
Beyaz kan hücrelerini güçlendirerek immün fonksiyonunu destekler. Sinir sistemi için gereklidir. Yağ metabolizmasında hücre enerjisi için yağlar okside etme fonksiyonunu destekler. Tüm bu özellikler dışında cildin nemli, sıkı ve daha genç görünmesi için C Vitaminine ihtiyacı vardır. C Vitamini içeren kremler kullananlarda cildin üst tabakası nemli ve kalın olduğu için güneşin ultraviole etkilerinden daha az zarar görürler.

Exit mobile version