Ciltteki kahverengi lekeler neden oluşur

Ciltteki kahverengi lekeler neden oluşur – Sadece bayanlarda olmayan erkeklerin de ilerleyen yaş dönemlerinde başına gelen ciltteki kahverengi lekelerin neden oluştuğuna dair bu yazımızı lütfen dikkatlice okuyunuz. Özellikle hanımların bilmesi gereken detaylar anlatılmaktadır.

ciltteki-kahverengi-lekeler
Cilt Lekesi, ciltteki renk değişiklikleridir. Lekeler, ciltteki melanosit hücrelerinin salgıladığı melanin pigmentinin ciltte birikmesi sonucu oluşur.

Cilt lekeleri, deriden daha açık ve daha koyu olmak üzere iki şekilde görülür.

Cilt lekeleri, hem kadın hem erkeklerde en yaygın görülen cilt rahatsızlığıdır.

Cilt Lekelerinin Oluşma Nedenleri:

* Güneş

* Hormonal değişiklikler ve gebelik

* Bazı sistemik hastalıklar

* Genetik yatkınlık

* Enfeksiyon hastalıkları(mantar vb.)

* Yanlış kozmetik kullanımı, ağızdan alınan bazı ilaçlar

Cilt Leke Çeşitleri:

Melasma (Cloasma): Doğum kontrol hapları ve hamilelik sırasında oluşan hormonal değişimler, melanin pigmentin aşırı üretimine neden olabilir. Bu artış ile birlikte en çok güneş gören yanak,alın ve çene gibi bölgelerde boyutları büyük, lekeler oluşabilir. Oluşan lekeler tekrarlayan hamileliklerle birlikte artış gösterebilir

Yaygın Hiperpigmentasyon: Böbrek üstü bezi yetmezliği ile oluşan addison hastalığı,hipertiroidizim ve hemokromatoz hastalığında yaygın renk değiliklikleri görülür.

Cafe Au LaitAFE : Sütlü kahve renkli olan bu lekeler doğuştan ve ya erken çocukluk dönemlerinde gelişir,boyutları 2 cmden 30 cm kadar olabilen bu lekeler bazen tek başlarında olabilirler ve ya norofibromatozis hastalığının belirtisi olabilir.Bu yüzden bu lekeler kontrol altında tutulmalılar.

Foto Alerjik Reaksiyonlar : Ağızdan alınan bazı ilaçlar ve ya topikal (bölgesel) sürülen bazı kimyasal ilaçlar ve ya bitki yaprakları güneş ile birlikte hiperpigmentasyona yol açabilirler. https://www.nazlim.net/cilt-bakimi/ciltteki-kahverengi-lekeler-neden-olusur.html Bazen hafif kızarıklık e ya alerjik reaksiyon seviyesinde iken bazen daha ağır reaksiyonlar,bölgesel su toplamaları,ve bölgesel lekelerin oluşumuna neden olabilirler.

Kronik Güneş ve Solaryum Banyoları : Güneş ve solaryuma maruz kalmanın sonucunda cilt kendini korumak amacı ile daha kalınlaşır ve melanin pigment üretimi artar,dolayısıyla leke oluşumunda artış görülür.

Çil ( Efelid ) : En çok yanak,alın ve çene kısmında görülen bu lekeler açık ve ya daha koyu kahve rengi lekeler şeklinde olabilirler. Genelde güneşli mevsimlerde artarken güneş olmayan mevsimlerde azalma gösterirler.

Lentigo : Erken yaşlarda solar lentigo denilirken ileri yaşlarda oluşanlara senil lentigo denilir,boyutları 2-20 cm olabilirken, renkleri açık kahve renginden siyaha kadar değişen renklerde olabilirler,lentigolar bazen sistemik bir takım hastalıklarla birlikte olabilirler ve ya hastalıkların habercisi olabilirler,örneğin Peutz-jeghers sendromunda lekeler ile birlikte bağırsakta polip ve iç organlarda kanserler görülebilir.

Nazlim

Universiteit Gent üniversitesinden 2003 yılında mezun oldum. İngilizce, Almanca ve Türkçe bilmekteyim. Çeşitli sitelerde yazılar yazarak başladığım gazetecilik serüvenini serbest gazeteci olarak devam ettirmekteyim. Okuyucuların dikkatini çekecek haberleri 2004 yılından beri Nazlim.NET sitesinde yazmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir