Doğal Cilt Bakımı Nasıl Yapılır

Evde Doğal Cilt Bakımı Nasıl Yapılır

Doğal cilt bakımı ile ilgili çeşitli yazılar okumuşsunuzdur ama birde bizim çeşitli yazılardan oluşturduğumuz karma şekilde yazımızı okumanızı tavsiye ederim. Kolayca uygulayacağınız doğal cilt bakımı ile en doğal şekilde cilt bakımınızı yapabilirsiniz.

Makyaj malzemelerinizin tadı nasıl? Tonik, temizleme ürünü, deodorant veya rujdan söz ediyoruz… Vücudumuza sürdüğümüz her şeyi tüketiriz, tabii kozmetikler ve diğer cilt bakım ürünlerinde bulunan zararlı kimyasallar da dahil…

Bir dakika durun! Makyajınızı yapmadan ya da cilt bakımınıza geçmeden, losyon, tonik veya temizleyicinizi kullanmadan önce bunları yiyip yiyemeyeceğinizi bir düşünün…

Cevabınız ‘hayır’ ise bunları da cildinize sürme konusunu tekrar düşünün. Cildimiz aracılığı ile de besinleri ve toksinleri tüketiriz ve bunlar yediklerimizden çok daha zararlı olabilirler. Sindirim ortamımız yediğimiz bazı kimyasallar dolayısıyla bozulur. Bu kimyasallardan bazıları cilt yoluyla doğrudan lenf sistemi, dolaşım sistemi ve hücrelere girerler…

Kimyasal kokteyl
Pek çok cilt bakım ürünü petro kimyasal ve diğer zararlı malzemelerden yapılmış katkı maddeleri ihtiva eder. En sağlıklı olanları bile raf ömrünü uzatmak için koruyucu ihtiva eder. Bunlar cildimizdeki hem faydalı hem de zararlı bakterileri öldürür ve aynı zamanda cildi bozabilir. Bu seçeneklerin hiçbiri sağlıklı değildir. Bunlar ciltteki gözenekleri tıkar, toksinlerin temizlenmesini önler ve sağlığı tehlikeye atar.

Cildin gıdası
Vücudumuzun diğer kısımları gibi cildimizin de sağlığı büyük bir ölçüde ne yediğimizle ilişkilidir. Bu nedenle hem iç hem dış arınma ve temizlik için gıdalar en besleyici toniklerdir. Bunlar pahalı değildir ve ayrıca artanları yiyebilirsiniz. Çünkü bunları mutfağınızdaki malzemelerden hazırlar ve çabucak kullanırsınız.

Temizleyiciler
Sabunların çoğu cildi kurutur ve ideal asidik pH’ına zarar verir. Bunların alkalize edici içeriği cildin doğal yağını bozar ve bakteri ve virüslere karşı bu doğal korumayı tehlikeye atar.

*Bir tülbent veya çorabın içine yulaf koyarak yüzünüzü yıkayın, kuru ciltlere nemlendirici bir temizlik sağlar.

*Limon harika bir sabun malzemesidir ve vücudun fazla yağlarını alır. Limon suyunu suyla seyreltin ve bir pamuk parçası ile cilde uygulayın. Ya da yumuşak bir süngerle cildinize sürün ve durulayın.

*Buğday çimi suyu veya yeşil yapraklı diğer sebzelerin suları mükemmel temizleyicilerdir ve son derece besleyicidir. Bu şekilde tüketilen klorofil cilde oksijen sağlayarak ışıltı verir. Sebze suyunu posasıyla cildinize sürün ve daha sonra durulayın. Kalan suyu içmeyi de ihmal etmeyin.

Ovma işlemi

*Kuru mercimek, pirinç, fasulye veya kabuklu yemişler cildi ovmak için mükemmeldir. Bir öğütücüde bunları çekin ve bir miktar sıvı (örneğin filtre edilmiş su, sıvı yağ, bal, ot çayı, yeşil çay) katarak krem kıvamına gelene kadar karıştırın.

*Cildinize bir pamuk yardımı ile uygulayacağınız elma sirkesi fazla yağın parçalanmasını sağlar.

*Tohumlar ve kabuklu yemişler cildi nazikçe temizler ve besin sağlar. Bir kahve öğütücüsünde iki yemek kaşığı veya daha fazla kavrulmamış organik ay çekirdeği, susam ve bademi öğütün. Eşit miktarda 1-2 yemek kaşığı suyla krem kıvamına gelene kadar karıştırın.

*Buğday çimi ve yulaf da ciltteki ölü deriyi temizlemek için yumuşak bir temizleyici olarak kullanılabilir.

Tonikler

Birçok bitkisel çay aynı zamanda iyi birer toniktir. Özellikle de ısırgan otu, nane, papatya ve adaçayı. Bu çayları bir miktar filtre edilmiş suda demlenmeye bırakın ve daha sonra spreyli bir şişeye koyarak yüzünüze püskürtün. Yeşil çay yüksek oranda antioksidandır. Kuşburnu ise zengin bir C Vitamini kaynağıdır ve cildimizdeki kolajeni artırır.

Cilt ve saç nemlendiricileri

*Ekstra virgin yağlar kuru cilt ve saç için mükemmel bir nemlendiricidir.

*Hindistan cevizi, badem, kabak çekirdeği yağı da özellikle iyidir. Bunlar kuru cildi dinlendirir ve besler, saça da sağlıklı ve doğal bir parlaklık verirler.

*Buğday çimi suyu saçı ve saç derisini besleyerek beyazlaşmayı önleyebilir.

Maskeler

*Avokado maskesi kuru ciltler için en iyi toniktir. Avokado bol miktarda E vitamini ve faydalı yağlara sahiptir. Cildinizi canlandırmak için avokadoyu bir kaç damla portakal veya limon suyu ile ezin ve cildinize uygulayıp biraz dinlenin. 20 – 30 dakika kadar sonar yıkayın.

*Rendelenmiş salatalık maskesi yağlı cildi tazeler. Yüzünüze sürün, nemli bir havlu ile kapatın ve dinlenin.

Yüze sürülecekler
5 kapsül yüksek potansiyelli, bitki bazlı sindirim enzimini bir miktar organik balla karıştırın. Yüzünüze sürün ve 20 dakika bekletin. Bu enzimler ölü hücreleri ve gözeneklerinizi tıkayan diğer maddeleri temizlerken cildinizin hafifçe karıncalandığını hissedeceksiniz. Cildiniz yumuşacık ve parlak olacak.

Kırışıklara karşı
Yüzdeki sarkmalara karşı aloe vera doğal bir onarım sağlar. Taze yapraklarından elde edilen jöle kıvamındaki öz en iyisidir. Yarım saat kadar veya gece boyunca cildinizde beklettikten sonra yıkayın. Cildinizi kaldıracak, ciltteki yorgunluk ve sarkmaları hafifletecektir. Aynı zamanda güneş yanığı gibi yanıklara da iyi gelir. Böyle durumlarda acı veya kızarıklık geçene kadar yanık bölgeye düzenli olarak uygulayın.

Hiçbir şey bol su içmekten daha iyi değildir!

Sonuç
Kısaca cilt bakımı için doğruca eczane ya da kozmetikçilere gitmeyin. Öncelikle buzdolabınızı veya erzak dolabınızı bir gözden geçirin. Bu harika gıdalarla yalnızca cildinizi değil vücudunuzu da beslemeyi unutmayın. Güzellikte hem iç hem dış bakımı ihmal etmeyin. Böylece cildiniz sizi mutlu edecektir.

Nazlim

Universiteit Gent üniversitesinden 2003 yılında mezun oldum. İngilizce, Almanca ve Türkçe bilmekteyim. Çeşitli sitelerde yazılar yazarak başladığım gazetecilik serüvenini serbest gazeteci olarak devam ettirmekteyim. Okuyucuların dikkatini çekecek haberleri 2004 yılından beri Nazlim.NET sitesinde yazmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir