Güneş ve Cilt Lekeleri

Güneş ve Cilt Lekeleri

Güneş ve cilt lekeleri arasında ne tür bir ilişki var acaba diye düşünürken güneşin cilt lekeleri ile ilgili bağının yakın olduğunu anladım. Sizde bu yazıyı okuyunca cilt lekeleri ve güneş arasındaki bağlantıyı farkedeceksiniz arkadaşlar.

gunes-ve-cilt-lekeleriGüneş lekeleri melanin pigmentinin vücutta birikmesi sonucu oluşan kahverengi lekelerdir.

Bu lekeler özellikle yaz aylarında ve hassas ciltlerde görülür.

Lekeler, güneşe daha çok maruz kalan göğüs, yüz, kollar, bacaklar, sırt gibi yerlerde daha sık görülür.

Ciltte oluşan kahverengi lekelerin tedavisi büyüklüğüne göre planlanır.

Küçük ve açık renkli cilt lekeleri kimyasal peeling yöntemi ile soyulabilir. Daha iri ve koyu renkli cilt lekelerinde soyma işlemi lazer ile yapılır.

Güneşe hassas olan, açık tenli insanların yaz aylarında güneşlenmemesi özellikle cilt kanseri açısından çok önemlidir.

Güneşlenirken içeriğinde ultraviyole A ve B barındıran, yüksek koruyucu özelliği olan kremler kullanılması şarttır.

İlk adım önlem almak

Elbette güneş lekelerini nasıl yok edeceğimizi öğrenmeden önce, nasıl korunacağımızı bilmeliyiz. Örneğin; 3 yaşın altındaki çocukların plajda ve havuz kenarında mutlaka gölgede oturmaları gerekiyor. Ayrıca açık tenli ve güneşe hassas ciltlerin de önlem almaları özellikle sağlık açısından çok önemli. Vücudunda deriden kabarık, kenarı düzensiz görünümde koyu renkli beni olanların da bu bölgeyi güneşten korumaya özen göstermeleri gerekiyor. Güneşten korumak için seçeceğiniz ürünün hem UVA hem de UVB’ye karşı koruyucu olmasına dikkat edin ve özellikle ilk günlerde daha yüksek koruma faktörü olanları tercih edin.

Yaz aylarında oluşan çil ve lekeler için
Bir çorba kaşığı pirinci bir su bardağı light sütte pişirip tülbentten geçirin. Her akşam yüzünüze kompres yaparak uygulayınız. Buna kür halinde devam edin.

Güneş Lekesi İçin Formül

Malzemeler
* Küçük bir kavunun yarısı ( mevsimine göre şeftali )
* 1 adet elma
* 1 kahve fincanı kırmızı şarap
* 2 yemek kaşığı toz şeker

Yapılışı
Yarım kavunun içini ve elmayı bir kabın içersinde rendeleyin. Daha sonra üzerine iki yemek kaşığı şeker ve bir fincan şarap ilave edip iyice karıştırın. Bu karışımı bir kavanoza koyup, güneş gören bir yerde 10 gün bekletin. 10 gün beklemiş karışımı temiz bi bezle süzün. Her gün temiz bir pamukla cildinize uygulayabilirsiniz. Bir süre sonra lekeerin kaybolduğunu göreceksiniz.

Güneş lekeleri
Özellikle yaz sonrası pek çok kadının ciddi bir sorunu olan pigmentasyon lekeleri ciltteki melanin miktarının artması ve eşit olmayan bir şekilde dağılmaya başlaması nedeniyle oluşuyor. Pigment lekelerinin en büyük nedeni güneş.

Hormonal dengesizlikler leke yapıyor
Pigment lekeleri hormonal dengesizlikler sonucu da oluşabiliyor. Doğum kontrol haplarının kullanımı, hamilelik ve stres bu hormonal dengesizliklere neden olan başlıca etkenlerden. Tabii bir de çiller var ki onların oluşum nedenleri genetik ve yine güneşle birlikte çoğalıyorlar.

Ultraviyole ışınları
Güneşten gelen ultraviyole ışınları, sadece 5 dakikalık bir sürede melanin üretimini tetikliyor ve bu üretimin tam 36 saat boyunca devam etmesine neden oluyor. Ayrıca 72 saat sonra yine ciltte artan bir pigmentasyon dalgası oluyor. Tabii biz bu durumu cildimizde “bronzlaşma” olarak görüyor ve pek de şikayetçi olmuyoruz. Hatta hoşumuza bile gidiyor. Oysa bronzlaşma da tıpta bir cilt hastalığı olarak kabul ediliyor.

Kalıcı Lekeler
Güneşe uzun süreler maruz kalmak, pigment lekelerinin artması için bir davetiye çıkarmak gibi. Pigment lekeleri epidermisde ya da dermis tabakasında yer alabiliyor. Epidermisde yer alan lekelerin tedavisi yapılabilirken, dermise inen lekeleri, yukarı doğru hareket etmesi söz konusu olmadığı için estetik bakımlarla da geçirmek mümkün olmuyor.

Nazlim

Universiteit Gent üniversitesinden 2003 yılında mezun oldum. İngilizce, Almanca ve Türkçe bilmekteyim. Çeşitli sitelerde yazılar yazarak başladığım gazetecilik serüvenini serbest gazeteci olarak devam ettirmekteyim. Okuyucuların dikkatini çekecek haberleri 2004 yılından beri Nazlim.NET sitesinde yazmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir