Kırışıklık tedavileri

Kırışıklık tedavileri yapılması gerekenleri ve kırışıklıkları gidermek için neler yapılması gerektiğini bu yazımızda bulabilirsiniz sevgili nazlım kullanıcıları;

kirisiklik-tedavileriKırışıklık tedavisi nasıl yapılır?
İyi sonuçlar almak için, genellikle bir çok işlemin kombinasyonuna ihtiyaç vardır.

Güneşten koruyucu kremler
En önemlisi, güneş gören yerler güneşten koruyucu kremler kullanarak korunmalı ve sigara içilmemeli; sigara içilen yerlerde bulunulmamalı ve diğer hava kirliliğine neden olan ajanlardan uzak durulmalıdır.

Nemlendiriciler
Yaşlanan deri düzenli olarak nemlendirici uygulandığında daha iyi gözükür. Nemlendiriciler derinin su tutma kapasitesini arttırırlar. Kullanımı kolay, yanma batma ve sivilce yapmayan bir nemlendirici seçilmelidir.

Ayrıca yüz ılık su ve sabun içermeyen bir cilt temizleyici ile, günde iki kez yıkanmalıdır. Kısa bir süre ile dışarıda kalsanız bile, ultraviyole (UV) filtresi bulunan güneş koruyucuları kullanınız.

Anti-aging formülleri
Bir çok yüz kremi anti-aging ajanlar içerir. Bu ajanlar antioksidanlar ve soyucu ajanlardır:

* Topikal retinoidler
* Vitamin C
* Alfa hidroksi asitler
* Polipeptidler
* Bir çok bitki ekstreleri

Topikal retinoidler dışında bir çok antiaging ajanın etkinliği ispatlanmamıştır.

Cilt soyma (Resurfacing)
Resurfacing, kimyasal ve mekanik çeşitli tekniklerle derinin üst tabakasının soyulması işlemidir. Bu işlem derinin renk düzensizlikleri ve dokusunu düzeltir. Ayrıca ince çizgileri ve statik kırışıklıkları da düzeltir, fakat dinamik kırışıklıklara etkili olmaz.

* Yüzeyel ve orta derinlikte kimyasal peeling: Çeşitli nedenlerle hasara uğramış olan cildin üst tabakasını soyarak, yüzeyel kırışıklıkları azaltmak ve deriye daha canlı bir görünüm sağlamak mümkündür. Meyve asitlerinden olan glikolik asit, A vitamini türevi olan retinoik asit veya trikloroasetik asit kullanılabilir. Kimyasal peeling işlemi ağrısızdır ve anestezi gerektirmez. İki veya dört hafta aralarla yapılan, 4-6 seanslık tedavi ile iyi sonuçlar alınır.
* Dermabrasyon ve mikrodermabrasyon
* Neodynium:YAG (Nd:YAG) veya karbon dioksit (CO2) lazer ile resurfacing (cilt soyma)

Non-ablatif (soyucu olmayan) tedaviler:

* Non-ablatif lazerler
* İntensif pulsed light (IPL)
* Termal resurfacing (thermage)

Dolgu maddeleri (İmplantlar):
Dolgu maddeleri, özellikle yüzün alt bölümünde (yanak, dudak çevresi ve çene) bulunan kırışıklıkların tedavisinde; bazen de dudakları dolgunlaştırmak amacı ile kullanılır. Bu maddeler kalıcı ve geçici olarak ikiye ayrılırlar.

Silikon gibi çeşitli sentetik maddeler, ciltte daha uzun süre kalmalarına rağmen; yan etkileri fazladır. Bu nedenle fazla tavsiye edilmemektedir. Dolgu maddesi olarak kullanılan maddelerin çoğu, derimizde doğal olarak bulunur. Doğal dolgu maddeleri olarak hiyaluronik asit, kollajen gibi maddeler kullanılmaktadır. Bir diğer yöntem, hastanın kendi yağ hücreleri ile kırışıklıklarının tedavi edilmesidir. Bu tedavi yönteminde hastanın yağ hücreleri, bir enjektör yardımı ile kendi vücudundan alınır ve daha sonra kırışıklık olan alanlara enjekte edilir. Uygulama bölgesine göre, dolgu maddesinin seçimi değişebilmektedir.

Doğal olan dolgu maddeleri ile yapılan tedavilerde, 4-6 ay sonra işlemin tekrar edilmesi genellikle gerekmektedir. Sentetik olan dolgu maddeleri deride daha uzun süre kalmalarına rağmen, pek tavsiye edilmemektedir. Tüm bu işlemlerin yapılması çok kolaydır ve hastanın günlük yaşamını etkilemez.

Botulinum toxin: (BOTOX)
Botox tedavisi, mimiklerin aşırı kullanımı sonucu gelişen kırışıklıkların tedavisinde kullanılır. Bu kırışıklıklar, yüzün özellikle üst bölgesinde (kaşlar arasında, göz çevresi ve alında) bulunur. Bu bölgelerde derinin altına yapılan botox enjeksiyonu, kullanılmasını istemediğimiz mimik kaslarını felç ederek kaz ayağı, kaş çatma ve alın çizgilerini tedavi eder. Ayrıca kaş şeklini düzeltmekte ve dudak etrafı gibi bir çok alanlardaki kırışıklıkların tedavisinde kullanılabilir.

Tedaviden bir kaç gün sonra kırışıklıklar azalarak kaybolur. İlacın etkisi ortalama 4-6 ay sürer. 3-4 seans sonrasında bu süre bir yıla kadar uzayabilir.

Kozmetik cerrahi:
Kozmetik cerrahi ,yüz dokusunun yeniden şekillendirilmesi (ritidektomi=kırışıklık çıkartılması) ve sarkan dokuların kaldırılması şeklinde yapılır. Yüz germe işleminde fazla deri kesilip alınır ve yüzün 2/3 alt kısmındaki (çene ve boyun) kaslar gerginleştirilir. Alın ve kaş arkı, statik çizgiler azaltılarak ve sarkık kaşlar yukarı kaldırılarak düzeltilir. Rinoplasti ile burun ucu kaldırılır, şekillendirilir. Alt ve üst blepharoplasti (göz kapağı plastik operasyonu) ile sarkan deri ve aşırı yağ dokusu çıkartılır. Boyundaki dikey bantlar ve sarkan deri ameliyatla düzeltilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir