Sivilce çeşitleri nelerdir

Sivilce çeşitleri Sivilce çeşitleri nelerdir sivilce ve çeşitleri

Sivilceler hakkında devamlı sorular olduğu için sivilce türleri hakkında bilgiler verelim istedik arkadaşlar. Ayrıca sivilce çeşitleri ve tedavileri hakkında da internetten bulduğumuz bilgileri sizlerle paylaşacağız. Lütfen doktorunuza başvurmadan denemeyiniz.

SİVİLCE ÇEŞİTLERİ

AKNE FULMİNANS
Genellikle yetişme çağındaki erkeklerde görülür. Sırt ve göğüs bölgesinde ve yüzde birdenbire başlayan abse şeklinde sivilceler, eklem ağrısı, eklemde şişlik ve ateşlenme ile seyreder. Sivilceler kalçalar, kollar, boyun ve yüzde görülebilir. Genellikle iz bırakır.

Tedavisinde isotretinoin, kortikosteroid ve antibiotikler kullanılır.

AKNE KONGLOBATA

15-40 yaş arasındaki kadınlarda yüz, sırt ve göğüs bölgesinde abse şeklinde, cerahatli sivilceler vardır. Hastaların çoğunda yüzde kızarma şikayeti mevcuttur. Eklem ağrısı ve ateş gibi sistemik bulgular tabloya eşlik etmez. Bu tür sivilceler iz bırakmaya meyillidir. Akne rozase’nin şiddetli bir şekli olduğu düşünülmektedir.

Tedavisinde isotretionin, kortikosteroid ve antibiotikler kullanılır.

BODY BUILDING (VÜCUT GELİŞTİRME) SİVİLCESİ
Kas kitlesini arttırmak amacı ile androjen hormonu kullanan sporcularda görülür. Şiddetli sivilceler, hatta “akne fulminans” bile görülebilir.

MEKANİK SİVİLCELENME
Genellikle giysilerin sürtünmesi nedeniyle gözeneklerin tahrişinden kaynaklanır. Örneğin spor yaparken sırt ve omuzda, sürekli saç bandı takanların alnında mekanik sivilceler oluşabilir.

Ayrıca müzisyenlerde, örneğin keman çalanlarda kemanın çene ve boyuna sürtünmesi sonucunda bu bölgede sivilceler olabilir. Aşırı sabunla yıkanma, cildi ovalama ve soyma yapılan ciltlerde mekanik sivilceler gelişebilir.

KOZMETİK SİVİLCE
Yağlı cilde uygun olmayan yağlı krem, fondoten ve pudra gibi ürünlerin kullanımından sonra görülür. Alın, yanak ve çenede çok sayıda siyah noktacık ortaya çıkar. Zamanla iltihaplı sivilceler ve izler de oluşabilir.

DETERJAN SİVİLCESİ
Hastalık derecesinde aşırı sabun ile yıkanmak, sivilceye yol açabilir. Pek çok temizleme ürünü ve şampuanların doymamış yağ asitleri içerdikleri ve bu ürünlerin komedona yol açtıkları gösterilmiştir. Cildi aşırı yıkayarak, sivilce oluşumunu azaltmak mümkün değildir. Deterjanlar, cildin yüzey yağını temizler, ancak yağ kanallarındaki yağları etkilemez.

Deterjan sivilcesi, cildini günde dört kereden fazla yıkayanlarda görülebilir.

POMAD SİVİLCESİ
Saçları kıvırcık olanların, saçları düzleştirme amacı ile yağlı saç ürünlerini kullanmaları sonucu oluşur. Alın bölgesinde çok sayıda siyah noktacık görülür. Zamanla yanaklara da sıçrayabilir.

YAĞ, KATRAN VE ZİFT SİVİLCESİ
Rafinerilerde, araba tamirhanelerinde ve yol yapımında çalışanlarda, mekanik yağlar, katran ve ziftin neden olduğu kronik komedon oluşumu mevcuttur. Bu meslek gruplarında, kimyasallarla direkt temas sonucunda veya kıyafetlere bulaşması nedeniyle sivilceler ortaya çıkar.

BEBEKLİK SİVİLCESİ (AKNE NEONATORUM)
Yeni doğanlarda %20 oranında görülür. Doğarken veya doğumdan hemen ortaya çıkar. Yanaklarda ve alında değişik tipte sivilceler mevcuttur. Annenin böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormonlarının, bebeğe geçerek bebeği etkilemesi sonucu oluşur.

Genellikle 6. ayda kendiliğinden geriler. Tedavi şart değildir. Ancak bu durum, sonraki yaşlarda şiddetli düzeyde sivilce oluşumunun habercisi olabilir.

ÇOCUKLUK ÇAĞI SİVİLCESİ (AKNE İNFANTUM)
Bebeklerde 1 yaşından sonra başlar ve 5 yaşına kadar veya daha uzun sürebilir. Erkeklerde daha sık görülür. Yanaklarda değişik tipte ve şiddette sivilce görülebilir. Bebeklik sivilcesinin tersine, tedavisi gereklidir.

Çünkü iz bırakabilir. Yine bu tür bir durum, sonraki yaşlarda şiddetli sivilce gelişebileceğinin habercisi olabilir.

YOLMA SİVİLCESİ
Bazı genç kızlar ve kadınların, yüzdeki ufak bir sivilceyi bile sürekli olarak tırnak veya bir aletle tahriş etmeleri sonucunda oluşur. Sürekli koparma ve yolmaya bağlı olarak, ciltte kabuklanma ve daha sonra açık veya koyu lekeler gelişir.

Alın, yanak ve çenede sürekli izler mevcuttur. Aslında iz bırakmayacak bir sivilce, sürekli tahriş sonucu iz bırakacak hale gelir. Böyle bir durumda, sivilcelerin tedavisinin yanı sıra psikolojik bir yardım da gereklidir.

YAZ (GÜNEŞE BAĞLI) SİVİLCESİ
Bu tür sivilceler, yaz aylarında başlar ve sonbaharda geriler. Daha çok 25-40 yaş arası kadınlarda görülür. Yanaklar, boyun, omuzlar ve üst kolda ortaya çıkar. Kırmızı, sert, 3-4 mm. çapında sivilcelerdir.

KLOR AKNESİ
Klor aknesi, genellikle mesleki nedenlerle aromatik hidrokarbonlara maruz kalanlarda gelişir. Bu maddelerle temastan haftalar sonra, yanaklar, kulak arkası, çene, baş ve boyunda, koltuk altı ve testis derisinde, çok sayıda komedon, kistik papül ve nodüller oluşur.

Kollar ve gövde derisi de tutulabilir. Kistik sivilceler genellikle iz bırakırlar.

Elektrik malzemeleri, böcek ve mantarlara karşı kullanılan kimyasallar ve ahşap koruyucularında bulunan kimyasallar da, klor aknesine yol açabilirler.

Tedavisinde, hastaların bu tür kimyasallarla teması kesilmelidir. İlaç olarak da retinoidler ve antibiyotikler kullanılır.

Erkeklerde akne konglobata kadınlarda yolma sivilcesi ve kozmetik sivilce sık görülür. Yolma sivilcesi sivilceden çok iz problemi yaratır. Hastalar yüzlerinde çıkan en ufak oluşumu bile sıkar ve yolarlar.

Zamanla yüzde kalıcı izler gelişir. Cilt kırmızı, kahverengi ve beyaz lekelerle doludur. Bu tür problemi olan sivilce hastaları tedaviye de düzenli gelmezler. İki –üç kere gelip sonra tedaviyi bırakırlar.

Bu tür problem varsa mutlaka psikiyatri ile ortak çalışmakta fayda vardır. Ayrıca hastaların tedaviye düzenli gelmeleri ve tırnaklarını kısa kesmeleri çok önemlidir.

Exit mobile version