Sivilce çıkma nedenleri, sivilce neden çıkar? Sayfamızda, ergenlikten itibaren başımızın belası haline gelen sivilce neden olur hakkında bilgiler vereceğiz.
İster 40 yaşında olun, ister yetişkin olun ama bütün herkeste sivilcenin oluşma sebepleri genelde aynıdır. Üstelik erkek yada kadınlarda da hep aynı nedenlerden dolayı sivilceler başımıza bela olur. Sivilcelerin çıkma nedenleri arasında aşırı seks hormonları suçlu mudur? Ya da fazla çikolata yemek sivilce nedenleri arasında sayılabilir mi?
Bu sayfada
Sivilce nedir? Neden oluşur?
Sivilce (akne vulgaris) sık görülür ve rahatsız edici bir sorundur. Özellikle ergenlik başlarında ciltte yağlanma artar, yağ bezlerinin faaliyeti bozulur. Böylece deride yağ birikimi, gözeneklerde tıkanma, şişme, iltihaplanma, deri altı kisti olabilir.
Her ne kadar 12-18 yaş arası daha fazla görülse de her yaşta, her dönemde ve her insanda bu sorun gelişebilir. Kadınların %70 ′i, erkeklerin ise %80 ′inde hayat boyunca herhangi bir zamanda sivilce oluşabilir. Sivilce en fazla yüzde, üst boyun bölgesinde, omuzda, sırt bölgesinde ve göğüste oluşmaktadır.
Deride bildiğimiz gibi küçük gözenekler vardır. Ciltte bulunan yağ bezleri bu gözeneklerden Sebum denilen bir madde salgılar. Bunun amacı cildi korumaktır.
Çoğu zaman salgı bezleri, sebumu doğru miktarda salgılar ve gözenekler açıktır. Ama bazen bir gözenek, çok fazla sebumla doldurulur ve bu gözenekleri tıkar. Yağ bezlerinin salgıladığı bu sebum dışarı atılamaz ve kıl kökünde birikirse sivilce oluşur. Birtakım bakteriler orada üremeye başlar küçük iltihaplanmalar ile birlikte içinde cerahat oluşur. Bu cerahatın içinde sebum, ölü deri hücreleri ve bakteriler bulunur.
Bazen kendi kendine geçse bile, bazı tedavi gerektiren durumlarda geç kalmalara, yanlış bilgilenme sonucu yanlış uygulamalara, kalıcı izlerin oluşumuna ve hatta şikayetin artmasına neden olabilir.
Yağlı yiyecekler, patates kızartmaları veya pizza sivilcelere neden olmaz. Beğenerek yediğiniz bir çikolata ya da içtiğiniz soda da sivilce yapmaz. Kısaca, gıdalar sivilce oluşumuna sebep olmazlar. Ama çok aşırı yağlı yiyecekler, cilt tipinize göre ciltte yağlanmayı azda olsa artırabilir. Sivilce oluşturucu etkileri olmasa da var olan sivilceleriniz üzerine küçük bir miktar kötü etki edebilirler.
Sivilce neden çıkar? Nasıl oluşur?
Akne oluşumunun ilk sıradaki sebebi cildin yağlı oluşudur. Normalden daha fazla yağ salgılayan cilt havayla temas edince oksitlenmeye maruz kalır ve ciltteki gözenekler (porlar) tıkanır. Tıkanma sonucu ağzı kapanan porların içinde yağ birikimi oluşur ve sonra da iltihaplanır. İşte kırmızı sivilce diye adlandırdığımız sivilcenin oluşumu bu şekildedir.
1. Eğer ebeveyninizin(anne-baba), gençliklerinde sivilceleri varsa, sizin de olması muhtemeldir. Yani genetik faktörden söz etmek mümkün.
2. Stres, sivilcenin daha kötü olmasını sağlar. Çünkü streslendiğiniz zaman daha çok üretilen sebumun gözenekleri tıkama olasılığı vardır.
3. Güneş ışınlarının sivilceleri geçirici etkisi yoktur. Güneşte fazla kalmak yüzde yanıklara ve cilt kanserine kadar giden etkileri olabilir.
4. Yapılan egzersizler sonucunda ya da sıcaktan terlediyseniz duş almanız iyi olur. Terleme sivilcelerin artmasına sebep olabilir.
5. Adet düzensizlikleri ve hormonal bozukluklar sivilceleri artırabilir.
6. Yanlış kozmetik ürünler kullanmak, kozmetik salonlarındaki uygulamalar cilt bozulmalarına ve sivilcelere neden olabilir.
7. Kafanızdaki şapkalar, saç çizgisi boyunca sivilcelere sebep olabilir. Onların sivilcelerinizi kötüleştirdiğini düşünüyorsanız kullanmayın.
Sivilce oluşumunu tetikleyen faktörler
Sivilce oluşumlarına, çeşitli etkenlerin sebep olduğunu vurgulayan Dr. Bayazit, şunları söyledi: “Nemlendiriciler, tonikler, kremler, pudralar, fondötenler, güneşten koruyucular, hatta saç kozmetikleri yani jöle, saç spreyi, briyantin gibi maddeler, yağ bezi kanallarını tıkayarak sivilce oluşumuna sebep olabilmektedirler. Bu yüzden yüze uygulanacak bir ürün kullanılacağı zaman ürünün üzerinde non-komedojenik ibaresinin bulunmasına dikkat edilmelidir.
Sık telefon kullananlarda, ellerini sürekli çene bölgesine bastırıp, basınç uygulayanlarda, bu bölgelerde yağ bezi kanalları tahriş olur ve kanalda tıkanmaya yol açarak sivilce oluşumuna sebep olabilir. Yine dar pantolon giyenlerde, uyluklar ve kalçalarda; uzun süre aynı koltukta oturmak zorunda kalanlarda, örneğin sıcak bir havada uzun süre araba kullanmak gibi, durumlarda yine bası gören bölgelerde sivilce oluşumu gözlenebilmektedir.
Ergenlik döneminde hiç sivilcesi olmayan birinde 20- 30 yaşlarında birden bire sivilce çıkmaya başlaması erişkin aknesi olarak adlandırılır. Çenede, yanaklarda, adet öncesi alevlenmeler yapan, ağrılı, kırmızı şişlikler halindedir. Bu kişilerde mutlaka kan hormon, hormon bağlayıcı protein düzeyine bakılmalı ve polikistik over sendromu açısından ultrasonografi tetkiki yapılmalıdır.”