Berat Kandili nedir? Sayfasında, Şaban ayının on dördüncü gününü on beşinci gününe bağlayan Berat gecesinin önemi ve anlamı anlatılmıştır.
Söz konusu bu gece için anlatılacak ve yazılacak o kadar çok şey var ki bir çırpıda yazmak neredeyse imkansızdır. Bu sebeple kısaca anlayacağınız şekilde anlatacağız. Öncelikle şunu ifade edelim ki bu gecenin hürmetine Yüce yaratıcı Allah(c.c)’dan temiz bir kalp ve canı gönülden istediğinizi dileyebilirsiniz. Neden böyle dediğimizi yazıyı okuyunca anlayacaksınız. Öncelikle Berat Kandili ne demek, ne anlama gelir ve tanımı hakkında bilgiler vererek konumuza geçelim.
Berat Gecesi Nedir?
Berat; “Günah, borç ve cezadan kurtulmak“ anlamına gelir. Berat Kandili gerçek yazılış şekliyle Beraat, İslam dininde kutsal kabul edilen gecelerden biridir. Şaban ayının on dördüncü gününü on beşinci gününe bağlayan gece Berat gecesidir.
Berat sözü “Berâet” kelimesinin kısaltılmış şeklidir. Borçtan, suç ve cezadan, hastalıktan kurtulmak anlamına gelir. Buna göre, “Berat Gecesi” günahlardan kurtuluş gecesi demektir. Bu gecenin, Müslümanlar tarafından saygı ve coşkuyla kutlanmasının sebebi de budur. Bu geceye mağfiret gecesi de denmektedir. Çünkü, bu gece Cenab-ı Hak pek çok kulunu affedecektir. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmiştir.
Berat Kandili gecesinin, dört adı vardır. “Mübarek gece”, “Berae gecesi” “Sakk gecesi”, “Rahmet gecesi”. Ve denildi ki bununla Kadir Gecesi arasında kırk gün vardır. Berae ve Sakk gecesi denilmesi hakkında da denilmiştir ki, haraç tamamen
alındığı zaman beraetlerini (temize çıkmalarını) dile getiren bir sakk (bir sened) yazıldığı gibi, Allah Teâlâ da bu gece mümin kullarına beraet yazar. Ve denilmiştir ki bu gecede beş özellik vardır:
- Bu gecede önemli işlerin seçimi ve ayırımı yapılır.
- Bu geceyi ibadetle geçirenlere yardımcı olması amacıyla Allah (cc) tarafından melekler gönderilir.
- Bu gece bağışlanma ve af gecesidir.
- Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti çok büyüktür.
- Bu gecede Peygamberimize şefaat yetkisinin tamamı verilmiştir. Bu yetkinin üçte biri Şaban’ın on üçüncü günü, üçte biri Şaban’ın on dördüncü günü, geri kalan üçte biri de Şaban’ın on beşinci günü verilmiştir.
Berat Kandili Önemi ve Anlamı
Berat gecesinin önemi ve anlamı hakkında Peygamber Efendimiz’in (sav) anlattıklarından yola çıkarak Berat Kandilinin anlamı ve önemi anlatılacaktır.
Şaban ayının 15. gecesidir. Tefsirlerde Kur’an-ı kerimin, Levh-il-mahfuza bu gece indirildiği bildirilmektedir. Ayetlerde buyuruluyor ki;
”Apaçık olan Kitab’a andolsun ki, biz onu [Kur’anı] mübarek bir gecede indirdik. Elbette biz insanları uyarmaktayız.” (Duhan 2,3)
Her sene, Berat gecesinde, o yılda olacak ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfuzda yazılır. Bu geceyi ganimet bilmeli, tövbe istiğfar etmeli, kaza namazı kılmalı, Kur’an-ı kerim ve ilmihal okumalı, bilhassa ilim öğrenilmelidir. En kıymetli ilim, doğru yazılan ilmihal bilgileridir.
Ramazan ayından önceki son kandil olan, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelen berat, günahlardan arınmayı, yüce Allah’ın (cc) rahmet ve mağfiretine ulaşmayı ifade etmektedir.
Berat Kandili, Müslümanların, sınırsız af ve merhamet sahibi Yüce Allah’a sığınarak günahlardan arınma, ilahi lütuf ve bereketlere erişebilme fırsatını yakalayabilecekleri müstesna zaman dilimlerinden birisidir. Bu tür gün ve geceler, dinî ve toplumsal hayatımızda ilahî af, mağfiret ve rahmet temennilerinin zirveye ulaşması, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının da yoğun biçimde yaşanması gereken anlardır. Bu geceler, kulluk şuur ve bilinciyle kendimizle hesaplaştığımız, yüce Yaradan’ın rızası doğrultusunda hayatımıza yön vermeye karar verdiğimiz fırsat geceleridir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) Berat Gecesi ile ilgili şöyle buyurmuştur:
“Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: ‘Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim‘ buyurur.” (İbn Mâce)
Resulullah Efendimiz (sav), bu gece, çok ibadet, çok dua ederdi. Şaban ayında neden çok oruç tuttuğu sorulduğu zaman buyurdu ki:
Şaban, öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gafildir. Bu ayda ameller, âlemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçlu iken arz edilmesini isterim. [Nesai]