Diş Dolgusu Haram Mı, Abdest Kabul Olur Mu?
Diş dolgusu gusle mani mi? Diş dolgusu yaptıranlar günah mı işlemiş olurlar? Diş dolgusu gusül abdestini engeller mi tüm cevapları bu haberimizde.
Diş ağrısı çekmeyen dişi ağrıyanın halinden anlamaz arkadaşlar. Bu yüzden diş hekimine gidipte diş dolgusu yaptıranların abdest kabul olur mu yada diş dolgusu caiz mi gibi soruları oluyor.
Diş ile alakalı konular her zaman dini açıdan değerlendirilmiş ve tedavi amaçlı yapılan uygulamalar için acaba günah mı işliyorum hissi uyandırmıştır. Hatta diş dolgusunun gusül abdestini engellediği veya normal abdesti geçersiz kıldığı gibi saçma şeyler yazılmıştır. Bunların hepsine bu yazı eminim bir sonuç olacaktır.
Yıllarca insanın dişinde ki sorunu çekmesi tedavi görmemesi gibi bir durum asla olamaz. O yüzden hem sorularınıza cevap olması hemde aklınızdaki şüphelerden kurtulmanız için bu yazıyı hazırladık.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) hastalıkların tedavisinin yapılması gerektiğini söylediği için diş dolgusu yaptırmak da haram değildir çünkü tedavi amacıyla yapılmaktadır. Kişinin yıllarca süren diş ağrısını sırf haram diye çekmesi kadar saçma bir durum olamaz. Bu konuyla alakalı yüzlerce örnek ve yazı bulunmaktadır ve çoğuda haram olmadığından bahsetmektedir.
Dişe dolgu veya kaplama yaptırmanın dinimizce bir sakıncası var mıdır? Gusle mani mi? Eğer yoksa, diş dolgusu ve kaplama yaptırmadan önce nelere dikkat etmeliyiz? Sadece boy abdestli olmak yeterli midir? Namaz abdesti de şart mıdır? Neler önerirsiniz?
Dinimizde diş sağlığını korumak ve tedavi maksadıyla dişe dolgu ve kaplama yaptırmanın, abdest ve gusül abdesti yönünden bir sakıncası yoktur. Bu durumda dolgu veya kaplama, yaraya sarılan sargı gibidir. Boy abdesti alırken üzerine suyun değmesi yeterlidir.
Dolgu yahut kaplama yaptırmadan önce abdest veya boy abdesti almak iyidir. Hanımlar, çok acil durumlar dışında hayızlı veya nifaslı olmadığı dönemlerde diş tedavisi yaptırmayı tercih etmelidir.
Arkadaş burada dinimiz ile ilgili bir şeyler yazarken bende dikkat ediyorum çeşitli kaynakları araştırarak burada ona göre yazılar yazıyor.. Yani fetva vermiyoruz kaynaklara göre yazıyoruz..
Diş dolgusu vucudun bir parçası olacağı için abdest kabul olur yani arkadaş..
neye istinaden hani hangi alimine göre dolgunun sakıncası olmadığını söylüyorsun bu fetfayı hangi delile dayanarak veriyorsun.