Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Misvak Kullanmak Orucu Bozar Mı?

Bu sayfada

Diş fırçalamak orucu bozar mı ve misvak kullanmak orucu bozar mı soruları Ramazan ayında oruç tutanların en merak ettiği konuların başında gelmektedir. Şimdi bu sorular için verilen cevaplara bakalım.

İnsanlar oruçlu iken gün içerisinde hiç bir şey yemedikleri ve içmedikleri için ağız kokusu sorunu ile karşılaşırlar ve dişlerini fırçalamak isterler. Bazıları bunu ezan okunduktan sonra bazılarıysa ezan okunmadan önce yapmayı uygun görürler yada zamanları öyle denk gelir.

Ağız ve diş sağlığına önem veren herkes oruçlu olsalar bile bu temizliklerini yapmak isterler. Bazıları şüpheye düşmemek için macunsuz diş fırçalamayı yada misvak kullanmayı tercih ederler. Çünkü diş macunu ağızda bir tat bırakmaktadır. İşte bu tür konuların hepsini bu yazımızda öğrenmiş olacaksınız.

Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı?

Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı?

Diş fırçalamak orucu bozar mı evet bu soruyu Diyanet işleri verileri, yada herkesin tanıdığı Cübbeli Ahmet Hoca, Nihat Hatipoğlu gibi isimlerin söyledikleriyle de değerlendireceğiz. Bu konuda Nihat Hatipoğlu, Cübbeli Ahmet Hoca veya Diyanet açıklamaları hep aynı yöndedir.

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsak vaktinden önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.

Misvak Kullanmak Orucu Bozar Mı?

Misvak Kullanmak Orucu Bozar Mı?

Misvak kullanmak orucu bozar mı sorusunun cevabı ise oldukça nettir. Vereceğimiz cevap da Peygamberimiz’in (s.a.v) misvakla diş fırçalamak sünnetine uygun olacak bir durumdur.

Âmir ibni Rebia Radiyallâhu Anh anlatıyor:

“Ben Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellemi, oruçlu iken misvak kullandığını sayamayacağım kadar çok gördüm.”
(Buhari, Savm: 27; Ebu Dâvud, Savm: 26; Tirmizî, Savm: 29)

İbni Ömer Radiyallâhu Anhümâ şöyle demiştir:

“Oruçlu, günün başında ve sonunda misvak kullanır.” (Buhari, Savm 25)

Hadislerden anlaşıldığı üzere oruçluyken misvak kullanmak Efendimizin sünnetinde olan bir davranıştır. Ancak bu konuda sünnet sarrafı olan mezhep imamlarımızın, tüm rivayetleri nazara alarak, bazı detaylar için de içtihat yaptıklarını görüyoruz.

Oruçlu kimse için su ile ıslatılmış misvak ve fırça kullanmak, İmam Ebû Yûsuf’a göre mekruhtur. İmam-ı A’zam ile İmam-ı Muhammed’e göre ise oruçlunun su ile ıslatılmış misvak veya fırça kullanmasında hiç bir kerahet yoktur. Oruçlu iken diş macunu sürülmüş fırça kullanmakta ise, mutlak manada kerahet vardır. Sakınılması icab eder. Ama oruç bozulmaz.

Diş Çekildikten Sonra Oruç Tutulur Mu?

Diş çekildikten sonra oruç tutulur mu meselesi ise yukarıda anlattıklarımızdan daha başka bir meseledir. Çünkü diş çekilirken uyuşturmak için iğne vurulması vücuda sıvı girmesi durumu vardır. Bu konuda Diyanet şu açıklamayı yapmıştır.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği bilgilere göre; Diş çektirmek orucu bozmaz. Ancak dişin çekildiği yerden çıkan kan, karıştığı tükürüğün yarısından çok olur ve bu kan yutulursa oruç bozulur. Ramazan ayından sonra o günün orucunu kaza etmek gerekir.

Diş çekiminde dişi uyuşturmak için yapılan iğne lokal anestezi olup, orucun sıhhatine engel değildir. Yani orucu bozmaz. Keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediğinden orucu bozmaz. Ancak bir hastaya kan verilmesi orucu bozar. Diş çektirmek veya iğne yaptırmak durumunda olan kişilerin bu işlemleri sahur ve iftar vakitlerinde yaptırmaları daha uygun olur.

Nazlim

Universiteit Gent üniversitesinden 2003 yılında mezun oldum. İngilizce, Almanca ve Türkçe bilmekteyim. Çeşitli sitelerde yazılar yazarak başladığım gazetecilik serüvenini serbest gazeteci olarak devam ettirmekteyim. Okuyucuların dikkatini çekecek haberleri 2004 yılından beri Nazlim.NET sitesinde yazmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir