Hacet Namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Sayfamızda, bir dileğin yada olması çok arzu edilen bir isteğin gerçekleşmesi amacıyla kılınan hacet namazının kılınışı ve duası hakkında bilgiler vereceğiz.
Hacet namazı kişinin kendini çok zor şartlar içerisinde bulduğu ve bundan kurtulmak istediği zamanlarda da kılınabilir. Ayrıca çok istediği bir dileğinin gerçekleşmesi niyetiyle kılınan namazlardan da biridir. Bu konu ile ilgili Peygamber Efendimiz(s.a.v)’in söylediği bir hadisi şerifi diyanet verilerini referans alarak yazacağız. O zaman başlayalım.
Bu sayfada
Hacet namazı nedir?
Hacet namazı diğer namazlardan çok farklıdır. Çünkü bir isteğin arzunun yerine gelmesi için kılınan namazlardan birisidir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bu konuda şöyle buyurmuştur:
“Kişi, ihtiyacı olan bir şeyi Allah’tan veya bir insandan isteyeceği zaman önce güzelce abdest alsın, sonra iki rekât namaz kılsın. Sonra Allah’ı anıp Resûlullah’a salavat getirsin ve şöyle desin:
اَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ الْحَلِيمُ الْكَرِيمُ سُبْحَانَ اللَّهِ رَبِّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ أَسْأَلُكَ مُوجِبَاتِ رَحْمَتِكَ وَعَزَائِمَ مَغْفِرَتِكَ وَالْغَنِيمَةَ مِنْ كُلِّ بِرٍّ وَالسَّلاَمَةَ مِنْ كُلِّ إِثْمٍ لاَ تَدَعْ لِى ذَنْبًا إِلاَّ غَفَرْتَهُ وَلاَ هَمًّا إِلاَّ فَرَّجْتَهُ وَلاَ حَاجَةً هِىَ لَكَ رِضًا إِلاَّ قَضَيْتَهَا يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ
Türkçe anlamı: “Hilim ve kerem sahibi Allah’tan başka ilah yoktur. Ulu arşın Rabbi Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih ederim. Her türlü övgü âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur. Ey merhametlilerin en merhametlisi olan Allah’ım! Rahmetine vesile olacak amelleri, mağfiretini kazandıracak sebepleri, her çeşit iyiliği elde etmeyi ve her türlü günahtan kurtulmayı senden niyaz ediyorum. Affetmediğin hiçbir günahımı, kaldırmadığın hiçbir sıkıntımı bırakma! Rızana uygun olan her türlü dileğimi kabul buyur!”
Ne için kılınır?
- Sizi mutsuz eden büyük bir derdiniz mi var?
- Ulaşmak istediğiniz muhteşem bir idealin peşine mi düştünüz?
- Huzursuzluk, ailenizin ayrılmaz bir parçası mı oldu?
- Birisi kalbinizi mi kırdı?
- Önemli bir sınava mı gireceksiniz?
- Günü gelmiş bir borcunuzu hâlâ ödeyemediniz mi?
- İşsiz misiniz? İşten mi atıldınız? İşinizde bir türlü arzuladığınız başarıyı yakalayamadınız mı?
- İyi bir evlilik mi istiyorsunuz? Çocuğunuz mu olmuyor?
Bunlardan çok daha önemli yüce gayeler uğruna çaba harcıyor, insanlığa İslâm’ı ve Kur’an’ı anlatmak için çırpınıyor, bir dizi plan ve program yapıyorsunuz. Ancak bir tarafta önünüze konan engeller, diğer tarafta gerçekleştirmeyi istediğiniz manevî projeler var. Bilhassa İslâm âleminin maruz kaldığı acılar, ıstıraplar, saldırılar, tuzaklar yüreğinizi yakıyor.
Maddi manevi, küçük büyük, dünyevi uhrevi bütün dertleriniz veya arzularınız için kılacağınız muhteşem bir namazdır Hacet namazı.
Elbette bir kul olarak sebeplere sarılacak, üzerinize düşeni yapacaksınız. Ama bazen olur ki, sebepler tükenir ya da etkisiz kalır, bütün yollar denenir, çareler biter, ne yapacağını bilememenin ıstırabıyla yapayalnız kalırsınız. Artık kalbiniz kederli, gözünüz yaşlı hüzün denizinde yüzerken hacet namazı sizi sahile çıkaracak bir can simididir.
Hacet namazı nasıl kılınır?
Hacet namazı 2 veya 4 rekat olarak kılınabilir. Bazıları ise 12 rekat olarak kılınabileceğini rivayet etmişlerdir. Biz burada 4 rekat Hacet namazının nasıl kılınacağını sizlere anlatacağız.
“Niyet ettim Allah rızası için 4 rekat Hacet namazı kılmaya” diye niyet edilip Allahu Ekber denerek namaza başlanır.
1. Rekat: Subhaneke duası okunduktan sonra Euzü besmele çekilir. Ardından da Fatiha Suresi sonra ve 3 kez Ayetel Kürsi okunur.
2. Rekat: Besmele çekip Fatiha suresi okunur. Ardından sırası ile birer kez, İhlas suresi, Felak suresi ve Nas suresi okunur. Secdeye gidildikten sonra oturarak Ettahiyyatu okunur.
3. Rekat: İkinci rekatta Ettahiyyatu okunmasından sonra ayağa kalkılıp besmele çekilip Fatiha suresi okunur. Sonrasında sırası ile birer kez İhlas suresi, Felak suresi ve Nas suresi okunur.
4. Rekat: Besmele çekilip Fatiha suresi okunur. Ardından sırası ile birer kez İhlas suresi, Felak suresi ve Nas suresi okunur. Secdeden sonra oturarak Ettahiyyatu, Allahumme salli, Allahumme Barik ve de Rabbenâ dualarını okunur. Son olarak da “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” denilerek sağa ve de sola selam verilip namaz tamamlanır.
Namazdan sonra Resûlullah’a salavat getirip yukarıda yazdığımız dua okunur.
Hacet duasını okuduktan sonra Allah’tan (c.c) ihtiyacımızın giderilmesi yolunda dilekte bulunmalıyız. Duaları okurken, çektiğimiz acının tesiriyle tamamen Allah’a (c.c) yönelmeli, çok samimi bir şekilde yalvarmalı, hâlimizi düşünerek gözyaşı dökmeliyiz.
Hacet namazı kaç rekattır?
Hacet namazıyla ilgili İslam kitaplarında iki yada dört rekat olarak kılınabilir demişlerdir. Hatta diyanetin açıklamasında da yine böyle denilmektedir. Bazıları da oniki rekât kılınabileceği şeklinde rivayette bulunmuşlardır. Bu konuda bazılarının başından geçenleri aşağıda yazımızı okuyunca kaç rekat kılacağınıza kendiniz karar vereceksiniz.
Hacet namazı ne zaman kılınır?
Hacet namazının ne zaman kılınacağı ile ilgili kesin bir hüküm yoktur. Fakat bazıları perşembe geceleri yatsı namazından sonra kılınabileceğini söylemişlerdir. Bazıları da kandil gecelerinde kılınmasının daha iyi olacağını söylemişlerdir. Kılmak isteyenler için belirli bir gün tarif edilmemiş her gün kılınabileceği söylenmiştir.
Sıkıntılı anda Hacet namazı
İşte tüm sıkıntılı zamanlarımızda uygulayabileceğimiz bir başka örnek:
Sahabelerden Ebû Mı’lâk (ra) isminde ticaretle uğraşan bir zat vardı. Bir defasında ticaret için yolculuk yapıyordu. O zamanlarda yol güvenliği yoktu. Bu yüzden karşısına silahlı bir eşkıya çıktı.
– Neyin varsa çıkar, seni öldüreceğim, dedi. Bu tehdit karşısında Ebu Mı’lâk:
– Maksadın mal almaksa al, dedi. Hırsız ise, malı almakla birlikte izini de kaybettirmek istiyordu:
– Ben sadece senin canını istiyorum, dedi. Ebu Mı’lâk:
– Öyleyse bana izin ver namaz kılayım, dedi. Hırsız:
– İstediğin kadar namaz kıl deyince, Ebu Mı’lâk namaz kıldı ve şöyle dua etti:
– Ey kalplerin sevgilisi! Ey yüce arşın sahibi! Ey her dilediğini yapan Allah’ım! Ulaşılmayan izzetin, kavuşulmayan saltanatın ve arşını kaplayan nurun hürmetine beni şu adamın şerrinden korumanı istiyorum! Ey imdada koşan Allah’ım, yetiş imdadıma!
Ebu Mı’lâk, bu duayı üç defa tekrarladı. Duasını bitirir bitirmez, silahlı bir atlının hızla yaklaştığını gördü. Atlı, hırsızı bir mızrak saplayarak öldürdü. Sonra da Ebu Mı’lâk’a döndü. Allah’ın lütfuyla kurtulan sahabe:
– Kimsin sen? Allah seninle bana yardım etti, diye şaşkınlıkla sorunca atlı kişi şu cevabı verdi:
– Ben dördüncü kat gökteki meleklerdenim İlk duanı yapınca gök kapılarının çatırdadığını işittim İkinci defa dua edince, gök ehlinin senin kurtulman için feryat ettiğini işittim Üçüncü defa dua edince, “Zorda kalan biri dua ediyor!” denildi Bunu duyunca Allah’tan, hırsızı öldürmek için beni görevlendirmesini istedim Allah da kabul etti ve yardımına geldim Şunu bil ki abdest alıp dört rekât namaz kılan ve bu duayı yapan kimsenin, zorda olsun veya olmasın duası kabul edilir (İbn-i Hacer, el-İsabe, c 4: 182)