İsra ve Miraç mucizesi nedir? Kısaca ne zaman ve nasıl gerçekleşmiştir? Sayfamızda, Miraç mucizesi ne zaman gerçekleşti ve hangi tarihte detaylı anlatım ile Miraç mucizesi nasıl gerçekleşmiştir?
Peygamber Efendimizin (s.a.v) miraç gecesi göğe yükselmesi olayı Hz. Muhammed(s.a.v)’in en güzel mucizelerinden biridir. İslam aleminde Miraç gecesi ile alakalı bu önemli olaya mucize denmektedir ki buda oldukça doğrudur. Pazar akşamı kutlayacağımız Miraç kandilinden dolayı detaylı anlatım ile bu bilgilerin bilinmesi zaruri olmuştur. İşte burada da Peygamberimizin İsra ve Miraç mucizeleri esnasında yaşananları ve daha sonra olanlar ile birlikte akabe biatları konusunu yazacağız.
Bu sayfada
İsra ve Miraç mucizesi nedir?
Arapçada “yukarı çıkmak, yükselmek” anlamına gelen Miraç, Peygamberimiz (sav)’in büyük mucizelerinden biridir. Kuran-ı Kerim’in İsra ve Necm Surelerinde Peygamber Efendimiz (sav)’in mucizevi şekilde Mescid-i Aksa’ya yaptığı gece yolculuğu ve Sidretü’l-Münteha’ya yükselişi bildirilmektedir.
Sidretü’l-Münteha ne demek derseniz, yaratılmışların bilgilerinin tükendiği, ötesine geçemediği son sınır anlamına gelir. İsra kelimesinin Arapça sözlük anlamı, gece yolculuğu ya da gece yürüyüşüdür. İsra Suresi’nin ilk ayetinde Yüce Allah (cc), Sevgili Efendimiz (sav)’in mucizevi yolculuğunu şöyle bildirmektedir:
Bir kısım ayetlerimizi kendisine göstermek için, kulunu bir gece Mescid-i Haram’dan, çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren O (Allah) Yücedir. Gerçekten O, işitendir, görendir. (İsra Suresi, 1)
Aksa kelimesinin Arapça anlamı; uzak, en uzaktır. Bilindiği gibi, Mescid-i Haram Mekke’de, Mescid-i Aksa ise Kudüs’tedir. Bu iki yer arasındaki uzaklık mesafesi ise yaklaşık 1235 km’dir. Peygamberimiz (sav) söz konusu mucize gerçekleştiğinde Mekke’de bulunmaktadır. Kendisi Mekke’den Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürülmüştür.
Büyük İslam Alimi İbn-i Kesir, mübarek Miraç olayıyla ilgili olarak sahabelerden en az yirmi beş kişinin Peygamberimiz (sav)’den rivayette bulunduğunu, hatta bu sayının kırk beşe kadar çıkabileceğini ifade etmiştir. Bunlardan en güvenilir kabul edilenleri; Enes İbn Malik, Ebu Hureyre, Ebu Said el-Hudri, Malik İbn Sa’saa, Ebu Zerr el-Gıfari, Şeddad İbn Evs, Abdullah İbn Abbas, Abdullah İbn Mesud ve Ümmü Hani’nin rivayetleridir.
İsra ve Miraç mucizesi nerede gerçekleşmiştir?
Hadislerde yer alan bilgilere göre Peygamberimiz (sav), amcasının kızı Ümmühan bin Ebu Talib’in evinde yatarken, Cebrail, Peygamberimiz (sav)’e görünmüş ve onu Burak adlı bineğe bindirerek Mescid-i Aksa’ya götürmüştür. Miraç olayı da burada gerçekleşmiştir. Hadislerde Peygamberimiz (sav)’in Miraç esnasında gördükleriyle ilgili çok fazla detay bildirilmektedir. Hadislerde Peygamber Efendimiz (sav)’in Miraç sırasında diğer peygamberlerle görüştüğü, cenneti ve cehennemi gördüğü de rivayet edilir.
İslami kaynaklarda yer alan bilgilere göre, Miraç mucizesi müşrikler ve iman etmeyenler tarafından -düşük akılları nedeniyle- şüpheyle karşılanmıştır. İman etmeyenler, Peygamberimiz (sav)’in doğru söylediğine inanmayıp karşı çıktıkları için, olayın gerçek olup olmadığını araştırmışlardır. Rabbimiz, inkarcıları ve müşrikleri bu çirkin tutumlarından dolayı bir kez daha küçük duruma düşürmüş ve alay ettikleri şey kendi aleyhlerine dönmüştür. Hadis-i şerifte bu olay şöyle bildirilmektedir:
“Dediler ki: “Bize Mescid-i Aksa’nın nasıl olduğunu anlatır mısın? Zira içlerinden bazıları o beldeye gidip Mescid-i Aksa’yı görmüştü.”
İşte bunlar, Allah’ın ayetleridir; onları sana bir hak olarak okuyoruz. Sen de gönderilen elçilerdensin. (Bakara Suresi, 252)
Peygamberimiz (sav)’in mucizevi yolculuğu, Mekke’deki Harem-i Şerif’ten, Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya olmuştur.
Resulullah anlatıyor: “Mescid’i anlatmaya başladım. Bazı yerlerini tarif ederken, kuşkuya düştüm. Bunun üzerine Mescid-i Aksa getirilerek Akab ya da Ukeyl’in evinin önüne konuldu. Ben de ona bakarak anlatmaya başladım.”
Resullullah’ın konuşmasından sonra orada bulunanlar şöyle dediler: Allah’a andolsun ki, Mescid’i tarifi doğrudur.
Müslim’deki bir rivayette ise Resulullah (a.s.) şöyle buyurmuştur: “Kendimi Kabe’nin kuzey tarafında (Hicr’de) gördüm. Kureyşliler yolculuğumu soruyorlardı. Beytü’l-Makdis (Mescid-i Aksa) hakkında, tam hatırlayamadığım bazı şeyleri sordular. Bunun üzerine Allah Teala Mescid-i Aksa’yı benim için yükseltti. (gözümün önüne getirdi) Ona bakıyor, bana ne sorulursa cevaplıyordum.”
Mescid-i Aksa’nın olduğu bölgeye hayatı boyunca hiç gitmemiş olan Hz. Muhammed (sav)’in müşriklerin sorularını eksiksiz cevaplaması, Rabbimiz’in büyük bir mucizesi ve rahmetidir. Bu mucizeyle iman edenlerin şevkleri, heyecanları ve Peygamberimiz (sav)’e olan bağlılıkları bir kat daha güçlenmiş, iman etmeyenler ve müşriklerse inkarlarında akılsızca diretmişlerdir.
Hz. Ebubekir’in (r.a) Sıddık lakabını alması
Hadis kaynaklarında, müşriklerin Hz. Ebu Bekir’e gelerek, -Miraç olayı nedeniyle- Hz. Muhammed (sav) hakkında asılsız iftiralar uydurdukları bildirilmektedir. Hz. Ebu Bekir, Miraç mucizesine inanmayarak kendisine anlatan ve hala Peygamberimiz (sav)’e inanmaya devam edip etmeyeceğini soran müşriklere “O söylüyorsa şüphesiz doğrudur” cevabını vermiştir.
Bu olay karşısındaki güzel ve sadık tutumu nedeniyle Hz. Ebu Bekir, Peygamberimiz (sav) tarafından “Sıddık” lakabıyla onurlandırıldı.
İsra ve Miraç mucizesi delilleri
Hadislerde, müşriklerin Peygamberimiz (sav)’den delil istemeleri üzerine, Sevgili Efendimiz (sav)’in müşriklere inkar etmeleri mümkün olmayan mucizevi bir delil daha sunması şöyle anlatılmaktadır:
Peygamber (sav)’e dediler ki; “Söylediğinin delili nedir?”
Hz. Peygamber (sav) dedi ki; “Kureyşli bir kervana rastladım. O falanca yerdeydi. Kervan bizden ürktü ve yön değiştirdi. O kervandan bir devenin üzerinde siyah ve beyaz çuval bulunmaktadır, bağırıp yıkıldı.”
Kervan dönünce durumu sordular, onlar da Hz. Peygamber (sav)’in anlattığı şekilde haber verdiler.
De ki: “Eğer siz Allah’ı seviyorsanız bana uyun; Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah bağışlayandır, esirgeyendir.” (Al-i İmran Suresi, 31)
Görüldüğü gibi, Peygamber Efendimiz (sav) hem hiç görmediği Mescid-i Aksa’yı detaylı olarak tarif ederek hem de yoldaki kervanların durumunu haber vererek, Rabbimiz’in rahmeti olan büyük mucizeler göstermiştir. Miraç konusuyla ilgili Kuran’da haber verilen bilgilerden biri de, Peygamber Efendimiz (sav)’in Sidretü’l-Münteha’ya yükselmesidir. Necm Suresi’nde bu mucize şu şekilde bildirilmektedir:
Andolsun, onu bir de diğer inişte görmüştü. Sidretü’l-Münteha’nın yanında. Ki Cennetü’l-Me’va onun yanındadır. Sidreyi örten örtmekte iken, göz kayıp-şaşmadı ve (sınırı) aşmadı. Andolsun, o, Rabbinin en büyük ayetlerinden olanı gördü. (Necm Suresi, 13-18)
Miraç olayı Yüce Allah’ın Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’e nasip ettiği çok büyük bir mucizesidir. Rabbimiz’in Peygamberimiz (sav)’e iman etmeyenler karşısında verdiği üstün bir delilidir. Rabbimiz’in Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’e gösterdiği mucizelerin her biri de Allah’ın (c.c) dilemesiyle, Allah’ın (c.c) dilediği şekilde ve zamanda, sebeplere bağlı olmadan yaratılmıştır. Bu mucizelerin her biri iman edenlerin imanlarını daha da artıran çok büyük müjdelerdir.
İsra ve Miraç mucizesi ne zaman gerçekleşti?
İsra ve Miraç mucizesi tarihi hakkında bir çok kişi eminim araştırma yapıyordur. Hadis kaynaklarına göre Efendimizin (asm) peygamberliğinin on ikinci yılında hicretten bir buçuk yıl önce, 621 yılı başlarında Miraç mucizesi vuku bulmuştur.