Kadir Gecesinde Yapılacak İbadetler

Kadir Gecesinde Yapılacak İbadetler

Bin aydan daha hayırlı olan mübarek bir gecenin içinde bulunuyoruz ve bu geceyi nasıl ibadet yaparak geçirmeliyim diye soranlar mutlaka vardır. Haliyle yılda sadece bir kere denk geldiği için unutmamız normal arkadaşlar. Bizde tekrar hatırlatmak mahiyetinde yada hafızalarımızın tazelenmesi için Kadir gecesinde yapılması gereken ibadetler nelerdir bilmiyorsanız bence tamda aradığınız sayfadasınız arkadaşlar. Kadir gecesinde nasıl ibadet edilmeli buyurun öğrenin : Kadir Gecesinde Nasıl ibadet Edilir

Bu Gece nasıl ibadet edilmeli?

Bu gece bir kapı zorlama gecesidir. Kapıyı açıp da kapıdan girmeyi bilmek gerekir. Allah’ın rahmet kapısından tövbe ile girilir. Hatalarımızdan pişmanlık duyarak Ya Rabbi bizi affet diyeceğiz. Günahımız az diyebiliriz ama Peygamberimiz bile günde yetmiş kereden fazla tövbe istiğfar ederim dediğine göre, ve onun günahı olmadığına göre herhalda bizim günahımız onun günahından çoktur. Bu yüzden bol bol tövbe ve istiğfar etmeliyiz.

Bunun ardından hemen Rabbimize yönelip bol bol Kuran’ı Kerim okuyacağız. Kuran, Allah’ın bizimle konuşmasıdır. Kişi Kuran okudukça, Allah ona fısıldıyor gibi hissetmelidir. Bu yüzden bol bol Kuran’ı Kerim okumalıyız.

Daha sonra bol bol Kadir Suresi’ni bol bol okumalıyız. Peki Kadir ne demektir? Kadirin bir anlamı darlık demektir. Niye darlık denmiş bu geceye? Çünkü o kadar çok melek iniyor ki manevi alemde yer kalmıyor. Her tarafta, her köşede, her bir adımda bir melek var. Sanki yer yüzü daralıyor ve hareket edecek yer kalmıyor. Bu yüzden bu geceye Kadir gecesi, yani darlık gecesi denmiştir.

Yine bu gece yapılması gereken en önemli şeylerden birisi baba-anne sağ ise gidip onların elini ayaklarını öpmek, onların helalliğini almak ve onların dualarını almaktır.

Bu gece en önemli şeylerden birisi de bol bol kaza namazı kılmaktır. Madem bu gece 1000 ay yani 80 seneye tekabül ediyor, o zaman bu geceyi bol bol namaz kılarak geçireceğiz. Seccademizi sereceğiz, kıbleye döneceğiz ve “Allah’ım sen çağırdın ben de geldim” diyerek namazımızı kılacağız.

Kaza namazı da bol bol kılınmalıdır bu gece. İnsanın üzerinde hayatı boyunca kılmadığı namazlar olabilir. Kaza namazları olanlar en azından bir günlük kaza namazı kılmalıdır.

Bu gece Kadir Gecesi‘ne özel bir namaz yoktur ancak şöyle bir namazın kılınması alimler tarafından tavsiye edilmiştir. 4 rekatlık iki rekatta bir selam verilerek kılınır. İlk rekatta Fatiha ve Kadir Suresi (inne enzelnahu) ikinci rekatta Fatiha ve İhlas suresi okunur ve selam verilir. Tekrar aynı şekilde 2 rekat daha namaz kılınır.

İlgili Makaleler

Kadir Gecesinde kılınan bir namaz daha vardır: Tesbih namazı. Bu namaz 4 rekattır. Her rekatta 75 tane ek tesbih vardır.

Bu gece dört rekat Kadir Gecesi namazı kılınır.
Kadir Gecesi Namazının kılınışı şöyledir:

1.Rekatte: 1 Fatiha, 3 inna enzelnahü(Kadr Suresi)
2.Rekatte: 1 Fatiha, 3 kulhü vallahü ehad(ihlas Suresi)
3.Rekatte: 1 Fatiha, 3 inna enzelnahü(Kadr Suresi)
4.Rekatte: 1 Fatiha, 3 kulhü vallahü ehad(ihlas Suresi) okunur.

Namazdan sonra;

-1 defa “Allâhü ekber ,Allâhü ekber . Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Allâhü ekber ve lillâhil hamd.
-100 defa elem neşrah leke… (İnşirah suresi)
-100 defa İnnâ enzelnâhü…(Kadr suresi)
-100 defa da Resulullâh Efendimiz’in (s.a.v.) Hz.Âişe (r.a.)validemize öğrettiği “Allâhümme inneke afüvvün kerîmün tuhıbbü’l-afve fa’fü annî ” duası okunur ve dua edilir.

Mümkünse , bir de tesbih namazı kılınmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir