Kurban Keserken Okunacak Dua

Bu sayfada

Kurban keserken okunacak dua nedir, nasıl niyet edilir? Sayfamızda, kurban kesmeyi bilmeyenler için okuyacakları ayet ve yapacakları niyet Arapça ve Türkçe olarak yazılmıştır.

Kurban Bayramı, dini bayramlar içerisinde en büyüğü ve en önemli olanlarının başında gelir. Bu sebeple keseceğimiz kurbanı düzgün şekilde ve kurallara uyarak kesmeliyiz. Bu kuralların başında da niyet ve keserken okunacak ayet gelmektedir. Senede bir defa olduğu için unutanlar olabilir ve bizler tekrar hatırlatacağız.

Kurban keserken nasıl niyet edilir?

Kurban Bayramında niyet çok önemlidir çünkü bu durum bazıları tarafından yanlış değerlendirilmektedir. Kişi halis niyeti içine et için kestiğini yada alışkanlık olduğu için kestiğini katmamalıdır. Kişi yüzde yüz Allah (cc) için kurban kesmelidir. Kişi kurban kesecek evet etini de yiyecektir ama niyetine bunları katmamalıdır.

Yani çocuklar et yesin diyerek kurban kesilmemelidir. Yada her sene kestik bu sene kesmezsek el alem ne der diyerek kurban kesilmemelidir. Hatta niyet o kadar önemlidir ki ortaklardan birisi dahi bu şekilde niyetine yazdıklarımızı katıyorsa o ortakla kurban kesilmemelidir.

Kişi kurbanını keserken, kestirirken yada vekaletini verirken şu şekilde niyet etmelidir. ‘Niyet ettim Allah (cc) rızası için kurbanımı kesmeye yada kestirmeye’ diyerek niyet etmelidir. Hatta kişi kesilecek kurbanının yanına giderken, ‘Ya Rabbi bu kurban senin rızan için kesilmektedir. Bende burada sana aczimi ve kulluğumu ifade ediyorum’ diyerek bir yaklaşım içinde olunmalıdır. Kurban kesilirken üç defa “Bismillahi Allahü ekber” denmesi gerekmektedir.

Kurban keserken hangi dua okunur?

Kurban Keserken Hangi Dua Okunur?

Kurban kesiminde okunan dua ile ilgili bilgiler vereceğiz fakat dikkatli okuyup bir yanlış yapmamaya özen göstermelisiniz. Senede bir defa yapacağımız için çoğu kişi unutmuş olabilir ve tekrar hatırlatmakta fayda vardır. İşte kurban kesimi sırasında okunan dua:

Besmele çekildikten sonra “İnnî veccehtü vechiye lillezî fetara’s-semâvâti ve’l-arda hanîfen ve mâ ene mine’l-müşrikîn” duası okunur. Ardından “Allâhümme hâzâ minke ve leke. Allâhüm­me inne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbi’l-âlemîn, lâ şerîke lehû ve bizâlike ümirtü ve ene mine’l-müslimîn” duası okunur.

“Allâhü ekber Allâhü ekber. Lâ ilâhe il­lallâhü vallâhü ekber. Allâhü ekber ve lillâ­hi’l-hamd” diye teşrik tekbiri getirilir.

Tekbir bitince:

“Bismillahi Allahü ekber” diyerek bıçağı çeker ve kurbanı keser. Kurban kesilince kurban kesen Allah rızası için iki rekat namaz kılar.

Kurban Kesen Kişi Kaç Rekat Namaz Kılar?

Kurban bayramının doğru şekilde yapılması için kurban kesen kişi 2 rekat namaz kılmalıdır. Çoğu kişi kurban kesildikten sonra namaz nasıl kılınır diye soru sordukları için burada cevap vermiş olacağız.

Kurban kesen kişinin yapması gereken ibadetler arasında 2 rekat namaz kılması ve namazdan sonra da aşağıdakileri yapması gerekir.

Namazdan sonra:

“Allahümme inne salati ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillahi rabbi’l-âlemîne lâ şerike leh” diye dua eder. Mevla’mız onun ibadetini inşallah kabul eder.

Bütün Müslümanlar, arefe günü sabah namazından itibaren farz namazlardan sonra bayramın dördüncü günü ikindi namazının sonuna kadar şöylece tekbir getirirler. Ve bu tekbirleri getirmek vaciptir.

Nazlim

Universiteit Gent üniversitesinden 2003 yılında mezun oldum. İngilizce, Almanca ve Türkçe bilmekteyim. Çeşitli sitelerde yazılar yazarak başladığım gazetecilik serüvenini serbest gazeteci olarak devam ettirmekteyim. Okuyucuların dikkatini çekecek haberleri 2004 yılından beri Nazlim.NET sitesinde yazmaktayım.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. 1 kişi kesme işlemi yapar diyerleri ne ne diyecek diyerleri ne yapacak yazarsanız sevinirim

  2. ben istiyor başka dua acaba yok mu yazın rica etsem lütfen :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir