Namazın Vacipleri nelerdir?

Namazın Vacipleri nelerdir? Kısaca maddeler halinde 2022 yazımız içerisinde Hanefi mezhebi ve diyanete göre anlatılmıştır.

Namaz konusunda çoğu şeyi biliriz ancak vacipleri ile alakalı bilgilerimiz sınırlıdır. Bunlara dikkat etmediğimiz gibi öğrenme ihtiyacı duymayız. Halbuki en az namazın farz sünnetleri kadar vacipleri de önemlidir ve bilinmelidir. Bizlere sorulan ve cevap vermekte zorlandığımız namazın vacipleri kaçtır sorusunun cevabını işte burada öğreneceksiniz.

Namazın Vacipleri

1. Namaza “Allahu Ekber” sözü ile başlamak.

2. Farz namazlarının ilk iki rekâtında, nafile namazların her rekâtında Fatiha suresini okumak.

3. Farz namazlarının ilk iki rekâtında, vitir ve nafile namazların her rekâtında Fatiha’dan sonra sure veya ayet okumak.

4. Fatiha’yı sureden önce okumak.

5. Secdede alin ile beraber burnu da yere koymak.

6. Üç ve dört rekâtlı namazların ikinci rekâtında oturmak. (Buna ka’de-i ûlâ=birinci oturuş denir)

7. Namazlardaki birinci oturuş ile son oturuşlarda Ettehiyyatü’yü okumak.

8. Cemaatle kılındığı zaman sabah, cuma, bayram, teravih ve vitir namazlarının her rekâtında, akşam ve yatsı namazlarının ilk iki rekâtında imamın Fatiha ve sureyi açıktan, öğle ve ikindi namazlarında ise, gizlice okuması.

9. İmama uyan cemaatin Fatiha ve sureyi okumayıp susması.

10. Vitir namazında Kunut tekbiri almak ve Kunut dualarını okumak.

11. Bayram namazlarında alınan ilâve tekbirler.

12. Ta’dili erkân, yâni ayakta iken dosdoğru, rükûda dümdüz olmak (Kadınlar biraz meyilli dururlar), rükûdan kalkınca iyice doğrulmak, iki secde arasında tam oturmak.

13. Namazın sonunda sağa ve sola selâm vermek.

14. Namazda yanılma olursa sehiv secdesi yapmak.

Burada dikkat edilmesi ve öğrenilmesi gereken hususlardan birisi “Tadili erkan” konusudur. Kişinin ayakta iken dosdoğru bir şekilde durması, rüku esnasında ise dümdüz olmasıdır.

Sehiv secdesi” ise diğer adıyla yanılma secdesidir. Farzları geciktirmek, vaciplerin ise hem yapılmaması yada geciktirilmesi yanılma secdesini gerektirir. Secde-i sehiv, namaz esnasında son oturuşta “tahiyyat” duası okunduktan sonra sağa sola selam verdikten sonra iki secde daha yapıp yeniden “tahiyyat” duasını okuduktan sonra “salli” ve “barik” dualarını okuduktan sonra tekrar selam verilerek yapılır.

Nazlim

Universiteit Gent üniversitesinden 2003 yılında mezun oldum. İngilizce, Almanca ve Türkçe bilmekteyim. Çeşitli sitelerde yazılar yazarak başladığım gazetecilik serüvenini serbest gazeteci olarak devam ettirmekteyim. Okuyucuların dikkatini çekecek haberleri 2004 yılından beri Nazlim.NET sitesinde yazmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir