Oruç nedir? Nasıl tutulur? Haberimizde, Ramazan ayı boyunca tutulması farz olan oruç hakkında bilgiler ve niçin oruç tutarız kısaca ve özet olarak anlatılmıştır.
Türk Dil Kurumu sözlüğündeki kelime anlamı ile Oruç, Tanrı’ya ibadet amacıyla yeme, içme vb. şeylerden belli bir süre kendini alıkoyma demektir. Oruç mecazi anlamda ise çok sevilen veya istenen şeylerden uzak durma anlamına gelir.
Oruç Nedir?
Kısaca tanımı yapılacak olursa Oruç, Arap dilindeki karşılığı “savm” kelimesi olup, bu kelime “bir şeyden uzak durmak, kişinin kendini tutması ve engellemesi” manalarına gelmektedir.
Oruç nedir kısaca anlamı nedir diyenlere; “Tan yerinin ağarmasından güneşin batma vaktine kadar, bir gaye uğruna bilinçli bir şekilde yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durup nefsi dizginlemek” demektir.
Oruç, İslamiyet’in ilk yıllarında değil Medine döneminde farz kılınan ibadetlerden birisidir. Oruç ne zaman farz kılındı derseniz, tarih olarak hicretin ikinci yılının Şaban ayına rastlamıştır.
Oruç Nasıl Tutulur?
Halk diliyle söylemek gerekirse Oruç ibadeti, imsak vaktinden akşam ezanına kadar ki süreç içerisinde bir şey yiyip içmemek ve nefsi isteklerden uzak durmak şeklinde ifade edilebilir. Farz olan Oruç Ramazan ayı boyunca tutulurken nafile oruç ise Ramazan ayı dışında her zaman tutulabilir.
Oruç nasıl tutulur kısaca anlatınız diyenlere özet şeklinde şöyle tarif edilebilir. Kişinin niyet ettikten sonra imsak vaktinden iftar vaktine kadar yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durma haline Oruç adı verilir. Kişi oruç tutmak istiyorsa öncelikle niyet etmeli ve imsak vaktinden önce yemek yemeyi ve içecek içmeyi kesmelidir. Oruç açmak için iftar vakti beklenir ve kişi bu vakit gelince yemek yeme ve içme faaliyetlerine devam edebilir.
Oruç Allah(c.c) rızası amacıyla tutulur. Bu onun en önemli amaçlarından biridir. Oruç niyeti, onu diğer aç kalma faaliyetlerinden ayırır. Çünkü o Allah’ın (c.c) rızasını kazanmak ve İslam’ın şartını yerine getirmek sebebiyle yapılmaktadır. İşte Oruç, niyet etmek suretiyle imsak vaktinde başlayıp iftar saatinde bitirilerek bu şekilde tutulur.
Oruç Niçin Tutulur?
Mümin, herhangi bir menfaat düşüncesi ile değil yalnız Allah’ın (c.c) emri olduğu için ve onun rızasını kazanmak maksadıyla oruç tutmalıdır. Orucunu bedene, topluma kazandırdığı hususların bulunması ile beraber, insan orucu bunlar için değil sadece Allah (c.c) emrettiği için tutmalıdır.
Bu konuda Hz. Ali (radıyallâhu anh) şöyle buyur:
- Karşılığında bir menfaat umarak yapılan ibadet, ticaretçinin ibadetidir.
- Korku sebebiyle yapılan ibadet kölenin ibadetidir.
- Allah’ın (c.c) nimetlerine şükretmek maksadıyla yapılan ibadet, hür olan kimsenin ibadetidir. (Ali el-Kârî, Mirkâtü’l-Mefâtih, 2/135)
- Makbul olan ibadet, Hz. Ali’nin (r.a) de belirttiği gibi Allah’ın (c.c) nimetlerine karşı şükran borcunu yerine getirerek onun rızasını kazanmak maksadıyla yapılan ibadettir.
- Allah (c.c), ancak böyle samimi bir düşünce ile yapılan ibadetleri kabul eder.
Nazlim.net / Oruç nedir? Nasıl tutulur?