Oruca nasıl niyet edilir? Ne zaman niyet edilir? Haberimizde, Ramazanda Oruç tutmak için niyet vakti ve ne zaman yapılacağı Türkçe olarak anlatılmıştır.
Ramazan ayında tutulan orucun şartların birisi ve en önemlisi kesinlikle niyet edilmesidir. Bu o kadar önemlidir ki onu diğer aç kalmalardan ayırır. Niyet almadan yapılan oruç sahih olarak kabul edilmese de gece sahura kalkmakta niyet yerine geçmektedir. Fakat bazılarının unutması yada gece sahura kalkamaması gibi durumlarda ne yapılacağı da merak edilir. İşte burada bu konuda dahil olmak üzere oruca niyet etmek için ne denir anlatılacaktır.
Bazıları ise sadece Ramazan ayında değil de Kaza, keffaret, adak orucuna ve nafile oruca nasıl niyet edileceğini merak ederler. Tüm bu sorularınıza cevap olması açısından yazımızda istediğiniz her bilgiye ulaşacaksınız. Ayrıca çok merak edilen Şii mezhebi ve Hanefi mezhebine göre de niyet şekilleri yine burada anlatılacaktır.
Bu sayfada
Oruca Nasıl Niyet Edilir?
Oruç, imsak vaktinden güneşin batmasına kadar geçen zaman içinde yeme, içme ve cinsî birleşmeyi ibadet niyetiyle terk etmektir. Ramazan orucuna niyet nasıl yapılır konusu ise bu ibadeti gerçekleştirmek herkesin merak ettiği bir konudur.
Buna göre oruç tutacak kimsenin önce oruca niyet etmesi gerekir. Niyetin sözle olanı, ““Niyet ettim Allah rızası için yarınki orucu tutmaya”” gibi bir ifade ile yapılmış olur. Bunu dili ile söylemeyip kalbinden geçirmek de kafidir. Oruç tutmak niyetiyle kalkıp sahur yiyen kimse de fiil ile niyet etmiş olur. Niyetin oruç günü, güneşin tepe noktasına gelmesinden önce yapılmış olması şarttır.
İmsak vaktinden maksat fecir; yani tan yerinin ağarmasıdır. Oruca niyet eden kimse imsaktan itibaren yeme ve içmeyi eşi ile cinsî birleşmede bulunmayı terk eder. Bunların dışında terk etmesi farz olan bir şey yoktur; normal, günlük işleri ile meşgul olabilir. Akşam olup güneş batınca oruç yasaklarından birini işleyerek orucunu açar.
İftarın geciktirilmemesi matlûptur. İftardan önce şöyle bir dua okunması uygundur: “Allah’ım senin için oruç tuttum, sana iman ettim, sana güvendim ve dayandım, senin lütfettiğin rızık ile orucumu açıyorum, geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla Rabbim!”
Şu da Peygamberimiz(s.a.v)’in yaptığı dualardan biridir:
“Allah’ım! Her şeyi kuşatan rahmetinle senden beni bağışlamanı diliyorum!” “Susuzluk gitti, damarlar ıslandı ve inşaAllah sevap kazanıldı.” “Allah’ım senin için oruç tuttum ve senin rızkınla orucumu açtım.”
Nafile oruca niyet nasıl yapılır?
Oruç sadece Ramazan ayında değil her zaman tutulabilir. Eğer nafile oruç tutacaksınız niyetinizi buna göre yapmalısınız. Nafile oruca nasıl niyet edilir konusu bu başlığımızın açıklaması olacaktır.
Nafile oruç, ekstra veya artı olarak tutulan oruca verilen isimdir. Genellikle üç aylar içerisinde tutulur ve amaç Allah(c.c) rızasını kazanmaktır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in sünnetlerinden biridir. Nafile oruca niyet etmek için sahurunuzu yaptıktan sonra “Niyet ettim Allah rızası için yarınki orucumu tutmaya” cümlesi kullanılabilir.
Kefaret orucuna nasıl niyet edilir?
Kefaret orucu, Ramazan ayında bilerek orucunu bozan kişinin tutması gereken 61 günlük oruca verilen isimdir. Ramazan ayındaki gibi burada da kişinin büyük bir ihlasla ve kalpten bu orucu tutması gerekir. Bu oruçta tıpkı diğerleri gibi sahur ve iftar yapılarak eda edilir. Peki bu oruca asıl niyet yapılır diyorsanız oda şu şekilde yapılmaktadır: “Niyet ettim Allah rızası için yarınki kefaret orucumu tutmaya.”
Adak orucuna nasıl niyet edilir?
Kişinin ilerleyen zamanlarda oruç tutacağını Allah’a (c.c) söz vermesi şeklinde, orucu kendisine borç olarak alması durumuna adak orucu denir. Adak orucu bir şarta ve zamana bağlanmamışsa, adama anından itibaren ilk fırsatta yerine getirilmelidir. Bir şarta bağlı olan adakların ise, şartın gerçekleşmesi hâlinde yerine getirilmesi gerekir. Adak orucuna şu şekilde niyet edilir:
Adak orucunu tutacak olan kişi imsaktan önce “Niyet ettim Allah rızası için üzerime adamış olduğum oruca” diye niyet edilebilir.
Adetliyken tutulmayan oruca nasıl niyet edilir?
Kişinin adetli durumda iken oruç tutması ve namaz kılması sahih olarak kabul edilmez. Bu hem Şii mezhebinde hem de Hanefi mezhebinde bu şekildedir. Hatta diğer mezheplerde aynı görüşü savunurlar. Adetliyken tutulamayan orucun kazası ne zaman yapılır derseniz, on günü geçirmeleri tavsiye edilir. Tavsiye edilen bu 10 gün sonunda istenilen bir zamanda kaza edilerek tutulabilir. Peki adetliyken tutulmaya oruca nasıl niyet edilir şeklinde bir soruya şu şekilde cevap verebiliriz:
“Niyet ettim Allah rızası için yarınki kaza orucumu tutmaya” diye niyet edilebilir.
Oruca Ne Zaman Niyet Edilir?
Orucun sahih olması için niyet etmek şarttır. Niyetsiz oruç makbul değildir. Ramazan orucuna, akşamdan itibaren kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir. Şöyle ki:
Normal olarak oruca, sahur yemeğini yedikten sonra niyet edilir. Ancak sahurda uyanamayıp yeme içme zamanının bittiği imsak vaktinden sonra kalkan bir kimse, güneş doğmuş olsa bile, kuşluk vaktine kadar o günün orucuna niyet edebilir. Yeter ki, imsak vaktinden sonra orucu bozacak bir şey yapmasın.
Sahura kalkmak istemeyen bir kimse, akşamdan sonra yarının orucuna niyet edebilir, geceleyin kalkıp tekrar niyet etmesi gerekmez. Ramazan ayında tutulamayan orucu, başka günlerde kaza ederken niyetin geceleyin «tan yeri ağarmadan önce» yapılması gerekir. Keffaret oruçları da böyledir. Bu oruçlara imsaktan sonra niyet edilmez.
Niyet esasen kalp ile olur. Yani geceleyin, yarın oruç tutacağını kalbinden geçiren kimse niyet etmiş demektir. Oruç tutmak düşüncesi ile sahur yemeğine kalkan kimsenin bu düşüncesi de niyettir. Oruca kalp ile niyet etmek yeterlidir. Ancak kalp ile yapılan bu niyeti dil ile söylemek daha iyidir. Bu sebeple, oruç tutacak olan kimse, hem içinden niyet etmeli, hem de dili ile: “Niyet ettim Ramazan-ı şerifin yarınki orucuna” diye söylemelidir.