Ramazanda Gezilecek Yerler

Ramazanda Gezilecek Yerler Ramazanda Gidilecek Yerler

Gidilecek gezilecek yerler Ramazanda bilmek isteyenler için ilgilenenler için buyurun bu yazımızda sizlerle arkadaşlar. Ramazanda Cami ziyaretleri ve türbe ziyaretleri yapmak isteyenler için örnekler verelim arkadaşlar.

Sultanahmet
Sultanahmet Meydanı’ndaki Sultanahmet Camii mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için, yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de gene mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca, Mavi Camii ( Blue Mosque) olarak adlandırılıyor.

Büyük Selimiye Camii
Üsküdar’ın Selimiye semtinde Selimiye Kışlası’nın hemen yanında yer alan Büyük Selimiye Camii,1801-1805 tarihleri arasında Sultan III.Selim tarafından yaptırılmış.Mimarı belli deği.Görkemli bir yapı olan caminin bünyesinde hünkar kasrı,sıbyan mektebi,muvakkidhane,çeşme ve sebil bulunmakta.

Eyüp Sultan Camii
Eyüp Sultan Camii, Ramazan ayının en çok ziyaret edilen yerlerinin başında geliyor. Kutsal yönünün yanı sıra İstanbul’un en önemli eserlerinden biri olan bu camiyi 1459 yılında Fatih Sultan Mehmet yaptırmış.1766 yılındaki İstanbul depreminde büyük zarar gören cami 1800’de Sultan III. Selim tarafından yeniden inşa ettirilmiş.

Büyük Mecidiye Camii (Ortaköy Camii)
Boğaz manzarasının en güzel seyredilebildiği noktalardan birinde bulunan Büyük Mecidiye Camii’nin mimarı Nikoğos Balyan. Sultan Abdülmecid tarafından 1853 yılında yaptırılan cami,barok stilinde inşa edilmiş zarif bir yapı olma özelliği taşıyor.

Süleymaniye Camii ve Külliyesi,1550-1557 yılları arasında Mimar Sinan tarafından inşa edildi.Ramazan ayı boyunca İstanbulluların akın ettiği camii Sultanahmet ve Eminönü arasında bulunuyor.

Mihrimah Sultan Camii
Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihramah Sultan tarafından 1548’de Üsküdar Meydanı’nda inşa ettirilen caminin mimarı Mimar Sinan. Camiyle medrese arasında Mihrimah Sultan’ın iki oğlunun ve Sadrazam İbrahim Ethem Paşa’nın türbeleri bulunuyor.

Moda Camii
Bahçesinde yetişen çeşit çeşit güllerden dolayı bu caminin diğer adı Gülbahçesi Camii.1952 tarihinde inşa edilmiş.Caminin hat yazıları 1982 yılında ölen hattat Hamit Aytaç tarafından yazılmış.Caminin olduğu yer eskiden de gül bahçesiymiş.

1725-26’da senesinde III.Ahmed’in sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından Hümayunabad Kasrı yanına III.Ahmed adına bir cami yapılmış.Cami zamanla bakımsızlıktan harap hale gelmiş.Evkaf Nazırı Mustafa Hayri Efendi,Evkaf Başmimarı Kemaleddin Bey’e 1913 yılında ,aynı yerde bugunkü camiyi yaptırmış.Caminin mimarisine baktığımızda kare planlar ve tek kubbeli olduğunu görüyoruz.

Bezm-i Alem Valide Sultan Camii (Dolmabahçe Camii)
Boğaz manzarasına hakim bir diğer cami Dolmabahçe Camii’nin yapımı Sultan Abdülmecit’in annesi Bezm-i Alem Valide Sultan tarafından başlatılmış. Osmanlı en kudretli sultanlarından olan Bezm-i Alem ( Dünya Meclisi) Valide Sultan’ın ölümü üzerine Sultan Abdülmecit tarafından tamamlanan caminin tasarımı Garabet Balyan’a ait.

Hacı Ömer Camii
Hacı Ömer isimli bir hayırsever tarafından yaptırılmış.Caminin ilk yapım tarihi bilinmiyor.Sultan I.Mahmud’un annesi Saliha Sultan tarafından tamir ettirmiş.Eserin girişinde yer alan Şair Sadi’ye ait kitabede,1878’de yandığı Sultan II.Abdülhamit döneminde Çengelköy halkının yardımlarıyla tekrar yaptırıldığı yazıyor.

İstanbul Kadıköy’de Moda Caddesi’nin başındaki duvarları kagir,çatısı ahşap,minaresi çimento sıvalı bir cami.Darüssaade Ağa’sı Cafer Ağa tarafından yenilenmiş.Cafer Ağa’nın mezarı da caminin haziresinde bulunuyor.

Hırka-i Şerif
Hz. Muhammed’in vefatına yakın Hz. Ömer ile Hz. Ali’ye vermelerini vasiyet ettiği Hırka-i Şerif’lerden biri, Topkapı Sarayı’nda Hırka-i Saadet Dairesi’nde, diğeri Fatih’teki Hırka-i Şerif Camii’nde korunuyor.

Mehmet Emin Tokadi Türbesi
Hz. Muhammed’in türbedarlığını da yapan Mehmet Emin Tokadi, türbesi, Unkapanı semtinde. Zeyrek yokuşu ile Atatürk Bulvarı’nın kesiştiği noktada, sarnıcın üzerinde bulunuyor. Mehmet Emin Tokadi sohbetlerinde,sorunları dile getirmeden önce çözüme kavuşturmasıyla ünlü.

Telli Baba
Rumelikavağı’nda bulunan Telli Baba Türbesi’nin yapım tarihi ve içinde yatan kişi bilinmemekte. Bir rivayete göre ise adı İmam Abdullah Efendi olan Telli Baba, Fatih zamanında orduda tabur imamı iken şehit olmuş.80 yıl önce ağır bir hastalık geçiren genç kızın rüyasında görmesiyle ortaya çıkan türbe ziyaretçi akınına uğramış. Telli Baba evlenmek isteyen gençlerin ziyaret ettiği bir türbe olarak nam salmış.

Nazlim

Universiteit Gent üniversitesinden 2003 yılında mezun oldum. İngilizce, Almanca ve Türkçe bilmekteyim. Çeşitli sitelerde yazılar yazarak başladığım gazetecilik serüvenini serbest gazeteci olarak devam ettirmekteyim. Okuyucuların dikkatini çekecek haberleri 2004 yılından beri Nazlim.NET sitesinde yazmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir