Bu sayfada
Yemek Duası
Yemek duası halk arasındaki diliyle sofra duası bir çok insan tarafından bilinmez. Halbuki ezberlenmesi çok basit ve her yemeğe başlamadan önce ve yemekten sonra mutlaka okunması gereken dualar arasındadır.
Yemek duaları kısa ve uzun olmak üzere iki şekilde de yapılabilir ve burada Türkçe anlamı ile beraber Arapça olarak yemek duasını yazacağız. Benim size tavsiyem uzun yemek duasını ezberlemeniz ve çocuklarınıza da kısa yemek duası nasıl yapılır öğretmenizdir.
Yemeğe başlamadan önce acaba kaçımız Besmele çekiyoruz. Yemeği bitirdikten sonra acaba kaçımız ağız sağlığına dikkat ediyoruz. Peygamber Efendimizin yemek konusunda sünnetine uymak isteyenler için bu yazı eminim hoşunuza gidecek:
Bu yazımızın içeriğinde yemek duasının anlamı, Peygamber Efendimiz(s.a.v)’in yaptığı şekliyle yemek duasının Arapça ve Türkçe yazılışını okuyacaksınız.
Yemek Duası Nedir?
Yemek duası yani halk dilindeki adıyla sofra duası, yemeğe başlamadan önce ve yemeği yedikten sonra okunan, Peygamber Efendimiz(s.a.v)’in sünnetleri arasında olan dualardan birisidir. Allah(c.c)’ın bize verdiği nimetler için kendisine şükrümüzü belirten bir dua olması sebebiyle faziletleri oldukça fazladır.
Yemek Duasının Fazileti
Yemek duası yapmanın fazileti, yediğimiz içtiğimiz şeyler için şükür etmek olarak karşımıza çıkar. Soframızın bereketi için ve sahih hadislerde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(s.a.v)’in yaptığı gibi bu duayı etmek sünnettir. Kısaca söylemek gerekirse yediklerimiz içtiklerimiz için şükür manası taşımaktadır. Allah(c.c)’a bize verdiği nimetlerden dolayı şükrümüzü sunmanın en güzel şekillerinden birisidir.
Yemek Duası Nasıl Yapılır?
Yemek duası iki farklı şekilde okunmaktadır. Biz uzun ve kısa olan her ikisininde hem Arapça hemde Türkçe’sini sizlerle burada paylaşacağız. Halk arasında ise bu duanın bilmediğimiz bir çok şekli mevcuttur ama biz Hz. Muhammed(s.a.v)’in bizlere öğrettiği şekilde sizlere yazmaya çalışacağız. Ayrıca yemek öncesi yapılan ve yemek sonrası yapılan dualarda yine burada olacak.
Uzun Yemek Duası Kısa Arapça Yazılışı
Yemek duasının uzun hali ve Arapça yazışını bu görselden okuyabilirsiniz.
Peygamber Efendimiz’in yemekten sonra yaptığı dualardan birisi şuydu: “Elhamdülillahillezi et’amenî hazâ ve rezekanîhi min ğayri havlin minnî ve lâ kuvvetin”
Benden bir güç ve kuvvet olmaksızın, bu yemeği bana yeme fırsatı verip yediren ve onu bana rızık olarak ihsan eden Allah’a sonsuz hamd ve sena olsun.
Yemeklerden sonra hangi duayı okuyayım?
بسم الله الرحمن الرحيم
اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذِي اَطْعَمَنَا وَسَقَانَا وَجَعَلَنَا مِنَ اَلْمُسْلِمِين
الْحَمْدُ لِلَّهِ حمدًا كَثِيرًا طَيِّبًا مُبَارَكًا فِيهِ غَيْرَ مَكْفِيٍّ وَلَا مُوَدَّعٍ وَلَا مُسْتَغْنًى عَنْهُ رَبَّنَ
Elhamdü lillâhillezî et’amenâ ve sekânâ ve cealenâ müslimîn
Elhamdü lillâhi hamden kesîran mübâreken fîhi, ğayra mekfiyyin, ve lâ müveddein ve lâ müsteğnen anhü Rabbenâ.
El-Hamdü lillâhillezî et‘amenî hâzat-taâme ve razakanîhi min ğayri havlin velâ kuvvetin.
Anlamı: “Bize yedirip içiren ve bizi Müslümanlardan kılan Allah’a hamdolsun”(Tirmizî, Daavât 5 5; Ebû Dâvud, Et’ime 5 2; İbnu Mâce, Et’ime 16 )
“Ey Rabbimiz! Sana tertemiz duygularla, eksilmeyip artan, huzurundan geri çevrilmeyip kabul edilen sayısız hamd ile hamd ederiz. ” (Buhârî, Et`ime 54.;Ebû Dâvûd, Et`ime 52 (3849); İbni Mâce, Et`ime 16)
“Bu yiyeceği bana yediren ve tarafımdan hiçbir güç ve kuvvet olmadan bunu bana rızık kılan Allah’a hamdolsun” derse geçmiş günahları affolunur” dedi.”(Ebû Dâvud, Libâs 1; Tirmizî, Da’avât 55; İbnu Mâce, Et’ime 16)