8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir? Tarihçesi sayfamızda, her sene 8 Mart'ta kutlanan dünya emekçi kadınlar günü ile ilgili kısa bilgiler yazılmıştır.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir? Tarihçesi sayfamızda, tüm dünyada her sene 8 Mart’ta kutlanan dünya emekçi kadınlar günü ile ilgili kısa bilgiler yazılmıştır.

Dünya 2023 yılında olsa da henüz cinsiyet eşitliği ve sosyal eşitlik konusunda yeteri kadar yol alınamamıştır. Bu eşitsizliğin oluşmasındaki temel faktörlerden birisi, kadınlara toplumda yeteri kadar yer verilmemesidir. İşte kadınlara yapılan bu ayrılıkçı yaklaşım tarzı onların hayatlarını ve geçim kaynaklarını zora sokmaktadır. Daha doğrusu kadınlarımızın istediği şey dünyanın geleceğinde bizimde söz hakkımız olsun çağrısıdır.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nedir? Tarihçesi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir?

Bir diğer adıyla “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü“, ilki 1911 yılında olmak üzere bir asırdan fazla bir süredir kutlanmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve politik başarılarını kutlayan küresel bir gündür.

Bu önemli gün toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek için yapılan bir eylem çağrısıdır. Bu anlamda kadınların başarıları ve eşitliği için mitingler yaparak bu gün etkinliklerle kutlanır. Her yıl 8 Mart’ta kutlanan Kadınlar Günü, kadınların başarılarını kutlamak, kadın eşitliği konusunda farkındalık yaratmak, toplumsal cinsiyet eşitliğini hızlandırmak için lobi yapmak için yılın en önemli günlerinden biridir. Türkiye’deki sosyalist çevreler bu günü “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” adıyla kutlarlar.

Tarihçesi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçesi

Amerika’da 8 Mart 1857 kadın katliamı adı verilen bir olay gerçekleşmiştir. 8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı.

26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı ve değişen tarihlerde fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletlerin sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York’ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Tarihçesi

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Emekçi Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı.

“Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya devam ediliyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü İle İlgili Kısa Bilgiler

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan bir araştırmaya göre;

1. Dünyadaki işlerin %66’sı kadınlar tarafından görülüyor.

2. Buna karşın kadınlar dünyadaki toplam gelirin ancak %10’una sahipler.

3. Dünya’daki mal varlığının ise % 1’ine sahipler.

4. Başka bir değişle dünyadaki işlerin % 34’ü erkekler tarafından görülüyor ama erkekler dünyadaki toplam gelirin % 90’ına ve toplam mal varlığının % 99’una sahipler.

Türkiye’nin 8 Mart 2001 rakamlarına göre;

1. Şehirlerde evli kadınların % 18’i, köylerde de % 76’sı eşleri tarafından dövülüyor.

2. Kadınların % 57,7’si evliliklerinin ilk gününde şiddetle karşılaşıyor.

3. Aile içi suçların % 90’ını kadına karşı işlenen suçlar oluşturuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir