Trafik ve İlk Yardım Haftası Hakkında Bilgi

Trafik ve İlk Yardım Haftası Hakkında Bilgiler ve Açıklamalar

O kadar çok şey varki yazılacak ne yazılsa az gelir arkadaşlar. Her yıl ülkemizde ve dünyada binlerce belkide yüz binlerce kişi trafik kazalarından ve yanlış yapılan ilk yardım hatalarından hayatlarını kaybetmekte.


Uygarlık, gün geçtikçe gelişmektedir. Bu gelişmeler kuşkusuz ulaşım alanında da en ileri düzeydedir. Trafiğe her gün çok sayıda yeni ve değişik özelliklerde taşıtlar çıkmaktadır.

Kentlerin nüfusunun ve kentlerdeki taşıt sayısının az olduğu eski dönemlerde “trafik” diye bir sorun yoktu. Nüfusun hızla artması, taşıt sayısının giderek çoğalması trafik sorununu da beraberinde getirdi. Böylece “trafik kuralları” ortaya çıktı.

Taşıt sayısının çoğalması, yolların ihtiyaçları karşılayamaması, her gün yeni sürücülerin trafiğe çıkması, kaza ve tehlikelerin çoğalmasına yol açmaya başladı.

Çünkü çeşitli ihtiyaçlarımızı karşılamak için sokağa, caddeye çıkıp yürümek ya da araçlarla gitmek zorundayız. Bu sırada bilgisiz ve dikkatsiz sürücüler, kurallara uymayan yayalar nedeniyle, her an bir kaza görülmekte, bunun sonucunda da insanlar yaralanmakta, sakat kalmakta ya da yaşamını yitirmektedir.

Kazaların temel sebebi eğitim eksikliğidir. Doğal ve teknik nedenlere dayalı kaza sayısı azdır. Yayaların dikkatsizliği, sürücülerin iyi yetiştirilmemesi de önemli sorunlar yaratmaktadır.
Bu trafik sorunlarını çözümlemek için ilk çalışmalar Avrupa’da başlatılmıştır. Ülkemizin de üyesi olduğu “Trafik Konseyi” halen çalışmakta, soruna çözümler üretmektedir.

Ülkemizde trafik sorunlarına çözüm getirmek amacıyla “Trafik Haftası” düzenlenmiştir. Hafta boyunca trafik konusunda halkı eğitmek için çok değişik etkinliklerde bulunulur.Okullarda çocuklara trafik kuralları tanıtılır, kurallara uyma gereği anlatılır. Şehirlerde çeşitli sergi ve gösteriler düzenlenir.

Önemli olan, bu etkinlikleri sadece “Trafik Haftası” ile sınırlandırmayıp tüm yıla yaymak, kazaları önlemek için toplumu sürekli eğitmektir.

Sürücülerin uyacağı kurallar:
1. Aracın hızı azaltılmalıdır.
2. Gerektiği zaman fren yapmaya hazır olunmalıdır.
3. Özellikle okul geçitlerine yaklaşırken karşıya her an bir öğrenci çıkabileceği hesaba katılmalı, çok dikkatli olunmalıdır.
4. Geçitte durulur. Yayaların ve öğrencilerin güvenle geçmeleri beklenir.
5. Bu tür geçitlerde okul taşıtı ya da araç varsa geçilmemelidir.
6. Yaya geçitlerinde durup yayalara yol verirken soldan gelip geçitte durmadan geçen araçlar varsa, önden geçen yayalar, korna ya da el hareketi gibi yollarla uyarılmalıdır.
7. Yaya geçidinde durarak yayalara yol veren taşıtların solundan geçilmez, arkasında durup beklemek gerekir.

Yayaların uyacağı kurallar:
1. Yayalar daima kaldırımdan yürümelidir.
2. Yaya kaldırımı yoksa yolun solundan yürünmelidir.
3. Trafik polislerinin uyarılarına, işaretlerine uyulmalıdır.
4. Trafik lambalarının olduğu yerlerde yeşil ışık yanmadan, yol bomboş olsa bile geçilmemelidir.
5. Lamba ve trafik polisi yoksa önce sola, sonra sağa, tekrar sola baktıktan sonra yol uygunsa karşıya geçilmelidir.
6. Duran taşıtın önünden, arkasından geçilmemelidir.
7. İyice durmadan otobüs, minibüs, taksi gibi taşıtlardan inmemelidir.
8. Hareket etmiş bir taşıta binmeye çalışılmamalıdır.
9. Taşıtlara hiçbir şekilde tutunulmamalıdır.
10. Taşıtlarda kapıya yaslanmamalı, pencere ve kapılardan eller, kollar, başlar çıkarılmamalıdır
11. Taşıttan inince hemen koşmamalı, indiğimiz taşıt uzaklaşmadan karşıya
geçilmemelidir.
12. Taşıtlara sırayla binmeli, duran taşıtlardan da sırayla inilmelidir.

Nazlim

Universiteit Gent üniversitesinden 2003 yılında mezun oldum. İngilizce, Almanca ve Türkçe bilmekteyim. Çeşitli sitelerde yazılar yazarak başladığım gazetecilik serüvenini serbest gazeteci olarak devam ettirmekteyim. Okuyucuların dikkatini çekecek haberleri 2004 yılından beri Nazlim.NET sitesinde yazmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir