Bu sayfada
Çocuklar uykuda neden altını ıslatır sayfamızda, her annenin sorunlarından birisi olan halk dilindeki adıyla yatağa işeme neden olur belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler yazmaya çalışacağız.
Çocukların çoğu, lazımlık eğitimi yıllarında ara sıra veya hatta geceleri yatağı ıslatır. Aslında, Amerika Birleşik Devletleri’nde yedi milyon çocuğun düzenli olarak yataklarını ıslattığı tahmin edilmektedir. Uyku sırasında mesane fonksiyonunu kontrol etmek genellikle lazımlık eğitiminin son aşamasıdır. Diğer bir deyişle, bu öğrenme sürecinde çocukların uyurken yatağı ıslatması normaldir. Yatak ıslatma tipik olarak 7 yaş sonrasına kadar bir sorun olarak görülmez.
Çocuklar Gece Altını Neden Islatır?
Çocukların uyku sırasında mesanelerini kontrol edebilecekleri yaş değişkendir. Mesane kontrolü, kasların, sinirlerin, omuriliğin ve beynin koordineli hareketini içeren karmaşık bir süreçtir. Bu durumda sorun zamanla çözülecektir. Öte yandan, idrar yolunun tıkanması gibi altta yatan bir tıbbi durumun göstergesi olabilir. Yatak ıslatma 6 veya 7 yaşından sonra da devam ederse, çocuk doktorunuza danışmalısınız.
Yatak ıslatmanın hem birincil hem de ikincil biçimleri vardır. Birincil yatak ıslatma ile çocuk hiçbir zaman gece idrara çıkma konusunda kontrol sahibi olmamıştır. İkincil form daha az yaygındır ve çocuk 6 ay veya daha fazla uyku sırasında kuru kaldıktan sonra ortaya çıkan yatak ıslatmayı ifade eder. İkincil yatak ıslatmaya psikolojik stres neden olabilir, ancak kabızlık veya idrar yolu tıkanıklığı gibi altta yatan tıbbi bir durumun sonucu olabilir. İkincil yatak ıslatmada, değerlendirme için doktorunuzla iletişime geçin.
Yatak Islatma Belirtileri
Yatak ıslatma, 5 yaşın üzerindeki çocuklarda uyku sırasında istemsiz idrara çıkma anlamına gelir. Yatak ıslatma gecenin herhangi bir noktasında olabilir, ancak genellikle uykunun ilk birkaç saatinde meydana gelir. 5 yaşın üzerindeki çocuklar için ara sıra yatak ıslatma nadir değildir, ancak ayda 2-3 defadan fazla sıklıkta olursa ebeveynler çocuk doktorlarına danışmalıdır.
Yatak ıslatma neden olur?
İdrar kesesi ve idrar tutmaya yarayan kasların kontrolü sinir sistemi tarafından yapılmaktadır. Gece idrar kontrolünün sağlanması;
• Uyku sırasında idrar hissinin algılanması,
• Gece üretilen idrar miktarının uygun düzeyde tutulması merkezi sinir sisteminin olgunlaşması,
• Mesane ve ilgili kasların gelişmesi ve
• Vücutta üretilen bazı maddelerin yeteri kadar salgılanmaması ile ilişkilidir.
Gece yatak ıslatma nasıl tedavi edilir?
Yatak ıslatma, uykunun ilk birkaç saatinde olma eğiliminde olduğundan, bunu önlemenin iyi bir yolu, çocuğunuzun yatmadan önce tuvalete gitmesini sağlamaktır. Sorunu tedavi etmek için yaygın olarak önerilen davranışsal yöntemler şunları içerir:
- Banyoya gitmeyi içeren düzenli bir yatma vakti rutini oluşturmak
- Çocuğunuzu tipik olarak yatağı ıslatmadan önceki gece uyandırmak ve onu tuvalete götürmek
- Kuru geceler için çıkartma gibi çocuğunuzu teşvik edecek bir ödül sistemi geliştirmek
- Çocuğunuzla, çocuk bezi giymemek ve “büyük çocuk” olmak gibi tuvalet eğitiminin avantajları hakkında konuşmak
- Akşamları içeceklerin sınırlandırılması
- Bir kaza sırasında çocuğunuzun pijamaları veya yatağı ıslandığında çalan alarmı içeren bir “zil ve ped” kullanma. Bu sistemler çocuğunuza eninde sonunda yatak ıslatma gerçekleşmeden önce uyanmasını öğretir.
Son çare olarak, doktor kısa veya uzun süreli kullanım için ilaç verebilir. Bazı örnekler, mesaneyi rahatlatan imipramin (bir antidepresan) ve geceleri idrar üretimini kontrol eden normal vücut kimyasalının insan yapımı bir kopyası olan desmopressindir. İlaç genellikle yardımcı olsa da, yatak ıslatma tipik olarak çocuk ilacı almayı bıraktığında devam eder. Her ilaçta olduğu gibi, çocuğunuzun ilaca verdiği yanıtı izlemek önemlidir.