Masajın Faydaları
Bu sayfada
Kadınlar ve erkekler yorgunluklarını atmak ve biraz rahatlamak için genellikle masaj yaptırırlar. İnsan üzerindeki etkisine bakınca kesinlikle vücut için yararlı olduğunu söyleyebilirim. Peki masajın faydaları neler biliyor muyuz?
Masajın en önemli primer etkisi kas dokusu üzerindeki etkisidir. Bu, genel gevşemeyi sağlar. Ayrıca masaj ile kas ve bağ dokunun fonksiyonel ayrılması sağlanır, yapışıklıklar giderilir, dayanıklı ve hareketli doku oluşumu sağlanır.
Masajın Faydaları ve Masaj Çeşitleri Nelerdir?
Vücutta en yaygın doku bağ doku olduğundan vücudun hareketinde çok önemli etkisi vardır. Kronik stres ve ya da uzun süreli hareketsizlikte bağ doku sertleşir ve kalınlaşır, hareket genişliğini yitirir. Masaj bu durumu gidermek için idealdir. Bası, germe ve friksiyonla ısı yayılır ve dokunun enerji düzeyi artar. Bu şekilde sıvıların hareketi hızlanır.
Teknolojinin getirmiş olduğu hareket kısıtlılığı, iş yaşamının yorgunluğu ve stresi insan organizmasında büyük enerji kaybı meydana getirmektedir. Vücut besleyici elementleri koruyamadığı ve devamlı kasılma yoluyla kastan atık ürünleri uzaklaştıramadığı zaman enerji tüketilir ve kas yorulur. Kas spazmı, yetersiz toparlanma ya da kronik strese yanıt olarak ortaya çıkabilir. Masaj ile bu sorunlar ortadan kaldırılabilir. Ayrıca dokunun kansız kalmasından kaynaklanan ağrıların giderilmesinde de masaj etkin bir yöntemdir.
Ayrıca kişinin beklenti ve gereksinimlerine bağlı olarak masaj sırasında kullanılacak yağlar masaj teknikleri ile birleştiğinde dinlendirici, konsantrasyon arttırıcı, sakinleştirici, enerji verici, arındırıcı ya da motivasyon arttırıcı olabilir.
İlk masaj uygulamasını hangi uygarlık yapmıştır?
Masajın bilinen ilk uygulamalarının İ.Ö 3000’li yıllarda Çin ve Hindistan da yapıldığı bilinmektedir. Bu konu da bilinen ilk yazılı kaynaklar ise eski Yunan hekimleri tarafından ele alınmıştır. Öfleraj, petrisaj, friksiyon, perküsyon ve vibrasyon olarak sınıflandırılan temel masaj hareketleri günümüze dek geliştirilerek uygulanmıştır.
Masaj Yaptırmanın Faydaları
- Hücre yenilenmesi arttırdığı gibi yaşlanmayı geciktirir.
- Baş, boyun, sırt, bel, bacak ve spor sonrası ağrıları giderir.
- Yağ yakımını hızlandırma etkisi vardır.
- Ödemlerin ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
- Kasları gevşetir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
- Kan dolaşımını düzenler.
- Sindirim ve boşaltım sistemine yardımcı olur.
- Uyku düzenine yardımcı olur.
- Stres ve yorgunluğu giderir.
- Kan dolaşımınızı düzenler.
- Kaslarınızı ve cildinizi diri tutar.
- Kalp krizi riskini en aza indirir.
- Sizi zinde huzurlu ve mutlu bir insan yapar.
Masaj çeşitleri nelerdir?
Günümüz de masaj teknikleri bu beş temel manuplasyon tekniğine dayandığından klasik masaj diğer tüm masaj tekniklerinin temelini oluşturmaktadır. yorgunluk, sırt, bel, boyun ağrıları oluşmaktadır.
1- KLASİK MASAJ: Günün yorgunluğunu ve iş yaşamının stresini azaltmak için yapılan masaj çeşididir. Önemli olan masaj yaptıran kişinin kendisini rahat keyifli bir ortamda dinlenmiş ve zinde olarak hissetmesidir.
2-SPOR MASAJI: Uyarıcı hareketlerin çoğunlukta olduğu ve branşa özgü olarak uygulanan masaj türüdür. Sportif aktiviteye başlamadan önce ısınma amaçlı ve aktivite sonrası dinlenme amaçlı yapılabilir.
3-AROMATERAPİ MASAJI: Aromatik bitki özleri ile yapılan tamamen dinlendirici masaj çeşididir.
4-KISMİ MASAJ: Vücudun çeşitli bölgelerine(sırt, bel, boyun gibi) uygulanan 20 dakikalık masaj çeşididir.
5-REFLEKSOLOJİ: Ayaktan dize kadar yapılan ve 30 dakika süren dinlendirme amaçlı masajdır.