Kadınların en büyük sorunlarından biriside meme kanseridir ve ilk nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? Kadınlarda yaşın ilerlemesi ile görülen ve daha çok genetik olarak ailede varsa ortaya çıkan bir kanser türüdür.
Belirli aralıklarla 40 yaşını geçen her kadın, kendi kendine kontrolünü yapmalı 3 senede bir doktora gidip mamografi çektirmelidir. Çok dikkatli olmak gerekiyor çünkü son yıllarda görülme olasılığı dahada arttı.
Bu sayfada
Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Neden Olur ve Tedavisi
- Memenizi kontrol ettiğinizde üzerinde ağrısı olmayan, sert yapılı, hareket ettirilen bir şey varsa.
- Memede; genellikle ağrısız, sert yapılı, hareket ettirilebilen veya yerinden oynamayan, zamanla büyüyebilen yapıda ve karakterde ele gelen şişlikler.
- Gözle görülebilir şekilde, meme boyutunda veya şeklinde değişiklik.
- Meme cildinde kızarıklık, morluk, yara, damar genişlemesi, içeri doğru çöküntü, yaygın küçük şişlikler, portakal kabuğu görünüşü gibi noktasal çekintiler.
- Meme başı ve çevresinde, renk ve şeklinde değişiklik, meme başında genişleme, düzleşme, içe çökme, yön değiştirme, kabuklanma, çatlaklar ve yaralar.
- Meme başından kanlı veya kansız akıntı gelmesi.
- Koltuk altında görülebilen, elle fark edilen ağrılı ya da ağrısız şişlikler.
Mamografi ne zaman çekilmeli?
Adet bitimini takip eden hafta, memelerin hassasiyetinin en az olduğu zamandır. Ayrıca adet bitimini takip eden hafta, hormonsal nedenlerle memelerin şişliği en alt düzeydedir ve bu sırada daha iyi sonuçlar alınabiliyor. Bu sebeplerden dolayı herhangi özel bir durum olmadıkça, mamografi çekiminin, adetin bitimini takip eden haftada yapılması öneriliyor.
Meme kanseri tedavisi nasıl yapılır?
Meme kanseri tedavisi hastalığın saptandığı safhaya göre değişiyor. Hastalık ne kadar erken safhada saptanırsa tedavi olanağı ve seçeneği o kadar fazla oluyor. Meme kanseri tedavisi, günümüzde; cerrah, onkolog, radyasyon onkoloğu, radyolog, patolog, psikolog, plastik cerrah, fizyoterapist gibi tıbbın değişik dallarından bir araya gelmiş ve özellikle çalışma alanları meme kanseri üzerinde yoğunlaşmış hekimlerin ortak çalışmalarıyla yapılıyor.
Meme Kanserinde Cerrahi yöntemler nelerdir?
Günümüzde meme kanserinin tedavisinde, cerrahi girişimin birkaç farklı uygulaması var. Bu uygulamalar temel olarak, memenin alınmadan korunmasına yönelik olurlar ve memenin tümünün çıkartılmasına yönelik olanlar olarak iki ana gruba ayrılıyor.
Bunlara ek olarak da, alınan memenin yerine, plastik cerrahi teknikler ile yeniden meme rekonstrüksiyonu yapılması ameliyatları bulunuyor.