Seyit Meftuni Kimdir? Biyografisi ve Hayatı

Aşık Seyit Meftuni, Türk halk ozanlığının önemli isimlerinden biridir. Gerçek adı İbrahim Mamo Temiz olan Meftuni, Malatya'nın Arguvan ilçesinde 1920 yılında doğmuş, Alevi-Bektaşi geleneğinin etkisi altında büyümüştür. İşte, Seyit Meftuni'nin dikkat çeken yaşam öyküsü.

Aşık Seyit Meftuni, Alevi-Bektaşi geleneklerini ve kültürünü şiirleri ve türküleriyle yaşatan, sazıyla ve sözüyle önemli bir yere sahip olan bir aşıktır. Gerçek adı İbrahim Mamo Temiz olan Meftuni, 1920’de Malatya’da dünyaya geldi ve 28 Mayıs 1982’de Adana’da hayata gözlerini yumdu.

Doğum ve İlk Yıllar:

Seyit Meftuni, 1920 yılında Malatya’nın Arguvan ilçesine bağlı Minayik (Kuyudere) köyünde doğmuştur. Asıl adı İbrahim Mamo Temiz’dir. Aşıklık geleneğinin yetiştirdiği önemli isimlerden biridir.

Eğitim ve Yeteneği:

Seyit Meftuni’nin yetişmesinde annesi Hatice Ana ve dayıları büyük rol oynamıştır. Annesi ona deyişler ve duvaz-ı imamları öğretmiştir. Dayıları Aşık Hasan Hüseyin Orhan’dan bağlama çalmayı ve Aşık Meclislerine katılmayı öğrenmiştir. Dayısı Mehmet Efendi’den ise okuma yazmayı öğrenmiştir.

Kişiliği:

Seyit Meftuni, Alevi-Bektaşi geleneklerine bağlı, bilgili ve güçlü bir dededir. Aşıklık geleneğine olan ilgisi, dini bilgiler edinmesi ve erkanını yürütmesi onun kişiliğini şekillendirmiştir.

Gezgincilik ve Kültür Aktarımı:

Seyit Meftuni, gezginci bir aşıktır. Farklı kültürleri tanıyarak aktarmıştır. Şiirlerinde her konuyu işlemiş, Alevi inanç doğrultusunda Tasavvuf’la bütünleşmiştir.

Aşıklık Mahlasını Alması:

Seyit Meftuni, 1964 yılına kadar Fuzuli, Hatayi, Yemini, Virani, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal gibi ustaların eserlerini icra etmiştir. 1964 yılında ise kendi aşıklık mahlasını alarak şiirler yazmaya ve okumaya başlamıştır.

Eserleri ve Kayıtları:

Seyit Meftuni, saz çalma, söyleme ve icradaki farklı tarzıyla öne çıkan bir aşıktır. Alevi-Bektaşi müziğini ve yöresel müziği bir arada icra etmiştir. TRT’ye yapmış olduğu bant kayıtları ve çeşitli firmalarca yayınlanan plakları günümüzde önemli bir kaynak olarak kabul edilmektedir.

Yurt Dışında Tanıtım:

Seyit Meftuni, sadece yurt içinde değil, yurt dışında da tanındı ve kültürümüzü tanıttı.

Ölümü ve Mezarı:

Seyit Meftuni, 28 Mayıs 1982 yılında Adana’da vefat etti. Vasiyeti üzerine Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi Alibeyuşağı köyüne gömüldü. Mezarı günümüzde birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Exit mobile version