Yalçın Küçük Hayatı Yalçın Küçük Kimdir Biyografisi
1938 İskenderun doğumludur. Kabataş Lisesi mezunudur. Baba tarafından Türkmen, anne tarafından Kafkasyalı bir aileye mensuptur. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini 1960 da bitirmiştir. O yılarda öğrenci lideri olduğundan, öğrenci hareketlerinin de içindedir. Küçük’ün 1961 yılında evlendiği Temren hanım, 1960 yılında SBF’i kuşatan alayın komutanı Albay Sabri Süer’in kızıdır. 1960′larda bir süre DPT’de çalışmıştır. Bir süre sonra Uzun Vadel Planlar Dairesi Müdürlüğüne getirilir, ardından Demirel’in Özal’ı DPT’ye müsteşar olarak atayacağını öğrenince hemen istifa eder.
Yalçın Küçük, buradan ayrılınca Amerika’ya gider, Yale’de lisans eğitimi alır. Ardından mülakatı kazanarak dört ay boyunca da Dünya Bankası’nda staj yapar. Küçük, 1966 yılında ise ODTÜ’de çalışmaya başlar. Sovyetler Birliği modelini örnek gördüğü için, onu birinci elden incelemek ister. Rusca öğrenir. 1968-1970 yılları arası Birmingham Üniversitesi Rus ve Doğu Avrupa Araştırmaları Merkezi’nde bulunur. Sovyetoloji araştırmalarını kitaplaştırır, daha sonra bu kitaplar yüzünden 8 yıla mahkum olur. 1973 yılında Polatlı Topçu okulunda askerliğini yedek subay olarak yapmıştır. Yedek subaylık vazifesini yaparken Cumhuriyet’te yazmaya başlar, Ecevit hükümetindeki Erol Çevikçe, Deniz Baykal gibi arkadaşlarının talebi ile Genelkurmay’da görevlendirilir. Askerden sonra Cumhuriyet’te çalışmaya devam eder. 12 Eylül döneminde Gazi Üniversitesinde Docent ünvanı ile öğretim görevlisidir. 1993′de Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanı olmasını öne sürerek, Paris’e kaçışına kadar çeşitli sol dergiler çıkaran Küçük, terörist lider A.Öcalan ile yaptığı röportajla da tartışılan bir isim olur. 1998′de Türkiye’ye döner. Türkiye’de iki yılla cezalandırılır. Çıktıktan sonra çalışmalarına bugün dezenformasyon yapıldığı seslerinin yükseldiği Sabetaycılık hususunda yoğunlaştırır.
Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN, Prof. Dr. Yalçın KÜÇÜK’ün İthaki/Penguen Yayınları’ndan çıkan İsyan 1 adlı kitapta kişilik haklarına saldırı olduğu gerekçesiyle yayın evi ve yazara 40 bin YTL’lik tazminat davası açarak, kitaba ihtiyati tedbir konmasını istemiştir (Nisan 2005).
Söz konusu kitap, yazarın Yankı ve Yeni Harman dergilerinde yayımlanan röportajlarının derlenmesinden oluşmaktadır.
Ocak 2006 tarihinde İsyan adlı kitapta kişilik haklarına saldırıldığı gerekçesiyle kitabın yazarı Yalçın Küçük’e dava açan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talebini mahkeme reddetmiştir.