Ziya Gökalp Kimdir? Kısaca Hayatı ve Eserleri

Ziya Gökalp kimdir, nerelidir? Kitapları, eserleri nelerdir soruları cevaplanıyor. İşte Ziya Gökalp'in kısaca hayatı ve biyografisi hakkında bilgi.

Ziya Gökalp, 23 Mart 1876 Çermik, Diyarbakır doğumlu olup, 48 yaşında iken 25 Ekim 1924’de İstanbul’da ölen milletvekili, yazar, toplumbilimci, şair ve siyasetçidir. Kısa süren hayatında, yazdığı eserleri ve şiir kitapları ile Türk tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır.

Ziya Gökalp kimdir?

Doğum tarihi 23 Mart 1876, Diyarbakır
Doğum yeri Çermik, Diyarbakır
Ölüm tarihi ve yeri 25 Ekim 1924, İstanbul
Eşi Vecihe Gökalp (e. 1900–1924)
Eğitim İstanbul Üniversitesi
Meslek Şair, Sosyolog, Siyasetçi
Ebeveynleri Çermikli Zaza Tevfik Bey, Zeliha Hanım
Çocukları Hürriyet Gökalp, Türkan Yurtcanlı, Seniha Göksel, Sedat, Vedat

23 Mart 1876 yılında doğan ve 25 Ekim 1924’de 48 yaşında ölen Ziya Gökalp’in babasının adı Çermikli Zaza Tevfik Bey, annesinin adı Zeliha Hanımdır. Ziya Gökalp eşi Vecihe Gökalp ile 1900 yılında evlenmiş ve bu evlilikten Hürriyet, Türkan Yurtcanlı, Seniha Göksel, Sedat, Vedat isimli çocukları oldu.

Ziya Gökalp nereli?

23 Mart 1876’da doğan Mehmet Ziya Gökalp aslen Diyarbakır Çermikli’dir. Bazı kaynaklar babasının Suriye Türkmeni olduğunu ifade eder.

Ziya Gökalp, babası kimdir?

Diyarbakır Çermik doğumlu olan Ziya Gökalp’in babası Vilayet Evrak Memuru Çermikli Zaza Tevfik Bey’dir. Doğum tarihi 1851 olan Tevfik Bey, 1890 yılında 39 yaşında iken vefat etmiştir. Babası Diyarbakır’da üst düzey görevlerde bulunan ve ilk defa Diyarbakır gazetesini çıkarıp başyazarlığını yapan kişidir. Ele geçen bazı kaynaklar Gökalp’in babasının aslen Suriye Türkmeni olduğunu ifade eder.

Ziya Gökalp annesi kimdir?

Türkçülük akımı temsilcisi olan Ziya Gökalp’in annesi Diyarbekirli Piriççizâdeler’den olan Zeliha Hanım’dır. Annesi Diyarbakır’ın tanınmış ailelerinden olan Pirinççizade Hacı Salih Ağa’nın kızıdır. Doğum tarihi 1856 olan Zeliha Hanım, 1923 yılında 67 yaşında iken vefat etmiştir.

Ziya Gökalp ne zaman öldü?

Doğum tarihi 23 Mart 1876 olan Ziya Gökalp, dinlemek için geldiği İstanbul’da 25 Ekim 1924 günü vefat etti. Bazı kaynaklarda ölüm tarihi 24 Ekim olarak geçmektedir. Ölümünden önce Ankara’da kısa süreli bir hastalık geçirmiş ve yazılarına ara verip İstanbul’a gelmiştir. Burada rahatsızlanan Ziya Gökalp, Fransız Pasteur Hastanesine yatırılmıştır. Fakat uygulanan tedavi yöntemleri sonuç vermemiş ve vefat etmiştir.

Ziya Gökalp mezarı nerede?

25 Ekim 1924 günü tedavi gördüğü Fransız Pasteur Hastanesin’de ölen Ziya Gökalp, II. Mahmud Türbesine defnedilmiştir. II. Mahmud Türbesi İstanbul’un Fatih ilçesi Çemberlitaş semtinde Divanyolu caddesinde yer almaktadır.

Ziya Gökalp hangi akımın temsilcisi?

23 Mart 1876 tarihinde doğan Mehmet Ziya Gökalp, I. Meşrutiyetten başlayarak Türkçülük akımının en büyük temsilcisidir. Türkçülük akımı temsilcisi sıfatıyla Türk düşünce ve siyaset hayatını etlilemiştir. Milli Edebiyat akımı içinde verdiği eserlerle Türk edebiyatının biçim ve dil yönünden yenileşmesini sağlamıştır.

Ziya Gökalp hangi edebiyat dönemi yazarı?

Ziya Gökalp II. Meşrutiyet ile Cumhuriyet’in ilk yılları arasında faaliyet gösteren Millî Edebiyat Dönemi akımı savunucuları arasındadır. Ziya Gökalp, Türkçülük akımını ilk defa sosyolojik metotlarla incelemiştir ve sistem haline getirmiştir.

Ziya Gökalp hangi düşünceyi savunur?

Milli Edebiyat Dönemi yazarlarından olan Ziya Gökalp, Türkçülük düşüncesini sistemleştiren kişidir. Milli edebiyatın kurulması ve gelişmesinin en önemli mimarları arasındadır. Ziya Gökalp, Turancılık, daha sonra ise Oğuzculuk ve en sonunda ise Türkiye Türkçülüğü fikirlerini savunur. Türkçülük akımını başlatan ilk kişi olarak bilinir.

Ziya Gökalp edebi kişiliği?

Gökalp, tezli şairlerimiz arasında gösterilir. Sanatını araç olarak kullanmış ve fikirlerini yaymaya çalışmıştır. Ziya Gökalp şiirlerini duygularını anlatmak için değil fikirlerini, düşüncelerini ve inançlarını dile getirmek için yazmıştır. Yazdığı eserlerde insanların eğitimi, toplum kurallarının yeniden düzenlenmesi ve Türkçülük konularını ele almıştır.

Ziya Gökalp kısaca hayatı ve eserleri

II. Meşrutiyet’ten başlayarak Türkçülük akımının en büyük temsilcisi sıfatıyla Türk düşünce ve siyaset hayatını kuvvetle etkilemiş, Milli Edebiyat akımı içinde verdiği eserlerle Türk edebiyatının biçim ve dil yönünden yenileşmesini sağlamıştır. İşte burada Ziya Gökalp hayatı kısaca ele alınmış ve yıllara göre maddeler halinde biyografisi yazılmıştır. Ayrıca Ziya Gökalp şiirleri sayfamızı da inceleyebilirsiniz.

Doğum

Eğitim hayatı

Hapis hayatı

Ailesi

Ölümü

Ziya Gökalp eserleri

Ziya Gökalp’ın ilk eseri olan bu destan, 1908 yılında Diyarbakır vilayet matbaasında basılmıştı.

Gökalp için Kızıl Elma mekana bağlı olmayan bir idealin adı idi. Bu sebeple 1914 yılında çıkan ilk şiir kitabına Kızıl Elma adını verdi. İşte bu eser ilk şiir kitabının adıdır.

Ziya Gökalp’in Balkan Savaşları’ndan sonra çeşitli mecralarda yayımladığı düşünce yazılarını içeren 1918’de yayımlanmış kitap. Yazarın 1913-1914 yıllarında Türk Yurdu ve İslam mecmualarında “Türkleşmek, İslâmlaşmak, Muâsırlaşmak” üst başlığı altında seri halde yayımladığı yazıları içerir.

Ziya Gökalp tarafından kaleme alınmış manzum bir kitaptır.

Türk masallarının, Türk halk öykülerinin ve Türk destanlarının bir bölümünün mensur, bir bölümünün de düz­yazı halinde yazılmış olduğu eseridir.

Türk milliyetçiliğinin tüm fikir ve tekliflerini bir sistem bütünlüğü içinde ortaya koyan, yazarın değişik zamanlarda yazmış olduğu denemelerden derlediği sosyolojik kitap. Türk milliyetçilerinin temel eserlerinden birisi sayılır. Mustafa Kemal Atatürk’ün de büyük ölçüde etkilendiği, yaptığı devrimler ve kurduğu Türkiye’nin perde arkasındaki fikirsel güçlerden birisidir.

Türklerin töreyi ne şekilde tanımladığını, töre anlayışlarının nasıl şekillendiğini, töreyle ilgili bilgilerin hangi kaynaklarda ne ölçüde yer aldığını, kısacası Türk töresinin ne demek olduğunu araştırmaktadır. Eserin “Başlangıç” kısmında “Töre Ne Demektir?”, “Türk Kendisini Başkalarından Nasıl Ayırıyordu?” gibi sorular sorarak bunlara cevap arayan Ziya Gökalp, öncelikle töre kelimesini, tarihi ve edebi kaynaklardaki takibini yaparak tanımlamıştır.

Cumhuriyet Halk Partisinin programını inceleyen ve yorumunu yapan incelemesi.

Başlangıç kısmında verilen bir takım teorik bilgilerden sonra beş kitaptan oluşmaktadır: İslamiyet’ten Evvel Türk Dini, Türk Muakelesi (Mantığı), İslamiyet’ten Evvel Türk Devleti, İslamiyet’ten Evvel Türk Ailesi ve İslamiyet’ten Evvel Türk İktisadı.

Ziya Gökalp’in vefatından önce yazdığı son yazılardır. 8 Mayıs 1924 tarihinden itibaren Cumhuriyet Gazetesi”nde yayınlandı.

Devrimlerin ancak fırkaların/partilerin siyasal hayatta yer alması ve bunların çalışmaları ile mümkün olabileceğini anlatan kitaptır.

Ziya Gökalp’in Yeni Mecmua ve Muallim dergilerinde eğitim üzerine yazdığı yazıların kitaplaştırılmış halidir.

Ziya Gökalp’in Malta sürgünlüğü döneminde ailesiyle yaptığı mektuplaşmalardan oluşan eseridir.

Ziya Gökalp’ın ölümünden çok sonra 1975’te yayımlanan kitabıdır.

Ziya Gökalp’in Milliyetçilik, İslamcılık ve Batıcılık akımlarını teker teker ele alıp incelediği ve eleştirdiği makalesinin adıdır.

Ziya Gökalp’in masal kitabı.

2006 yılında tesadüfen bulunan Ziya Gökalp’in kitabı.

Exit mobile version