Ziya Samedi Kimdir? Biyografisi ve Hayatı

Ziya Samedi Kimdir? Biyografisi ve Hayatı

ziya-samedi1914 yılında Kazakistan’da Almatı’ya yakın Yarkand şehrinde doğdu. Çinlilerden çeşitli işkenceler gören Uygur Türkleri için kendisinin en ünlü romanı sayılan Kanlı Dağ’ı yazdı. Zaten Aslı ile Kerem, Ferhat ile Şirin’e benzeyen Uygurların ünlü epik şiiri Garip ve Senem’i sahnede oynanması için yazıya geçirdi.

Samedi, 1937’de Uygur Türklerinin çektiği bu acıları romanlarında sürekli olarak işlediği ve milliyetçi bir kişiliğe sahip olduğu için Uygur entelektüellerini tutuklamayı kendisine alışkanlık haline getirmiş olan Sheng Shicai tarafından tutuklandı ve 7 yıla mahkum edildi.

1944’de Doğu Türkistan Ordusu’na katıldı ve albaylığa kadar yükseldi. Çin Hükümeti onu “etnik milliyetçi” olarak görüyordu ve çalışmalarını engelliyordu. Çin Hükümeti Uygur Türklerine ayaklarını çivilemek, kesmek ve daha iç karartıcı binlerce işkence yapmaktaydı. Bu işkencelerinde bugün hâlâ devam ettiği söylenmektedir. Ziya Samedi de ulusal özgürlüğü istediği için Çin Hükümeti’nin sürekli gözü önünde olan birisiydi. Eğitim için çok emek verdi. Eğitimini tamamladıktan sonra o zamanlar Sovyet Rusya’ya bağlı olan Doğu Türkistan’dan Kazakistan’a kaçtılar.

1980’de Samedi, Uygur Edebiyatı’na kazandırdıkları ve yaptığı çalışmalardan dolayı Kazakların Yazarı Ödülü ile şereflendirildi. Kitapları sadece Kazakistan’da yayınlanmıştır.

Eserleri:

Cıllar Sırrı (Yılların Sırrı), Kanlı Dağ, Garip ve Senem, Çin zindanlarında, Sevecen Ana, Gani Batur-Mayimhan, Ahmet Efendi, Bir Tane Sigara, Kaysılar Olgunlaştığı Zaman’dır. Ayrıca Samedi’nin Boynu Kesik adlı ünlü bir müzikali ve senaryolaştırdığı 3 romanı (İli Nehri Boyunca, Kanlı Dağ, Garip ve Senem) bulunmaktadır.

Nazlim

Universiteit Gent üniversitesinden 2003 yılında mezun oldum. İngilizce, Almanca ve Türkçe bilmekteyim. Çeşitli sitelerde yazılar yazarak başladığım gazetecilik serüvenini serbest gazeteci olarak devam ettirmekteyim. Okuyucuların dikkatini çekecek haberleri 2004 yılından beri Nazlim.NET sitesinde yazmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir