Kozmetik Kamuflaj Makyajı Nedir Nasıl Yapılır
Kozmetik Kamuflaj Makyajı Nedir Nasıl Yapılır
Çok değişik ve farklı bir amaca hizmet eden adı farklı ama uygulanışı sizlere çok tanıdık bilindik gelecek bir makyaj çeşidinin adıdır. Peki ne amaçla kullanılır ona bakalım önce.
Kozmetik kamuflaj, yüz ve vücuttaki renk ve kontür farklılıklarını kapatmak için bir takım krem ve pudraların kullanıldığı bir makyaj yöntemidir. Kozmetik kamuflaj sağlayan kremler ilk kez 2. dünya savaşında yüz ve vücutlarında yanık olan asker hastalarda kullanmak amacıyla geliştirilmiştir.
Kozmetik kamuflaj hangi kişiler hangi durumlarda uygulanır?
Günümüzde kadın, erkek ve çocuk aşağıda sıralanan durumlarda kamuflaj makyajını kullanabilir:
· Doğum lekeleri
· Rozacea
· Vitiligo
· Melasma (gebelik lekesi)
· Diskoid Lupus Eritematosus
· Jessner’in lenfositik infiltrasyonu
· Varisler
· Kılcal damar genişlemeleri
· Yanık izleri
· Cerrahi, travma ve sivilce izleri
· Dövmeler
· Daha bir çok dermatolojik hastalık
Kozmetik amaçlı kamuflaj makyajı bir çok hastanın yaşam kalitesini anlamlı bir şekilde arttırmaktadır. Hastalar daha kendilerine güvenli hissetmektedirler.
Kozmetik kamuflada kullanılan yöntemler nelerdir?
Kapatıcılar: (Concealer) kapatıcılar fondotenlere göre daha kalın ve daha opak malzelmelerdir. Bu malzemeler ameliyat izlerini, çeşitli izleri ve morlukları etkin biçimde kapatırlar. Genellikle kremsi yapıdadırlar ve bir çok tonu vardır. Bazen de bir takım renk düzenleyicilerle de karıştırılabilirler.
Renk düzenleyiciler: Bu malzemelerden sarımsı tonda olanlar, kırmızımsı renk ve morlukları kapatmak için kullanılır. Morumsu renkte olanlar ise derinin sarımsı rengini, yeşil renk düzenleyiciler ise kızarıklıkları nötralize ederek daha kahverengimsi bir renk oluştururlar.
Kontür malzemeleri: Bu malzemeler düzensiz yüz kontürünü ışık ve gölgeyi kullanarak düzeltirler. Koyu renkler kabarık ve şiş alanların daha alçak görünmesini, açık renkler ise yüzdeki çökük alanları düzeltirler. İyi bir kontür sağlamak için gölgeleri kullanılan kapatıcıların iki kat koyusu ile, ışıklı alanları ise kapatıcıdan iki ton açık renklerle yapmak gerekir. Pudra şeklinde fırça ile uygulanan ürünler kontür oluşturmak için daha uygundur.
Kamuflaj makyajında nelere dikkat edilmelidir?
Ama kamuflaj makyajında en çok dikkat edilmesi gereken şey bu makyajın geceleri muhakkak çıkartılmasıdır. Genellikle bu ürünler su bazlı olduğundan, yağlı temizleme krem ve losyonları temizleme işlemi için uygundur. Bu temizleme işleminden evvel cilt bol su ile yıkanmalıdır. Vücuda uygulanan ürünler ise 3-4 gün vücutta kalabilir.
Kozmetik kamuflaj için öneriler nelerdir?
İdeal sonuca ulaşabilmek için bir pratik dönemi gereklidir. Bazı ülkelerde hastanelerde ve kozmetik kamuflaj kliniklerinde hastaların bu ihtiyaçları karşılanmaktadır. Bir çok ülkede sponsorları makyaj firmaları olan tv programlarında kozmetik kamuflaj hakkında bilgi verilmekte, bu programlardan bazıları kanser dernekleri tarafından desteklenebilmektedir.
Standart günlük makyaj malzemeleri kamuflaj makyajı yapmak için kullanılabilir. Önemli olan bu malzemelerde koku maddeleri olmamsı ve allerji yapmama güvencesinin bulunmasıdır. Dermatoloji uzmanınız size uygun malzemeleri eczanelerde bulabilmeniz için yardımcı olacaktır.