Tesettür Nedir Nasıl Olmalıdır?
Gezintiye felan çıktığımda çok sinirlendiğim hatta artık bir moda akımı olarak görmeye başladığım tesettür hakkında önce kendi düşüncelerimi yazmak istedim.
Tesettür dediğimiz de insanların dini düşüncelerinden ötürü vücudunun belli bir kısmının kapalı kalmasını anlıyorum ve doğrudur da bu. Bayanların eli ve yüzü hariç tüm bedeninin görünmemesi tesettür olarak yorumlanabilir ve öyle de olmalı.
Fakat son zamanlarda tesettür öyle bir hal aldı ki insanların bakmamasını amaçlayan vücudun bazı yerleri daha belirgin kıyafetler giyilerek daha seksi bir hale sokuldu ve bayanların çoğuda maalesef böyle giyiniyorlar.
En kızdığım noktada bu ve diğerlerine de kötü örnek oluyorlar. O kadar çok arttı ki bu son zamanlarda tesettürlü bayanlar daha dikkat çeker hale geldi ve güzellikleri ile dikkat çekme ikinci plana geçmiş durumda.
Başı kapalı altta tayt giyen gördüm mü dersiniz, başı kapalı mini etek giyen gördüm mü dersiniz. Başı kapalı içindeki iç çamaşırını belli eden kıyafetler giyen mi dersiniz ne varsa zaten mutlaka sizlerde görmüşsünüz. Öncelikle tesettür bu değildir ve din amaçlı böyle yapılıyorsa çok yazık diyorum.
Tesettür; Allah(c.c)’ın emrettiği şekilde örtünme anlamına gelmektedir. Yabancıların görmesinin haram olduğu insan uzuvları “avret” olarak adlandırılır. Erkeğin avreti göbeği ile diz kapağı arasıdır. Bayanlarda ise eli ve yüzü hariç tüm bedenidir.
Peygamberimiz(sav) yüce Allah(c.c)’ın tesettür emrinin uygulanması noktasında Allah(c.c)’ın emrine uygun ve rızasına muvafık olacak şekilde nasıl olması gerektiği konusunda ölçüler verir. Cehennemliklerden iki sınıf vardır ki, ben onları dünyada görmedim: Birincisi ellerindeki öküz kuyruğu gibi kırbaçlarla halkı kırbaçlayan kimselerdir. İkincisi giyinmiş çıplak, kalçasını oynatarak, kırıtarak, salınarak yürüyen, başları deve hörgücü gibi kadınlardır. Bunlar cennete giremezler, onun kokusunu da alamazlar. Halbuki onun kokusu çok uzun mesafelerden alınır. (Müslim, Libâs, 125)
Örtünmenin gayesi, yabancı bakışlardan korunup, ırz ve namusun meşru olmayan cinsel isteklerden korunmasıdır. Ancak örtünmenin asıl gayesi, Yüce Allah’ın rızasını kazanmak olmalıdır. Örtünmek de namaz, zekat, oruç gibi bir ibadettir ve Müslüman kadına farzdır. Allahu Teâlâ namaz, zekat ve oruç gibi ibadetlerin nasıl ve ne şekilde yapılacağını bildirdiği gibi, örtünmenin de şeklini ve sınırlarını belirlemiştir.