Kepeklerden Kurtulmak İçin Neler Yapılmalı?
Kepeklerden kurtulmak için neler yapılmalı? Sayfamızda, saçlarımızın en büyük dertlerinden birisi ve neredeyse her 5 kişide görülen kepek sorunundan ve çözüm yollarından bahsedeceğiz.
Saçınız söz konusu olduğunda günlük olarak başa çıkmanız gereken yeterince sorun vardır. Çok mu yağlı? Çok mu kuru? Çok mu düz? Çok mu hacimli? Çok kıvırcık? Çok mu düz? Sonra, tabii ki, her zaman kepek sorunu vardır. Saç derinizde kalan küçük, beyaz pulları gözden kaçırmak zordur.
Saçlarda oluşan kepeklerden kurtulmak için yapılması gerekenler nelerdir ve kepeklerden nasıl kurtulurum diyenler için bizlerde sizlere bazı öneriler verelim istedik arkadaşlar.
Kepek Neden Olur?
Kuru cilt, belirli saç ürünlerine duyarlılık ve egzama veya sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıkları sizi kepek hastalığına karşı daha duyarlı hale getirebilir. Ayrıca, yaygın mantar malasseziasinin kepeği tetikleyebileceğine inanılıyor.
Malassezia cilt hücresi büyümesini arttırır ve bu ekstra cilt hücreleri ölür ve pul pul dökülür. Kepek, stresli veya hasta olduğunuzda da kötüleşebilir. Soğuk ve kurak kışlar da kepeği tetikleyebilir veya şiddetini artırabilir. B vitamini veya çinko eksikliği de kepeğe neden olabilir.
Saçınızı az sıklıkla yıkamanın saç derinizdeki yağların ve cilt hücrelerinin toplanmasına ve bu da gözle görülür kepeğe neden olabileceğini unutmayın. Diğer yandan çok sık şampuanlamanın saç derinizi kurutabileceğini ve kepeğe yol açabileceğini ve bu yüzden önemli olan saçınızı ve saç derinizi nemli ve pulsuz tutan dengeyi bulmaktır.
Yazımız içerisinde kepeklerden kurtulmanın bitkisel yolları da dahil pek çok yöntem hakkında sizleri bilgilendireceğiz.
Kepek Nasıl Gider? Kepeklenmeye Ne İyi Gelir?
Kepeğe karşı özel şampuanlar kepeği engellemiyorsa, kendi kendinize yapabileceğiniz birkaç şey de var. Evde yapacağınız bu tarifleri iki hafta veya daha uzun süre yaptığınız halde herhangi bir değişiklik görmezseniz profesyonel tıbbi tavsiye almanız gerekir.
Saçlarınızı Sık Sık Şampuanla Yıkayın.
Bu, kafa derinizdeki yağların azalmasına yardımcı olabilir.
Yeşil Çay Maskesi Kullanın.
Yeşil çay, nane yağı ve beyaz sirkeyi karıştırın ve beş dakika boyunca kafa derinize masaj yapın. Ardından sülfatsız bir şampuan ve saç kremi ile durulayın. Yeşil çay ve nane esansiyel yağı, sağlıklı bir saç derisini destekleyen ve aynı zamanda saçınızı kuru veya tahriş olmaması için şekillendiren antioksidanlar ve anti-mikrobiyal özelliklere sahiptir.
Elma Sirkesi Kullanın.
Sirkeyi eşit miktarda suyla seyreltin. Bu karışımı şampuanınızın yerine kullanın. Elma sirkesi kepeğe neden olabilecek mantarı öldürebilir. Kaşıntıyı giderir ve kepeği hafifletmeye yardımcı olabilir.
Hindistan Cevizi Yağı İle Masaj Yapın.
5-10 damla çay ağacı yağını 5 yemek kaşığı hindistancevizi yağı ile birleştirin. Karışımı gece kafa derinize uygulayın ve ardından sabah durulayın veya zamanınız varsa 30 dakika bekletin ve sonra durulayın. Hindistan cevizi yağı ayrıca kepekleri gidermeye yardımcı olabilecek mantarlarla savaşır. Çay ağacı yağı, parlaklığı saçınıza geri getirmeye yardımcı olacaktır.
Limon Suyu Kullanın.
Saç derinize 2 yemek kaşığı limon suyu masaj yapın ve bir dakika bekletin. Daha sonra 1 çay kaşığı limon suyu ve 1 bardak suyu karıştırın. Saçınızı karışımla durulayın. En iyi sonuçlar için bunu günlük duşunuzdan hemen önce tekrarlayın. Taze limon suyu kepeğe neden olabilecek mantarları parçalamaya yardımcı olan asitler içerir. Ayrıca saç derinize zarar verebilecek sert kimyasallar da içermez.
Karbonat Kullanın.
Saçınızı ıslatın ve saç derinize 1 yemek kaşığı karbonat serpin. Bir dakika bekletin ve yıkayın. Ayrıca iyice duruladıktan sonra şampuan da yapabilirsiniz. Kabartma tozu aşırı aktif mantarlara karşı savaşır ve kafa derinizdeki cildi tahriş etmeden pul pul dökmeye yardımcı olabilir. Kabartma tozu da fazla yağı emer.
Yoğurt Maskesi;
Saçlarınızı şampuanla yıkayıp durulayın. Ardından saç diplerinize yoğurdu iyice masaj yaparak uyguladıktan sonra 10-15 dakika kadar bekletin. Saçlarınızı tekrar durulayıp, mümkün olduğu kadar az şampuan kullanarak yıkayın. Son durulama suyunda 2 kaşık sirkeye ısırgan otu, kekik veya ada çayından hazırlanan bir karışım da kullanabilirsiniz.
Isırgan Otu ile Tedavi;
(Yarım litre sıcak su ve 5 poşet ısırgan otu çayı) Sıcak suyu derin bir kabın içine alın. Isırgan otu çayını sıcak suya ilave edin. Kabın kapağını kapatıp, ısırgan otu çayının demlenmesi için 5 dakika bekletin. Sürenin sonunda karışımın soğuması için bekletin. Saç tipinize uygun şampuanla saçlarınızı yıkayın. Saçlarınız ıslakken ısırgan otlu karışımı saç diplerinize yedirin. 10 dakika bekleyip ılık suyla durulayın. Bu arada hatırlatmadan geçmeyeyim bunu haftada bir defa uygulayabilirsiniz.
Bir Yöntem Daha;
Bir çorba kaşığı zeytinyağı, bir tatlı kaşığı keten tohumu yağı, bir çay kaşığı deniz tuzu ve bir tatlı kaşığı sirkeyi karıştırın. Haftada bir kez, bu karışımı masaj eşliğinde saç diplerinize sürün. Başınızı streçle sarıp, iki saat böyle kalın. Ardından da saçlarınızı kükürt ya da çinko içeren bir şampuanla yıkayın.