Ağız kuruluğuna ne iyi gelir? Evde 5 bitkisel çözüm haberimizde, ülkemizde her beş kişiden birinin başına gelen ağız kuruluğu neden olur ve iyi gelen yiyecekler anlatılacaktır.
Ağız kuruluğu, ağız içindeki tükürük miktarının azalmasından kaynaklanan bir duruma verilen isimdir. Tıp dilinde ‘Kserostomi’ olarak tanımlanır. Bu durum konuşmayı, yemek yemeyi ve yiyeceklerin sindirilmesini zorlaştırabilir. Bunun sonucunda da yetersiz beslenme sorunu ortaya çıkabilir. Aşırı ağız kuruluğu, kalıcı ağız ve boğaz bozukluklarına sebep olup, kişinin yaşam kalitesini düşürebilir.
Ağızın kuru olması, dünya geneline bakıldığında insanların yaklaşık %10’unu etkilemektedir. Bu verilen yüzde içerisinde kadınların oranı erkeklere göre daha fazladır. Yine bu hastalığa maruz kalanların çoğunu yaşlılar ve reçeteli, reçetesiz ilaç kullananlar oluşturmaktadır.
Bu sayfada
Ağız kuruluğu neden olur?
Ağzınızdaki tükürük bezleri yeterli miktarda tükürük üretmediğinde ağız kuruluğu oluşabilir. Peki neden olur ve ağız kuruluğunun sebepleri nelerdir bu başlık içerisinde toplanmıştır.
- İlaç kullanımı
- Radyoterapi
- Hormonel hastalıklar (diyabet)
- Beslenme bozuklukları
- Depresyon
- Bazı ilaçların yan etkisi
- Sinir hasarı
- Dehidrasyon
- Sağlıksız yaşam tarzı
- Psikolojik bozukluklar ve yaşlanma gibi nedenler ağız kuruluğuna sebep olabilir.
Sigara içmek veya tütün çiğnemek, ne kadar tükürük ürettiğinizi etkileyebilir ve ağız kuruluğunu şiddetlendirebilir. Ağzınız çok açıkken nefes almak da soruna katkıda bulunabilir.
Ağız kuruluğuna ne iyi gelir?
- Sıvı alımını arttırmak: Düzenli olarak soğuk veya şekersiz bir içecek içmek.
- Şekersiz tatlıları emmek veya şekersiz sakız çiğnemek: Yapılacak bu yöntemler tükürük bezlerini daha fazla tükürük üretmeye teşvik edebilir.
- Alkolden, sigaradan ve kafeinden uzak durmak: Bunların tüketilmeye devam edilmesi ağız kuruluğunu artırabilir.
Ağız kuruluğu dikkat edilmesi gereken hastalıklardan biridir. Bunları toparlayacak olursak öncelikle beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekir. Şekersiz sakız çiğnenmesi, tütün ve alkol kullanımının azaltılması gerekir. Baharatlı yiyeceklerin kuru ağızlarda rahatsızlık verebileceği unutulmamalıdır. Sık sık su içilmelidir. Ayrıca tükürük azlığında diş eti hastalıkları ve çürük oluşumu artacağı için florlu macun, jel ve gargara dişleri korumak için kullanılmalıdır.
Ağız kuruluğuna bitkisel çözüm
Ağız kuruluğuna evde 5 bitkisel çözüm önerisi bu başlık içerisinde hazırlanmıştır.
1. Limon
Limonun ağız kokusunu tedavi ettiği ve ağzı temizlediği bilinen yöntemler arasındadır. Bunlara ek olarak limon, ağız kuruluğu probleminden mustarip olduğunuzda gerekli olan tükürük üretimini de uyarır. Her sabah bir bardak limon suyu için. İçine bir çay kaşığı bal da ekleyebilirsiniz.
2. Tatlı biber
Tatlı biber, tükürük salgısının artmasını teşvik ederek, ağız kuruluğunu hafifletmeye yardımcı olabilir. Akşam yemeklerinize tatlı biber ekleyebilir yada öğleden sonraları çiğneyerek tüketebilirsiniz.
3. Zencefil
Zencefil, tükürük üretimini artırmaya yardımcı olan bitkilerden biridir. Tükürük bezlerinin çalışması için zencefil çiğneyebilir yada çayını tüketebilirsiniz.
4. Aloe Vera
Aloe vera bitkisinin içindeki meyve suyu, ağzı nemlendirmek için tavsiye edilen yöntemler arasındadır. Aloe vera suları ağız kuruluğunu hafifletmek için en etkili çözümler arasında gösterilir.
5. Nopal Kaktüsü
Nopal kaktüsü, tükürük üretimini olumlu yönde etkileyerek ağız kuruluğunun giderilmesinde fayda sağlayan bitkisel ürünler arasında yer alır.
Ağız kuruluğuna iyi gelen yiyecekler
- Tavuk
- Balık
- Pürüzsüz fıstık ezmesi
- Çorbalar
- Konserve meyveler
- Havuç
- Kereviz
- Patates püresi
- Makarna
- Yulaf ezmesi
- Dondurma
- Puding