Doğum Öncesi Testler Nelerdir?

Doğum önce yapılması gereken testleri ve yapılan bu testlerin yararlı mı zararlı mı olduğunu bu yazımızda anlayabilecek, kendinizde yorumlarınız ve sorularınız ile bu yazıya katkıda bulunabileceksiniz.

Bu testler sayesinde riskleri öğrenebilir ve bebeğinizin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için neler yapılabileceğini görebilirsiniz. Peki bu testlerin riski de var mı?

Bir internet sitesinde yer alan habere göre, hamilelik büyük bir beklenti ve endişe dönemidir. Bebeğinizde sağlık problemleri varsa ya da siz de bazı komplikasyonlar görünüyorsa, daha endişeli olursunuz. Gerçekte birçok bebeğin sağlıklı doğduğunu unutmayın. Uzmanlara göre, bebeğinizin bir sorunu olup olmadığını öğrenmek için hamileliğiniz dönemindeki testleri yaptırmalısınız.

Doğum öncesi testler

Doğum öncesi testler

Görüntüleme testleri: Kan testi ve ultrason gibi görüntüleme testleri birçok hamilelikte rutindir. Ayrıca, bazı durumlarda anormal kromozomlar için birinci ve ikinci trimester (3 aylık dönem) görüntüleme testleri gibi özel testler istenebilir. Görüntüleme testleri bebeğinizde belirli sorunlar varsa belirleyebilir, ancak kesin bir teşhis koyamaz. Bu testlerin sizin ve bebeğiniz için riski yoktur ya da çok çok azdır.

Teşhisi kolaylaştırıcı testler: Eğer görüntüleme testinde muhtemelen bir sorun görünürse, doktorunuz kronik villus örnekleme (cvs) ya da amniyosentez gibi daha etkili teşhisi kolaylaştırıcı testleri önerebilir. Bu testlerde çok küçük bir düşük riski bulunabiliyor.

Göz önünde tutulması gereken sorular:

Anormallikler için önerilen doğum öncesi testler tercihe bağlıdır. Bu testler hakkında bilinçli karar vermek önemlidir. İşte bu testler hakkında merak ettikleriniz:

Test sonuçlarıyla ne yapacaksınız? Normal sonuçlar endişenizi gidermenize yardım eder. Eğer testler bebeğinizin bir doğum kusuruna sahip olduğunu gösteriyorsa, doktorunuz tarafından hamileliğinizi devam ettirip ettirmemeniz konusunda zor bir karar vermeniz istenebilir.

Bu bilgi doğum öncesi bakımınızı şekillendirecek mi? Bazı doğum öncesi testler hamileyken tedavi edilebilecek sorunları da belirleyebilir. Diğer durumlarda ise, bu testler doğumdan sonra hemen tedavi edilmesi gereken durumlar hakkında da bilgi verir.

Sonuçlar hep doğru mu olur? Doğum öncesi testler mükemmel değildir. Sonuçlar testten teste göre değişen yanlış negatif ya da yanlış pozitif bilgi de verebilir.

Riskler nelerdir? Özel doğum öncesi testlerin endişe, acı ve muhtemelen düşük gibi risklerini vereceği faydalı bilgilerle karşılaştırarak tartın.

Peki bu testlerin masrafı nedir? Bu testlerin birçoğu Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıyor. Kapsamadığı zaman ise maliyetleri biraz yüksek olabiliyor. Bunları yaptırıp yaptırmama kararı ise size kalmış.

Nazlim

Universiteit Gent üniversitesinden 2003 yılında mezun oldum. İngilizce, Almanca ve Türkçe bilmekteyim. Çeşitli sitelerde yazılar yazarak başladığım gazetecilik serüvenini serbest gazeteci olarak devam ettirmekteyim. Okuyucuların dikkatini çekecek haberleri 2004 yılından beri Nazlim.NET sitesinde yazmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir