Genç kalmanın sırrı arılarda

Genç kalmanın sırrı arılarda

Bal yapmanın henüz sırrı çözülememişken şimdi de genç kalmanın sırrının arılar da olduğu ile ilgili gazetede bir haber okudum.

Biliyorsunuz bal peteklerini yapan arıların hani mühendislik ile bu olayı yaptıkları ve her peteğin neredeyse birebir aynı olduğu ve her peteği de yüzlerce arının yapmasını göz önüne alırsak arıların hepsine mühendisler diyebiliriz. Neyse uzatmadan konumuza dönelim:

Arizona Üniversitesi ’nin yaptığı araştırma, daha uzun yaşamanın sırrının arı ların yaşamında gizli olabileceğini ortaya koydu.

Üniversitede görevli bilim insanları, yaşlı bal arılarının normalde genç arıların yaptığı işleri üstlendiklerinde beyin yaşlanmasını durdurabildiklerini saptadı.

Arıların insanlarınkine benzer beyin hücrelerine sahip olduğu göz önüne alındığında, insanların da sosyal yaşamlarındaki değişikliklerle zihinlerini genç tutmayı sağlayabileceği iddia ediliyor.

Araştırmanın başındaki isim olan Gro Amdam, kovanı terk etmeyen ve genelde genç arıların işi olan larva bekçiliği yapan yaşlı arıların inceleme boyunca mental olarak son derece sağlıklı bir profil çizdiğine dikkat çekiyor. Aynı yaştaki arılardan kovan dışında yaşayıp, bal toplayanlarda zihinsel yıpranma belirtilerinin çok daha hızlı gözlemlendiği de araştırma sonucuna yansıdı.

Bilim insanları bu iki farklı görevde çalışan arıların beyinlerini karşılaştırdığında, insan beyninde de bulunan ve bunamaya engel olan Prx6 isimli protein seviyesinde farklılıklar olduğunu tespit etti.

Protein yapısının aynı olduğuna dikkat çeken Gro Amdam, sosyal ilişkilerinde değişikliklere giderek insanların da beyinlerini genç tutmasının teorik olarak mümkün olduğunu belirtiyor.

Nazlim

Universiteit Gent üniversitesinden 2003 yılında mezun oldum. İngilizce, Almanca ve Türkçe bilmekteyim. Çeşitli sitelerde yazılar yazarak başladığım gazetecilik serüvenini serbest gazeteci olarak devam ettirmekteyim. Okuyucuların dikkatini çekecek haberleri 2004 yılından beri Nazlim.NET sitesinde yazmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir