Kirazın Faydaları

Kirazın faydaları nelerdir? Zararları var mıdır? Sayfamızda, yaz mevsiminin vazgeçilmezleri arasında olan kiraz, neye iyi gelir ve yan etkileri nelerdir anlatmaya çalışacağız.

Yaz mevsimi geldiği zaman sulu ve kırmızı kirazları yemeye bayılırız. Ekşi ile tatlının harika karışımı olan bu meyve, tatlılara da renk katmasıyla bilinir. Genelde çiğ olarak tüketilen kirazlar, kekler, turtalar ve daha bir çok tatlının yapımında kullanılabilir.

Yaz aylarında bizim için vazgeçilmez olan kirazın sağlık açısından faydaları saymakla bitmez. Antioksidanlar açısından zengin olan bu meyve iltihap gidericidir. Gut hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde de kullanılır. Uykusuzluğun önlenmesine de yardımcı olur. Bu kadar yararlı olan bir meyve yan etkileri ile de elbette düşündürmektedir. İşte hepsini burada sizlere maddeler halinde açıklayacağız.


Kirazın faydaları

1. Alzheimer hastalığını önlemeye yardım eder

Çağımızın en önemli hastalıkları arasında gösterilen ve bir türlü çaresi bulunamayan Alzheimer hastalığı çoğu insanın başına gelen durumlardan birisidir. Kiraz yemek, Alzheimer hastalığının semptomlarıyla başa çıkmaya yardımcı olur. Çoğu doktor, Alzheimer’dan muzdarip insanlara bu meyveyi tavsiye eder.

2. En çok enerji veren meyvelerden biridir

Bir çok uzman, kirazı en çok enerji veren meyveler arasında ilk sıraya alır. Özellikle sıcak yaz aylarında kan dolaşımını hızlandırarak enerji seviyesini yükseltir. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa öğünlerinizde bir bardak kiraz tüketebilirsiniz.

3. pH dengesini korur

Kiraz pH dengesini korumada çok etkilidir. Vücudun asidik içeriğinde bir artış olduğunda hemen dengelemeye çalışır. Mide problemlerini önleyerek Ph seviyelerini dengelemek için çok faydalıdır.

4. Cilde parlaklık verip, saçların hasar görmesini de önler

Kiraz, saçın hasar görmesini ve kırılmasını önleyen B vitamini ve C vitamini içerir. Ayrıca cildinize parlaklık verip, donuk ve cansız görünmesini önler.

5. Yaşlanma karşıtıdır

Kiraz, yaşlanma karşıtı özellikleri sayesinde cildin genç ve sağlıklı görünmesi sağlar. Yine kiraz, antioksidanlar açısından zengindir ve cildin donuk görünmesine neden olan serbest radikallerle savaşır. Böylece cilt daha sağlıklı ve genç görünür. Ayrıca güneş nedeniyle oluşan koyu lekelerin giderilmesine yardımcı olur.

6. Kalp ve damar hastalıklarını önler

Kirazlarda bulunan antioksidanlar, kötü kolesterol seviyelerini düşürür. Yine bu antioksidanlar, kan basıncını düzenleyip iltihaplanmaya neden olan serbest radikallerle savaşır. Buda, kalp hastalığı ve felç riskini azaltır.

7. Kan basıncı seviyesini korur

Kan basıncı seviyesi hipertansiyonun nedenleri arasındadır. Kirazlar, potasyum içerdiği için vücuttan fazla sodyum içeriğinin atılmasına yardımcı olur. Böylece bir dengeleme sağlar. Bu dengeleme sayesinde kan basıncı seviyesi korunur.

8. Kilo vermeye yardımcı olur

Kirazın en büyük özelliklerinden birisi de kilo vermeye yardım etmesidir. Kirazların kalorisi düşük olduğu için, diyet yapmak isteyenler açısından en önemli meyvelerden bir tanesi olarak gösterilir. Yine kirazlar, metabolizmanızı güçlendiren vitaminler açısından zengindirler ve vücudunuzdaki toksinleri temizleyen ılımlı bir su içeriğine sahiptirler.

9. Uykusuzluğun önlenmesinde etkilidir

İyi ve huzurlu bir uyku melatonin adı verilen bir hormon sayesindedir. İşte kirazlarda bu hormon bulunmaktadır. Uyuma ve uyanma saatlerinde sıkıntı yaşayan kişilere kiraz tavsiye edilmektedir. Kirazların içerdiği melatonin, beyindeki epifiz bezi tarafından üretilen bir hormondur. İşte bu hormon uyku ve uyanma saatlerini düzenler.


Kirazın diğer faydaları


Kirazın zararları

Kirazlar, genel itibari ile vücuda zarar vermeyen meyveler arasında gösterilir. Fakat tüm gıdalarda olduğu gibi aşırı tüketilirse bazı zararları olabilir. Kirazın zararları şu şekilde sıralanabilir:


Sorumluluk reddi: Bu yazıda ifade edilen görüşler, yazarın kişisel görüşleridir. Nazlim.net, bu makaledeki herhangi bir bilginin doğruluğundan, eksiksizliğinden, uygunluğundan veya geçerliliğinden sorumlu değildir. Tüm bilgiler olduğu gibi sağlanır. Yazıda yer alan bilgi, olgu veya görüşler Nazlim.net’in görüşlerini yansıtmamakta olup, Nazlim.net bunlar için herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmemektedir.

Exit mobile version