Parlak ve güçlü dişler için yapmanız gerekenler sayfamızda, günde sadece 2 defa fırçalamanın sağlıklı bir diş için yeterli olmayacağını anlayacak, ekstra neler yapılması gerektiğini öğreneceksiniz.
Vücudunuzun sağlığı için dişlerinizin temiz ve sağlıklı olması en önemli kuraldır. Çünkü dişinizdeki çürükler kalp romatizması, böbrek hastalıkları gibi çok ciddi problemlere yol açabiliyor. Bu nedenle sağlığınızı korumak için dişlerinize özen göstermeniz ve yılda en az 2 kez diş hekimine gitmeniz gerekiyor. Foxnews’te yer alan habere göre, işte parlak ve sağlıklı dişlere sahip olmak için yapmanız gereken 10 şey:
– Şekerli atıştırmalıklardan ve sigaradan uzak durun: Sigarayla birlikte bol miktarda kalori içeren asitli ve şekerli içecekler dengeli beslenmenin parçası değildir. Fakat diş çürüğüne yol açan şekere ilave olarak, gazozların asitli yapısı dişin minesini aşındırabilir.
– Dişlerinizi güçlendiren yiyecekler tüketin: Süt ürünleri kalsiyumla doludur ve diş minesinin en dış katmanını güçlendirir. Diğer yandan soğanda bulunan sülfür bileşenleri bakterilerle savaşır. Soğan ağız kokusuna yol açabilir, ancak çiğneyeceğiniz sakız ile hem nefesinizi tazelersiniz hem de diş plağının kaldırılmasına yardım edersiniz.
– Yemek yedikten sonra dişlerinizi hemen fırçalamayın: Eğer yemekten hemen sonra dişlerinizi fırçalarsanız öğle yemeği artıklarından daha fazlasını dişlerinizin üzerinden kaldırırsınız. Yemekten sonra 30 dakika beklemezseniz, diş minesinin katmanları da fırçalamayla gider.
– Yılda 2 kez dişlerinizi beyazlatın: Günde bir fincan kahve dişlerinizde ciddi şekilde lekelenmeye yol açabilir. İyi ki evde diş beyazlatma sistemleri dişlerinizi temizliyor. Bunların hepsi etkili, kullanımı kolay ve maddi açıdan da fiyatı makuldür.
– Dil spatulası kullanın: Nefesiniz kötü mü kokuyor? Dilinizin üzerinde bakterilerin oluşması bu kokunun nedenidir. Diş fırçanızı ağzınızın içinde yanaklarınıza ve dilinizin üstüne sürtebilirsiniz. Ancak bunun yerine dil spatulası kullanırsanız bu bakterilerin tümünden kurtulursunuz.
– Diş fırçanızı kapalı bir şekilde temiz bir yerde saklayın. Diş fırçanızı banyoda saklamanız normaldir. Fakat ılık, nemli ortam mikroplar için iyi bir ortamdır. Her kullanımdan sonra diş fırçanızı ılık suyla durulayın ve bir dolabın içine ya da çekmeceye dik olarak koyun. Böylece tamamen kuruyacaktır.
– Diş fırçanızı ya da fırça başlığınızı düzenli olarak değiştirin: Her 3 ayda bir diş fırçanızı yenileyin. Fırçanızın kılları tam olarak bozulmamış olsa bile en az 4 ayda bir yenisiyle değiştirin. Ancak hastalanırsanız ya da başka biri fırçanızı kullandıysa hemen yeni fırça alın.
– En az yılda 2 kez diş hekimine gidin: Hemen hemen herkesin yılda bir kez dişlerini profesyonel olarak temizletmesi gerekiyor. Fakat, çok az kişi yılda bir kez diş hekimine gidiyor.
– Haftada 3-4 kez diş ipi kullanın: Diş ipleri gıda artıklarını yok etmez. Bunun yerine çürüklerden, dişeti iltihabı ve diş kaybından sorumlu olan diş plağının yok edilmesiyle ilgilidir. Diş ipiyle sadece 60 saniye yapacağınız temizliğin çok büyük yararı vardır. Bu işlem sırasında dişetlerinizde kanama oluyorsa, diş hekimine gitme zamanınız gelmiştir.
– Günde en az 2 kez 2 dakika boyunca dişlerinizi fırçalayın: Dişlerinizi ve dişetlerinizi temiz tutmanız için yapılması gereken en önemli şeylerden biri diş fırçalamaktır. Sabah ve geceleri yatmadan önce dişlerinizi mutlaka 2 dakika süreyle fırçalayın.