Sedef Hastalığı Bulaşıcımıdır

Sedef Hastalığı Bulaşıcımıdır

Sedef hastalığı hakkında bilgilerimizi tazeleyim istedik arkadaşlar. İşte sedef hastalığı bulaşır mı gibi sorularımıza cevaplar bulacağız bu yazımızda.

Soru cevap şeklinde sedef hastalığını tanıyalım arkadaşlar.

Sedef hastalığı nedir?

Vücudun herhangi bir tarafında ama genellikle dirseklerde, diz kapaklarında ve kafatasını kaplayan deride kırmızımtrak veya gümüşi renklerde ve plakalar halinde meydana gelen kronik bir deri hastalığıdır.

Sedef hastalığı irsi olabilir mi?

Bazı ailelerin ötekilerden daha fazla bu hastalığa yakalanma eğiliminden olduklarına dair birçok deliller vardır.;

Sedef hastalığı tedavi edilebilir mi?

Tedaviye leke ve plakaların ortadan kaybolması temin edilebilinmekteyse de bunların tekerrür etme eğilimleri bulunmaktadır.

Sedef hastalığı bulaşıcı mıdır?

Hayır.

Sedef hastalığı yaygın bir deri hastalığı mıdır?

Evet , en çok rastlanan deri hastalıklarından biridir.

Sedef hastalığı için belli bir tedavi usulü var mıdır?

Hayır yoktur. Her vakada tedavi usulü değişebilir ve aynı hastada bir çok değişik usul sıra ile, aylarca ve bazı hallerde yıllarca kullanılabilir.

Kişi yaşlanınca sedef hastalığı kendiliğinden iyileşme eğilimi gösterir mi?

Hayır.

Sedef hastalığı hayatı tehlikeye sokar veya ömrün kısalmasına neden olabilir mi?

Hayır.

SEDEF HASTALIĞI ILE ILGILI SON BILGILER ISE ŞÖYLE

Sedef hastalığının toplumda görülme sıklığının yüzde 1 ila 3 olduğunu anlatan Cildiye Doktoru Resul Avcı,, sedef hastalığının tıbben tam olarak sebebinin bilinmediğine de dikkat çekti. Stresin hastalığın üzerinde tetikleyici etkisi olduğunu belirten Avcı, fakat yapılan güncel araştırmalardaki bir anormalliğin derideki mikrobik olmayan iltihap olayını tetiklediği ve hastalığın gelişmesine yol açtığını söyledi.

İltihaptan dolayı derinin üç-dört günde bir döküldüğünü ifade eden Dr. Avcı, şöyle konuştu: “Bu normalden yedi sekiz kat daha hızlıdır. Üstü gümüş rengi pullarla kaplı kırmızı lekelerle yansıyan, nedeni bilinmeyen deri hastalığı. Lekeler çoğunlukla kasıntısız olduğundan, hastayı yalnızca görünüş açısından rahatsız ederler. İlaçla geçirilebilseler de, bir süre sonra yeniden belirir. Bazı hastalarda sedef hastalığı, bir eklem iltihabıyla birlikte görülmektedir.”

Sedef hastalığının başlangıç belirtilerinin deride kızarma ve pullanma olduğunu anlatan Avcı, şunları söyledi: “Hastalık, ömür boyu birkaç cilt lekesiyle sınırlı kalabileceği gibi, tüm vücuda yayılıp sonu diğer hastalıkların eklenmesi ve hastanın durumunun kötüleşmesine varan eklem iltihaplarına da yol açabilir. Kalıtsal etkenlerin sedef hastalığında belirleyici bir rol oynadığı kabul edilmektedir. Ama kalıtım yoluyla doğrudan hastalığın kendisinin değil, hastalığa karşı bir yatkınlığın geçtiği düşünülmektedir. Sedef hastalığı olan kişilerin çocukları ya da akrabaları arasında hastalanma olasılığı, öteki kişilerden daha yüksektir. Hastalığın görülme sıklığı yüzde 2’dir. Sedef hastalığı olanların akrabalarının yüzde 6,4’ünde hastalık başlangıç evresindedir. Çocuklarla yaşlılarda ender olarak ortaya çıkar. Çoğunlukla 20-50 yaş arasındaki kişilerde başlar. Bazen 5 yaşından küçüklerde de oluşabilir.”

Nazlim

Universiteit Gent üniversitesinden 2003 yılında mezun oldum. İngilizce, Almanca ve Türkçe bilmekteyim. Çeşitli sitelerde yazılar yazarak başladığım gazetecilik serüvenini serbest gazeteci olarak devam ettirmekteyim. Okuyucuların dikkatini çekecek haberleri 2004 yılından beri Nazlim.NET sitesinde yazmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir