Selülit Nedir
Selülit Nedir
Kısaca selülit nedir nasıl oluşur gibi sorularımıza hatta şöyle diyeyim neredeyse bir çok bayanın sorunu olan bu konuya açıklık getirmeye çalışalım. Şimdiden bu konu ile başı dertte olan bayanların of of dediğini duyar gibi oluyorum. Maalesef bu sorun çoğu kişide var ve önlemek için düzenli spor yapmak gerekiyor.
Öncelikle selülit ne demek anlamı nedir açıklayalım:
Selülit özellikle kadınlarda görülür. Adiposit adı verilen derialtı yağ hücre gruplarının kan ve lenfatik dolaşımı bozmasıyla oluşan bir yapıdır. Kan ve lenfatik dolaşımı etkilenen bölgede zaman içinde yağ hücre gruplarının arasında oluşan fibrotik bantlar deride çöküntü ve portakal kabuğu görünümüne sebep olur.
Peki selülit nasıl oluşur:
Selülit, dolaşım bozukluğu ile başlar. Bunun sonucunda damar duvarlarından sızan serum, doku aralıklarında toplanır ve doku ödemi oluşturur. Ödem bir taraftan kan ile yağ hücrelerinin arasındaki iletişimin akmasına ve yağ hücrelerinin metabolizmasının bozulmasına yol açarken, diğer taraftan bağ dokusunun yapısını bozar ve sertleşmesine yol açar. Bunun sonucu olarak elastikliğini kaybeden fibröz bantlarla çevrili, aşırı büyümüş yağ dokusu hücrelerinden meydana gelmiş olan nodüller oluşur. Bu nodüller deri yüzeyinde portakal kabuğu görüntüsünün oluşmasına sebep olur. İlerleyen aşamalarda sürecin devam ile birlikte nodüller birbirine yapışır ve daha büyük nodüller oluşur. Cilt kapitone bir görünüm alır. Bu aşamada nodüllerin sinirlere baskı yapması sonucunda ağrı oluşabilir.
Selülitin oluşma sebepleri nelerdir?
Kadın cildinin doğal yapısı: Her on kadından dokuzunda bu problem vardır.
Hormonal nedenler: Kadınlarda yumurtalıklardan salgılanan ve dokularda su tutma özelliğiyle selülit oluşumuna zemin hazırlayan folikülin (FSH) hormonunun aşırı artışı.
Genetik: Annede selülit varsa, çocuğunda da selülit olabilir.
Dolaşım bozukluğu (damar yetmezliği) : Damar yollarında oluşan selülit damarları sarar, sıkar ve kan dolaşımı daha da zorlaşır. Bunun sonucunda varisler oluşur. Bu da selülit, varis, daha ileri derecede damar yetmezliği olarak gittikçe ciddi boyutlara varır.
Diğer Sebepler: Hipotiroid, kabızlık, doğum kontrol haplarının kullanımı, kötü karaciğer fonksiyonu, stresli ve hızlı yaşamın yarattığı gerginlik gibi ruhsal etkenler. Korse, dar kıyafetler, kalp yetersizliğine bağlı dolaşım yetersizlikleri. Çoğunlukla ergenlik, menopoz, gebelik gibi kilo alıp verme ve hormonal değişikliklerin yaşandığı dönemler selülit yatkınlığını arttırır. Ağır, aşırı kalorili besinle, düzensiz ve yanlış beslenme, vücutta toksik etki yaratan alkol, çay kahve ve tütünün aşırı tüketimi, hareketsiz yaşam.