Soğuk algınlığına ne iyi gelir yazımızda, evde hazırlayacağınız bitkisel reçetelerle beraber ekstra yapmanız gerekenleri ve neler yemeniz gerektiğini açıklayacağız.
Soğuk algınlığı ilaçları gerçekten tedavi etmede etkili midir? Hiçbir şey soğuk algınlığını tedavi edemez, ancak semptomlarınızı hafifletmeye ve sizi bu kadar mutsuz hissetmekten alıkoymaya yardımcı olabilecek bazı çareler vardır. İşte bazı yaygın soğuk algınlığına iyi gelen yöntemler.
Bu sayfada
- Soğuk algınlığı nasıl geçer?
- 1. Başınızın altına ekstra yastık koyup öyle uyuyun.
- 2. Gargara yaparak ağzınızı çalkalayın.
- 3. Sıcak sıvılar tüketerek boğazınızı rahatlatın.
- 4. Buharlı bir duş alın.
- 5. Burnunuzun altına mentollü merhem sürün.
- 6. Tıkalı sinüslerinizin etrafına sıcak veya soğuk presler uygulayın.
- 7. Kendinizi sıcak tutun ve mümkün olduğu kadar dinlenin.
- 8. Tıkalı burnunuzu ılık tuzlu ile tedavi edin.
- 9. Burnunuzu sık sık temizleyin.
- 9. Soğuk algınlığı veya gripte vücudun ateşlenmesi iyileşiyor olduğunuzu gösterir.
- Soğuk algınlığına iyi gelen şeyler
Soğuk algınlığı nasıl geçer?
Soğuk algınlığı semptomları ortaya çıkar çıkmaz, bu durumdan hızla kurtulmak istersiniz. Burnunuz tıkalı olduğunda veya aktığında, hapşırmayı durduramadığınızda ve boğazınız kaşındığında yapmayı sevdiğiniz şeylere odaklanmak zordur.
Eğer üşütürseniz, bir ila iki hafta hasta olmayı bekleyebilirsiniz. Bu, mutsuz olman gerektiği anlamına gelmez. Yeterince dinlenmenin yanı sıra, bu çözümler daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
1. Başınızın altına ekstra yastık koyup öyle uyuyun.
Başınızı kaldırmak, tıkalı burun kanallarını rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Açı çok garipse, daha kademeli bir eğim oluşturmak için yastıkları şilte ile yatak yayları arasına yerleştirmeyi deneyin.
2. Gargara yaparak ağzınızı çalkalayın.
Gargara yapmak boğaz ağrısını nemlendirebilir ve geçici bir rahatlama sağlayabilir. Günde dört kez ılık suda çözülmüş yarım çay kaşığı tuzla gargara yapın. Yada bal ve elma sirkesi ile yapılmış yoğun, kıvamlı bir gargara kullanın . İki bardak sıcak suya bir çorba kaşığı ahududu yaprağı veya limon suyu koyun; bir tatlı kaşığı balla karıştırın. Gargara yapmadan önce karışımın oda sıcaklığına soğumasını bekleyin.
3. Sıcak sıvılar tüketerek boğazınızı rahatlatın.
Sıcak sıvılar burun tıkanıklığını giderir, dehidrasyonu önler ve burnunuzu ve boğazınızı kaplayan rahatsız edici iltihaplı zarları yatıştırır. Bir fincan sıcak bitki çayı yaparak içmekte sorununuza yardımcı olabilir.
4. Buharlı bir duş alın.
Buharlı duşlar burun kanallarınızı nemlendirir ve rahatlamanıza yardımcı olabilir. Eğer yakınlarda sauna tarzı bir termal varsa oraya gidip tüm sinüslerinizin o buharla açılmasını sağlayabilirsiniz.
5. Burnunuzun altına mentollü merhem sürün.
Burnunuzun altına küçük bir mentollü merhem sürmek, solunum yollarını açmaya ve burnun dibindeki tahriş olmuş cildi onarmaya yardımcı olabilir. Burada dikkat etmeniz gereken şey, merhemi burnunuzun içine değil, sadece dış tarafına, burnunuzun altına sürmek olmalıdır.
6. Tıkalı sinüslerinizin etrafına sıcak veya soğuk presler uygulayın.
Her iki sıcaklık da işe yarar. Bir eczaneden yeniden kullanılabilir sıcak veya soğuk paketler satın alabilir veya kendiniz yapabilirsiniz. Nemli bir bez alıp mikrodalgada 55 saniye ısıtarak ısı uygulayabilirsiniz (çok sıcak olmadığından emin olmak için önce sıcaklığı test edin.) Küçük bir paket dondurulmuş bezelye soğuk bir paket olarak işe yarar.
7. Kendinizi sıcak tutun ve mümkün olduğu kadar dinlenin.
Soğuk algınlığına veya gribe ilk maruz kaldığınızda, sıcak kalmak ve dinlenmek vücudunuzun enerjisini bağışıklık savaşına yönlendirmesine yardımcı olur. Bu savaş bedeni güçlendirir. Öyleyse dinlenerek ona biraz yardım etmelisiniz.
8. Tıkalı burnunuzu ılık tuzlu ile tedavi edin.
Tuzlu suyla durulama burun tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olurken, burnunuzdaki virüs parçacıklarını ve bakterileri de temizler. İşte popüler bir tarif:
1/4 çay kaşığı tuz ve 1/4 çay kaşığı karbonatı ılık suda karıştır. Burun içine su püskürtmek için bir ampul şırıngası veya nazal irigasyon kiti kullanın. Tuz karışımını diğer burun deliğine püskürtülürken, bir burun deliğini parmakla hafifçe bastırarak kapalı tutun. Boşalmasına izin verin. İki ila üç kez tekrarlayın, ardından diğer burun deliğini tedavi edin.
9. Burnunuzu sık sık temizleyin.
Soğuk algınlığınız olduğunda burnunuzu düzenli olarak sümkürmek önemlidir. Eğer bu sümkürmeyi sert şekilde yaparsanız, basınç nedeniyle kulaklarınıza zarar verebilirsiniz. Burnunuzu sümkürmenin en iyi yolu: Parmağınızı bir burun deliğine bastırırken diğerini temizlemek için nazikçe üfleyin.
9. Soğuk algınlığı veya gripte vücudun ateşlenmesi iyileşiyor olduğunuzu gösterir.
İster inanın ister inanmayın, yaşadığınız bu sinir bozucu semptomlar, doğal iyileşme sürecinin bir parçası olmakla beraber bağışıklık sisteminin hastalıklarla mücadele ettiğinin kanıtıdır. Örneğin ateş, vücudunuzun normalden daha sıcak bir ortam yaratarak virüsleri öldürmeye çalışmanın bir yoludur. Ayrıca ateşin sıcak ortamı, kanınızdaki mikrop öldürücü proteinlerin daha hızlı ve etkili bir şekilde dolaşımını sağlar. Bu nedenle, bir veya iki gün boyunca orta dereceli bir ateşe katlanırsanız, aslında daha hızlı iyileşebilirsiniz.
Öksürük başka bir üretken semptomdur; Mikropları ciğerlerinize ve vücudunuzun geri kalanına taşıyabilen kalın mukusun solunum yollarını temizler .
Soğuk algınlığına iyi gelen şeyler
Soğuk algınlığı veya griple savaşırken yiyebileceğiniz bazı güzel yiyecekler şunlardır:
- Mideyi yatıştırmak ve ishali azaltmak için muz ve pirinç
- Biber gibi C vitamini içeren yiyecekler
- Yaban mersini ishali azaltır ve doğal aspirin içeriği yüksektir , bu da ateşi düşürür ve ağrı ve sızılara yardımcı olabilir.
- Beta karoten içeren havuçlar
- Acı biberler sinüsleri açabilir ve akciğerlerdeki mukusun parçalanmasına yardımcı olabilir.
- Kızılcık, bakterilerin mesane ve idrar yolunu kaplayan hücrelere yapışmasını önlemeye yardımcı olabilir.
- Hardal veya yaban turpu hava geçişlerinde mukusun parçalanmasına yardımcı olabilir.
- Soğan, vücudun bronşiti ve diğer enfeksiyonları temizlemesine yardımcı olduğu iddia edilen fitokimyasallar içerir.
- Siyah ve yeşil çay, doğal antibiyotik ve ishal önleyici etkilere sahip olduğu iddia edilen bir fitokimyasal olan kateşin içerir.