Topuk çatlakları neden olur
Topuk çatlakları neden olur Topuk çatlaması neden olur
Topuk çatlaması neredeyse herkesin hayatında bir kere başına gelen ayak güzelliği için hiçte iyi olmayan bir şeydir. Peki topuk çatlaması neden olur tedavisi varmıdır gibi sorularımıza cevaplar arayalım.
Topuk çatlakları en sık rastlanan ayak problemlerinden biridir. Genellikle çift taraflıdır. Özellikle bayanlar için kozmetik olarak rahatsızlık verirken, bazen de ağrı problemine neden olurlar. Topuk çatlakları kolaylıkla mikroorganizmalara giriş kapısı oluşturur ve bacak derisinde kızarıklık, şişlik, ağrı ile seyreden bir bakteri enfeksiyonuna neden olabilir.
Ayaklar, vücudun diğer alanlarına göre çevre ile daha fazla ilişkili olduklarından, enfeksiyon riski daha yüksektir; özellikle çatlaklar bulunduğunda infeksiyon riski daha da artar. Sağlıklı bir kişide bu çatlaklar fazla problem oluşturmazken, şeker hastalığı, dolaşım bozukluğu olan kişiler ve kronik hastalığı olan kişilerde enfeksiyon riskini arttırarak önemli problemlere neden olabilmektedirler.
Topuk çatlamasının nedenleri nelerdir?
Cildi kuru olan kişiler, topuk çatlaklarına daha fazla eğilim gösterir. Özellikle topuktaki nasır şeklindeki kalınlaşmalar, yürümenin neden olduğu travma ile çatlayabilir. Deri altındaki yağ dokusu vücut ağırlığının altında kaldığında, ayak derisini yana doğru genişleterek çatlamaya neden olur. Soğuk ve nemli hava, deride kuruluğa neden olarak topuk çatlaklarına sebebiyet verir. Çatlak olsun veya olmasın, ayak tabanındaki kurumanın en sık sebeplerinden biri ise, ayaktaki mantar infeksiyonudur.
Ayaklara bir ay süre ile, günde 2 kez kullanılan mantar kremleri, genellikle tedavi edicidir, nadiren ağızdan mantar haplarının kullanımı gereklidir. Ayrıca uzun süre ayakta kalmak, aşırı kilolu olmak, arkası açık ayakkabılar giymek, şeker ve guatr gibi deriyi kurutan hastalıklar topuk çatlaklarına sebep olabilir. Sedef ve egzema gibi cilt hastalıkları, yine topuk çatlakları nedenleri arasında sayılabilir. ‘Pitted Keratolisis’ denen bir bakteri ile enfekte olanlarda da topukta minik çukurcuklar, soyulmalar ve çatlaklar görülebilir. Bu enfeksiyona genelde, aşırı terleme ve kapalı ayakkabılar giyilmesi sonucu rastlanır.
Topuk Çatlakları Nasıl Tedavi Edilir?
Topuk çatlakları için kullanabileceğiniz en kolay ve hesaplı yöntem yatmadan önce her gece topuklarınızı vazelinle ovmaktır. Daha çok topuklarınıza olmak üzere ayaklarınıza vazelinle masaj yapın. Bir kaç gün sonra gözle görülür bir fark oluşacaktır.
Evde uygulayabileceğiniz bir diğer reçetede zeytinyağıdır. Akşamları yine yatmadan önce ayaklarınızı 15 dakika boyunca sabunlu ılık suda bekletin. Kuruduktan sonra zeytinyağı ile tüm ayağınızı ovalayın ve kalın pamuklu bir çorap giyin ve öyle yatın. Gece boyunca cildiniz zeytinyağını emerek yumuşayacaktır. Bu yöntemle 7-10 gün içerisinde sonuç alabilirsiniz.
Topuklarınızın çatlamasını engellemek için bir gün açık topuklu ayakkabı giydiyseniz ertesi gün kapalı olanları tercih edin. Topuğun sürekli açıkta olması ve kire, toza maruz kalması kurumasına ve dolayısıyla çatlamasına yol açmaktadır. açık topuklu ayakkabı giydiyseniz akşam ayaklarınızı yıkadıktan sonra mutlaka bir nemlendirici kullanın.
Size vereceğimiz bir diğer reçete ise bir çay kaşığı vazelin ile bir adet limon suyunu karıştırarak topuklarınıza veya ayağınızın altında çatlak problemi bulunan her hangi bir yere hafifçe masaj yaparak sürmenizdir. Bunu ayaklarınızı ılık suyla yıkadıktan sonra yapın.
Yukarıda saydığımız topuk çatlakları için basit tedavi yöntemlerini periyodik olarak uygularsanız topuklarınız çatlamayacak ve açık topuklu güzel bir ayakkabı veya sandalet giymek istediğinizde kara kara çatlak topuklar için ne yapacağınızı düşünmek zorunda kalmayacaksınız.